Bergensgutt nybakt norgesmester

Brødrene Fredrik (22) og Øystein Berentsen (17) fra Bergen var suverene og fikk henholdsvis 1. og 2. plass i NM for Unge Bakere i Oslo i helga. - Dette er den beste gjennomføringen jeg noen sinne har hatt, sa en stålende fornøyd vinner til like etter prem
Redaksjonen
15 April 2002 - 02:00

Begge kommer fra N. Lie Nielsen Bakeri og Konditori i Bergen. For en uke siden vant Veronika Mørner fra samme bedrift Vestlandsmesterskapet i "Ung Konditor" i Førde. Bergensbakeriet har satset bevisst på unge talenter og har fått full uttelling de siste ukene. Nå er forventningen skrudd i været foran NM for konditorer under Matfestivalen i Ålesund.
 
I løpet av fem hektiske timer produserte hver deltaker 198 enheter bestående av brød, tre ulike typer hvetesmåbrød, fire typer søt gjærbakst, fire ulike sorter wienerbrød og en av følgende oppgaver: Garnert bløtkake/kake eller dekorasjonsbrød. De ble blant annet bedømt etter riktig vekt, riktig antall, kunstnerisk utførelse og hygiene.
 
Fredrik Berentsen ble en klar vinner.
- Alt har gått helt strålende i dag. Jeg har aldri hatt en bedre gjennomføring. Det så imidlertid ikke fullt så lyst ut kvelden før konkurransen. Da oppdaget jeg og min bror at oppgitte vekter var i mel og ikke i deig. Dermed hadde vi bare halvparten av råvarene vi trengte. Like før konkurransen greide vi å skaffe store nok mengder av råvarene vi hadde behov for.
 
- Vi har alltid hatt felles interesser og har nok vært til gjensidig inspirasjon for hverandre. For min del begynte min interesse for bakerfaget i ung alder. Jeg begynte som vaskehjelp og har siden jobbet meg oppover. I denne konkurransen er jeg spesielt imponert over prestasjonene til min bror. Han går bare på skole, men har jobbet litt i bakeriet. Med slike resultater blir han nok en tøff konkurrent i årene fremover, sier Fredrik Berentsen.
 
17-årige Øystein Berentsen var konkurransens nest yngste deltaker og ble en klar nummer to.
 
- Det var jevnt travelt på de fem timene vi hadde til disposisjon, men det gikk veldig bra, sier Øystein som etter skoleslutt til sommeren tar fatt på læretid i N. Lie Nielsen Bakeri og Konditori. Der kan han konkurrere med storebror hver dag hvis han vil.
 
Bergensbrødrene har fulgt hverandre i tykt og tynt i store deler av livet. Nå ser de begge frem til EM i Weinheim i Tyskland 6.-8. oktober.
 
Tredjeplassen gikk til Helene Timenes (18) fra Søren Kristensen Bakeri og Konditori i Kristiansand.
 
Bernt Lie Nielsen - daglig leder i bedriften har sanket mye heder den siste uken.
 
- Hva er årsaken til ungdom fra din bedrift vinner både NM for unge bakere og forrige helg også Vestlandsmesterskapet for unge konditorer?
 
- Vi er alltid på utkikk etter unge talenter. I dag blir de fleste bakere plassert bak maskiner i en stor industribedrift. Det er drepende for enhver kreativ utfoldelse. I vår bedrift legger vi vekt på at de skal ha frihet til å utvikle seg. Jeg tror det gir større glede av faget og en høyere kvalitet på håndverket. Det er dagens vinnere et veldig godt eksempel på. Jeg er aller mest imponert over yngstemann Øystein som har trent veldig intensivt i bakeriet de siste ukene. På denne tiden har han hatt en fantastisk utvikling, sier Bernt Lie Nielsen som mer enn gjerne innrømmer at de også har ambisjoner om å dra hjem NM-tittelen for unge konditorer under Matfestivalen i Ålesund.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket mye bær fra hage eller skog, har du det du trenger til denne lettlagde langpannekaken
Ukens kake
Saftig bærkake i langpanne

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket mye bær fra hage eller skog, har du det du trenger til denne lettlagde langpannekaken
Ukens kake
Saftig bærkake i langpanne

Forsiden akkurat nå - 2

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i sangiovesedruens kvaliteter med Master of Wine Sebastian Bredal
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 6. September

Fordyp deg i sangiovesedruens kvaliteter med Master of Wine Sebastian Bredal

Du får smake 7 viner fra topp produsenter som alle tolker sangiovesedruen på ulike måter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her