Billigere sprit i Danmark øker norsk grensehandel

Danskene må senke avgiftene på brennevin på grunn av lave priser i Tyskland. Svenskene må senke prisene på den samme drikken på grunn av lavere avgifter i Danmark og Norge lukker øynene. Grensehandelen kan bli høyere enn noen sinne.
Redaksjonen
15 Mars 2002 - 20:26

I en ny rapport om grensehandel som ble presentert av det danske Skatteministeriet i torsdag, anbefales det at avgiftene på brennevin reduseres med nærmere 50 norske kroner (45 DKR). Dette må ifølge rapporten gjøres for å redusere den enorme grensehandelen med Tyskland.

I 2004 forsvinner den såkalte 24 - timers regelen i Danmark. Det betyr at danskene lovlig kan ta med seg hele 120 liter øl, 90 liter vin og 10 liter brennevin på handleturer i Tyskland. Dette gjør at de danske myndighetene frykter en enorm økning i grensehandelen hvis ikke de danske særavgiftene på brennevin reduseres betydelig.

- Grensehandelen til Tyskland gjør at danske myndigheter er nødt til å redusere sine alkoholavgifter. Det vil igjen få stor betydning for Sverige og Norge som allerede opplever en stor handelslekkasje til Danmark. Dette er en virkeligheten som også norske politikere må forholde seg til. Det er derfor viktig at regjeringen nå for alvor starter arbeidet med å tilpasse de norske alkoholavgiftene til nivået i våre naboland, sier Ivar Amundsen formann i Vin- og Brennevinsimportørenes Forening (VBF)

Rapporten viser at den danske grensehandelen med brennevin er i stor vekst og over 30 prosent av brennevinet som konsumeres i Danmark er nå kjøpt i Tyskland. Ved en avgiftsreduksjon håper det danske Skatteministeriet å stoppe denne utviklingen. En avgiftsreduksjon vil også medføre at den danske staten vil tjene gode penger på økt svensk og norsk grensehandel.

- En dansk avgiftsreduksjon på nærmere 50 kroner vil innebære at en flaske brennevin vil koste rundt 127 kroner i Danmark mens den koster rundt 218 kroner i Sverige og 280 kroner i Norge. Det er derfor grunn til å forvente en betydelig økning i grensehandelen med Danmark om ikke våre avgifter reduseres tilsvarende, sier Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her