Bedre druer i radarsiktet

De fleste vinmakere har som sitt fremste mål å gi oss vinglede. Men det koster selvsagt penger. En ny radarteknikk som skanner jordsmonnet kan imidlertid for fremtiden sikre oss fabelaktige viner til lav pris.

Susan Hubbard ved University of California er i ferd med å teste ut en modifisert radar som skanner jordsmonnet i vinmarkene. Formålet er å raskt og enkelt kunne finne ut nøyaktig hva som skal til for å oppnå det korrekte fuktighetsnivået for vinplantenes vekstmiljø.

Drenering
Dreneringen i jordsmonnet er svært viktig for en vinplantes evne til å produsere gode druer.
- Dersom en vindyrker ikke forstår hvordan fuktigheten distribueres i den jorda druene deres vokser i, blir det også svært vanskelig å forstå hvordan man kan klare å oppnå den optimale dreneringen, sier Hubbard.

Den nye teknikken vil gi vinmakeren et bilde av hvordan dreneringen fungerer i hans vinmarker, og derved også gi et svar på hvilke tiltak som skal til for å gi plantene mulighet til å gi optimalt resultat. Gevinsten ligger i maksimal kvalitet for en rimelig penge.

Stress
De fleste vil vel tro at det å vanne i vinmarken er en grei prosess. Daniel Bosch, ansvarlig for Robert Mondavis vinmarker i Oakville, California, forteller at dette ikke er tilfelle:
- Du ønsker selvsagt ikke (ved å holde igjen på vanntilgangen) å stresse en vinplante så langt at dens blader faller av. Noe stress er selvsagt nødvendig for at røttene skal søke dypt nok ned i jorda, men balansen er hårfin, i og med at man ikke ønsker at plantene skal få for god tilgang på vann og derved vokse for meget, sier Bosch.

Og det er her vi er ved kjernen og det spennende med den nye radarinnretningen;
Stress resulterer nemlig i vesentlig høyere kvalitet på druene, men dersom vinmakeren ikke har nok kunnskap om jorda vinplantene vokser i kan utfallet bli svært negativt - også økonomisk sett.

Full kontroll
Teoretisk sett kan man skanne hver eneste kvadratcentimeter av vinmarken og kjøre full analyse. Det som imidlertid er viktigst er å se hvor det finnes sandbasert jord (som drenerer svært godt) og hvor det finnes leire (som altså holder på fuktigheten).

Hubbard ser også for seg en fremtid hvor traktorene i vinmarken kontinuerlig radarsjekker grunnen og oversender dataene for videre analyse.

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen