Ble norgesmester i kokkekunst

I sitt fjerde forsøk gikk Gunnar Hvarnes endelig helt til topps under NM i kokkekunst som ble arrangert i forbindelse med Den Norske Matfestivalen i Ålesund.
Redaksjonen
01 September 2006 - 14:37

Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hans beste plassering fra tidligere mesterskap kom i 2004, da han tok sølv bak Cameron Alexander. Både i 2004 og 1999 endte han på 4. plass.

Tidligere i år tok Hvarnes 4. plassen under Årets Kokk, blant annet bak den norske mesteren fra i fjor, og nordisk mester av året, Erling Sundal. Sundal kom på sølvplass i Årets kokk, en plassering han også fikk i årets NM. Han klarte med det bare nesten å forsvare sin NM-tittel.

Sølv ikke å forakte
Sølv var for Sundal en liten krone på verket, i et år som har vært særdeles begivenhetsrikt. Det startet med NM-tittel i 2005, gikk videre til 2. plass i konkurransen Årets Kokk, i april ble han Nordisk Mester i kokkekunst. I tillegg har han i løpet av årets startet restauranten Falcon Crest i Oslo, sammen med meritterte kokkevenner.

I den harde NM-konkurransen var det imidlertid Hvarnes' treretters meny Melkeposjert kyllinglår fra Stange, Grillet lammebrochette med sennepsglasert nyre og Vaniljebakt thailandsk mango med moreller "sousvide" som vant juryens hjerter. Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hvarnes medhjelper under årets NM-final var Heidi Camilla Uggedal.

På 3. plass kom Even Ramsvik, som jobber som Commis ved Gastronomisk Institutt. Han kommer opprinnelig fra Ørskog på Sunnmøre. Sammen med Sundal (fra Herøy på Sunnmøre) gjorde han det med andre ord sterkt på hjemmebane.

Vanskelig for dommerne
Dommerne bedømte den treretters finalemenyene på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.

Det internasjonalt dommerpanelet bestod av profilerte kokker: Hoveddommer er Gissur Gudmundsson fra Island, Håvard Ravn Larsen, Andrus Laaniste fra Estland, Peter J Skogström fra Sverige (bl.a. Årets Kokk i Sverige av året), Johan Slettvåg Hoel, Stian Haugnes og Sigmund Hansen. Norgesmesteren, flankert av sølvvinner Erling Sundal (t.v.) og bronsevinner Even Ramsvik under avspilling av nasjonalsangen.

- Nivået ser ut til å bli høyere for hvert år. Dermed blir prestasjonene større for norgesmesteren. Men det gjør det også vanskeligere og vanskeligere å være dommer i slike konkurranser. Man skal tross alt kåre vinnere. Og med så høyt og jevnt nivå er det slett ikke enkelt å skille den ene fra den andre, sier prosjektleder for NM i kokkekunst, Bjørn Darup.

Finalistene
under årets NM ble tatt ut blant i overkant av 30 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierspodiet var det:
• Lars Erik Vesterdal, Bølgen & Moi, Lysverket, Bergen
• Lasse Wågbø, Britannia Hotell, Trondheim.
• Bjørnar V. Håkonsrud, Bølgen & Moi, Kristiansand.
• Ronny Haug, Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo.
• Ole Edvart Molteberg, Hotell Neptun, Bergen.
• Sebastian Myhre, Gastronomisk Institutt, Oslo.
• Børge Brekke, Bjørnefjorden Gjestetun, Os.
• Jørn Andre Dahl, Nannestad VGS.
• Torbjørn Fjellhaugen, NB Sørensen, Stavanger
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her