Billig Bordeaux øker i Australia

Eksport av billig Bordeaux til Australia er i sterk økning. Men det gjør lite utslag i australske vinvaner.

Pressebyrået AFP skriver at bordeauxeksporten til Australia har skutt i været det siste året. Importen av billig Bordeaux har økt med 65 prosent.

Økningen forklares med at markedet er mer utdannet og at konsumentene ønsker seg noe "annerledes". Samtidig er Frankrike i stand til å produsere fruktigere viner som passer det australske folket.

Minimum
Men i følge statistikker bør ikke franskmennene være så opprømte.Og Australia trenger ikke være for bekymret for sin egen produksjon. For vinimporten er fortsatt på et minimum. Dette henger sammen med et strengt avgiftsnivå og at konsumentene helst vil ha vin produsert i hjemlandet.

I fjor importerte Australia 30 millioner liter vin. Det er mindre enn 5 prosent av hva innbyggerne drakk totalt.

- Når du starter på null er det lett å si at det har vært en stor økning, sier David Skalli i konsulentbyrået Skalli and Rein. Han mener dessuten at Australia er et ikke-område for franskmennene.

Ikke økonomisk
- Bortsett fra Champagne har jeg ikke sett en eneste flaske franske vin i Australia. Og på lang sikt, med tanke på avgifter og fraktkostnader, så er det ikke økonomi i å selge billige Bordeaux-viner hit.

- En fransk cabernet sauvignon i billig-segmentet kan rett og slett ikke konkurrere med en tilsvarende vin fra et annet sted i verden. Slike viner gir Bordeaux et dårlig rykte, sier Skalli til decanter.com.

Han poengterer også at verdien på fransk eksport til Australia bare var på 30 millioner euro i fjor.

- Hvis en fransk klient kom til meg for å få råd om hvordan de skal selge franske vin i Australia ville jeg satt meg ned og snakket med dem. Jeg ville fått dem til å se på andre markeder i stedet. De ville hatt en bedre sjanse i Vietnam, sier Skalli.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen