Ble norgesmester i kokkekunst

I sitt fjerde forsøk gikk Gunnar Hvarnes endelig helt til topps under NM i kokkekunst som ble arrangert i forbindelse med Den Norske Matfestivalen i Ålesund.
Redaksjonen
01 September 2006 - 15:37

Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hans beste plassering fra tidligere mesterskap kom i 2004, da han tok sølv bak Cameron Alexander. Både i 2004 og 1999 endte han på 4. plass.

Tidligere i år tok Hvarnes 4. plassen under Årets Kokk, blant annet bak den norske mesteren fra i fjor, og nordisk mester av året, Erling Sundal. Sundal kom på sølvplass i Årets kokk, en plassering han også fikk i årets NM. Han klarte med det bare nesten å forsvare sin NM-tittel.

Sølv ikke å forakte
Sølv var for Sundal en liten krone på verket, i et år som har vært særdeles begivenhetsrikt. Det startet med NM-tittel i 2005, gikk videre til 2. plass i konkurransen Årets Kokk, i april ble han Nordisk Mester i kokkekunst. I tillegg har han i løpet av årets startet restauranten Falcon Crest i Oslo, sammen med meritterte kokkevenner.

I den harde NM-konkurransen var det imidlertid Hvarnes' treretters meny Melkeposjert kyllinglår fra Stange, Grillet lammebrochette med sennepsglasert nyre og Vaniljebakt thailandsk mango med moreller "sousvide" som vant juryens hjerter. Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hvarnes medhjelper under årets NM-final var Heidi Camilla Uggedal.

På 3. plass kom Even Ramsvik, som jobber som Commis ved Gastronomisk Institutt. Han kommer opprinnelig fra Ørskog på Sunnmøre. Sammen med Sundal (fra Herøy på Sunnmøre) gjorde han det med andre ord sterkt på hjemmebane.

Vanskelig for dommerne
Dommerne bedømte den treretters finalemenyene på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.

Det internasjonalt dommerpanelet bestod av profilerte kokker: Hoveddommer er Gissur Gudmundsson fra Island, Håvard Ravn Larsen, Andrus Laaniste fra Estland, Peter J Skogström fra Sverige (bl.a. Årets Kokk i Sverige av året), Johan Slettvåg Hoel, Stian Haugnes og Sigmund Hansen. Norgesmesteren, flankert av sølvvinner Erling Sundal (t.v.) og bronsevinner Even Ramsvik under avspilling av nasjonalsangen.

- Nivået ser ut til å bli høyere for hvert år. Dermed blir prestasjonene større for norgesmesteren. Men det gjør det også vanskeligere og vanskeligere å være dommer i slike konkurranser. Man skal tross alt kåre vinnere. Og med så høyt og jevnt nivå er det slett ikke enkelt å skille den ene fra den andre, sier prosjektleder for NM i kokkekunst, Bjørn Darup.

Finalistene
under årets NM ble tatt ut blant i overkant av 30 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierspodiet var det:
• Lars Erik Vesterdal, Bølgen & Moi, Lysverket, Bergen
• Lasse Wågbø, Britannia Hotell, Trondheim.
• Bjørnar V. Håkonsrud, Bølgen & Moi, Kristiansand.
• Ronny Haug, Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo.
• Ole Edvart Molteberg, Hotell Neptun, Bergen.
• Sebastian Myhre, Gastronomisk Institutt, Oslo.
• Børge Brekke, Bjørnefjorden Gjestetun, Os.
• Jørn Andre Dahl, Nannestad VGS.
• Torbjørn Fjellhaugen, NB Sørensen, Stavanger
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik steker du nudler med kylling - pad thai
Dagens rett

Slik steker du nudler med kylling - pad thai

Nudler blir ekstra gode når de stekes med kylling som i Thailand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her