Best på vinkart

Norske topprestauranter er best på vin i Norden. I alle fall om man skal tro vinkartenes årlige svar på Michelin-kåringen.
Redaksjonen
08 August 2007 - 13:00

Wine Spectator kårer hvert eneste år verdens beste vinkart. Magasinet har holdt på med kåringen siden 1981. Og siden magasinet er amerikansk er det kanskje ikke så rart at kåringen har en sterk nordamerikansk dominans.
 
Nesten 4 000 restauranter over hele verden har fått en av Wine Spectators berømmelser. Over halvparten av disse er i USA og Canada.
 
Vil ikke delta
Nettopp det at kåringen er veldig preget av Nord-Amerika har gjort at mange europeiske restauranter ikke har ønsket å delta. Bagatelle har for eksempel ikke vært med de to siste årene, men er med igjen i år. Restauranten får nest beste utmerkelse.
 
Calle Fegth og Credo i Trondheim, som er en av landets beste restauranter innen vin, er ikke med. Det er fordi Fegth ikke liker kåringen, skriver dn.no.
 
Men Bent Stiansen og Statholdergaarden har fått to "stjerner" for vinkartet sitt.
 
På topp
Her hjemme har Bagatelle, Klosteret Restaurant, Oslo Spiseforretning, Lysebu, Statholdergaarden og Le Canard i Oslo Best of Award of Exellence.
 
Craigs Kjøkken og N.B. Sørensen i Stavanger har fått den samme utmerkelsen, det samme gjelder Huset på Svalbard.
 
Elysée på Hotel Park Vossevangen fikk nest beste utmerkelse. Dette til tross for at Wine Spectators dommere synes at vinkartet er et av de beste i verden. Årsaken er at hotellet satser på buss- og cruiseturister og ikke har noe gourmetkjøkken.
 
Neste hylle
Neste gruppe er Award of Exellence. Dette tilsvarer en stjerne. Denne utmerkelsen har Baltazar Ristorante e Enoteca, Dr. Kneipp's Vinbar, Markveien Mat og Vinhus og Skytterkollen fått. Utenfor Oslo har Halling-stuene på Geilo, Solvold i Sandefjord og Munch på Refsnes Gods i Moss fått utmerkelsen.
 
Ser vi da på tallene finner vi ti restauranter med nest beste utmerkelse og syv med tredje beste utmerkelse. I Danmark finner vi ni med nest beste og to med tredje beste utmerkelse. I Sverige er det syv med nest beste utmerkelse, og ingen som har fått tredje beste utmerkelse.
 
I Finland har ingen restauranter fått noen utmerkelser. En restaurant på Island fikk tredje beste utmerkelse.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her