Bekymring i Napa Valley

For første gang er det oppdaget et voksent insekt av typen Sharpshooter i Napa Valley. Det fører til en viss bekymring i Californias mest fremstående vinregion.
Redaksjonen
27 Februar 2007 - 10:00

Sharpshooter - eller Leafhopper - er en type sikade, som vi kaller insektet på norsk. Dette insektet kan spre sykdommen Pierce's disease som kan drepe vinplanter. Det skjer ved at plantene tappes for plantesaft som insektet suger ut fra vinrankene.

Her hjemme er sikadene kjent for å kunne ødelegge for eksempel bjørnebærbusker.

Sikaden kan fly langt og er det mest fryktede insektet som kan spre bakterien som kan føre til Pierce's disease. Bakterien heter Xylella fastidiosa.

Fra Florida
Ekspertene tror at insektet kom til California på 90-tallet via planter som kom fra Florida, skriver winespectator.com.

Pierce's disease har allerede skadet vinmarker sør i California, og ekspertene tror at insektet har kommet seg oppover via Central Valley. Både druedyrkere og landbrukseksperter har holdt et øye med insektet for å forsikre seg om at det ikke får fotfeste i den nordre delen av California.

Tidligere har man bare funnet egg i Napa. Ikke utvokste insekter eller nymfer.

Men nå er altså et voksent insekt funnet i hageplanten Pandorea jasminoides. Planten ble sendt fra et drivhus i Orange County til et planteutsalg i Napa Valley.

Sendt tilbake
En representant for landbruket fikk tatt insektet, som senere ble verifisert av en entomolog, altså en insektekspert.

Etter funnet ble hele plantepartiet sendt tilbake. Grunnen til at det bare er moderat engstelse i Napa er at temperaturene har vært lave den siste tiden. Det gjør at sikaden neppe har klart å fly til andre steder. I denne omgang, i alle fall.

Pierce's disease har vært kjent siden 1880-tallet og la da store arealer vinmarker øde sør i California.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her