Best på vinkart

Norske topprestauranter er best på vin i Norden. I alle fall om man skal tro vinkartenes årlige svar på Michelin-kåringen.

Wine Spectator kårer hvert eneste år verdens beste vinkart. Magasinet har holdt på med kåringen siden 1981. Og siden magasinet er amerikansk er det kanskje ikke så rart at kåringen har en sterk nordamerikansk dominans.
 
Nesten 4 000 restauranter over hele verden har fått en av Wine Spectators berømmelser. Over halvparten av disse er i USA og Canada.
 
Vil ikke delta
Nettopp det at kåringen er veldig preget av Nord-Amerika har gjort at mange europeiske restauranter ikke har ønsket å delta. Bagatelle har for eksempel ikke vært med de to siste årene, men er med igjen i år. Restauranten får nest beste utmerkelse.
 
Calle Fegth og Credo i Trondheim, som er en av landets beste restauranter innen vin, er ikke med. Det er fordi Fegth ikke liker kåringen, skriver dn.no.
 
Men Bent Stiansen og Statholdergaarden har fått to "stjerner" for vinkartet sitt.
 
På topp
Her hjemme har Bagatelle, Klosteret Restaurant, Oslo Spiseforretning, Lysebu, Statholdergaarden og Le Canard i Oslo Best of Award of Exellence.
 
Craigs Kjøkken og N.B. Sørensen i Stavanger har fått den samme utmerkelsen, det samme gjelder Huset på Svalbard.
 
Elysée på Hotel Park Vossevangen fikk nest beste utmerkelse. Dette til tross for at Wine Spectators dommere synes at vinkartet er et av de beste i verden. Årsaken er at hotellet satser på buss- og cruiseturister og ikke har noe gourmetkjøkken.
 
Neste hylle
Neste gruppe er Award of Exellence. Dette tilsvarer en stjerne. Denne utmerkelsen har Baltazar Ristorante e Enoteca, Dr. Kneipp's Vinbar, Markveien Mat og Vinhus og Skytterkollen fått. Utenfor Oslo har Halling-stuene på Geilo, Solvold i Sandefjord og Munch på Refsnes Gods i Moss fått utmerkelsen.
 
Ser vi da på tallene finner vi ti restauranter med nest beste utmerkelse og syv med tredje beste utmerkelse. I Danmark finner vi ni med nest beste og to med tredje beste utmerkelse. I Sverige er det syv med nest beste utmerkelse, og ingen som har fått tredje beste utmerkelse.
 
I Finland har ingen restauranter fått noen utmerkelser. En restaurant på Island fikk tredje beste utmerkelse.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen