Bekymring i Napa Valley

For første gang er det oppdaget et voksent insekt av typen Sharpshooter i Napa Valley. Det fører til en viss bekymring i Californias mest fremstående vinregion.
Redaksjonen
27 Februar 2007 - 09:00

Sharpshooter - eller Leafhopper - er en type sikade, som vi kaller insektet på norsk. Dette insektet kan spre sykdommen Pierce's disease som kan drepe vinplanter. Det skjer ved at plantene tappes for plantesaft som insektet suger ut fra vinrankene.

Her hjemme er sikadene kjent for å kunne ødelegge for eksempel bjørnebærbusker.

Sikaden kan fly langt og er det mest fryktede insektet som kan spre bakterien som kan føre til Pierce's disease. Bakterien heter Xylella fastidiosa.

Fra Florida
Ekspertene tror at insektet kom til California på 90-tallet via planter som kom fra Florida, skriver winespectator.com.

Pierce's disease har allerede skadet vinmarker sør i California, og ekspertene tror at insektet har kommet seg oppover via Central Valley. Både druedyrkere og landbrukseksperter har holdt et øye med insektet for å forsikre seg om at det ikke får fotfeste i den nordre delen av California.

Tidligere har man bare funnet egg i Napa. Ikke utvokste insekter eller nymfer.

Men nå er altså et voksent insekt funnet i hageplanten Pandorea jasminoides. Planten ble sendt fra et drivhus i Orange County til et planteutsalg i Napa Valley.

Sendt tilbake
En representant for landbruket fikk tatt insektet, som senere ble verifisert av en entomolog, altså en insektekspert.

Etter funnet ble hele plantepartiet sendt tilbake. Grunnen til at det bare er moderat engstelse i Napa er at temperaturene har vært lave den siste tiden. Det gjør at sikaden neppe har klart å fly til andre steder. I denne omgang, i alle fall.

Pierce's disease har vært kjent siden 1880-tallet og la da store arealer vinmarker øde sør i California.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her