Ble norgesmester i kokkekunst

I sitt fjerde forsøk gikk Gunnar Hvarnes endelig helt til topps under NM i kokkekunst som ble arrangert i forbindelse med Den Norske Matfestivalen i Ålesund.
Redaksjonen
01 September 2006 - 14:37

Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hans beste plassering fra tidligere mesterskap kom i 2004, da han tok sølv bak Cameron Alexander. Både i 2004 og 1999 endte han på 4. plass.

Tidligere i år tok Hvarnes 4. plassen under Årets Kokk, blant annet bak den norske mesteren fra i fjor, og nordisk mester av året, Erling Sundal. Sundal kom på sølvplass i Årets kokk, en plassering han også fikk i årets NM. Han klarte med det bare nesten å forsvare sin NM-tittel.

Sølv ikke å forakte
Sølv var for Sundal en liten krone på verket, i et år som har vært særdeles begivenhetsrikt. Det startet med NM-tittel i 2005, gikk videre til 2. plass i konkurransen Årets Kokk, i april ble han Nordisk Mester i kokkekunst. I tillegg har han i løpet av årets startet restauranten Falcon Crest i Oslo, sammen med meritterte kokkevenner.

I den harde NM-konkurransen var det imidlertid Hvarnes' treretters meny Melkeposjert kyllinglår fra Stange, Grillet lammebrochette med sennepsglasert nyre og Vaniljebakt thailandsk mango med moreller "sousvide" som vant juryens hjerter. Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hvarnes medhjelper under årets NM-final var Heidi Camilla Uggedal.

På 3. plass kom Even Ramsvik, som jobber som Commis ved Gastronomisk Institutt. Han kommer opprinnelig fra Ørskog på Sunnmøre. Sammen med Sundal (fra Herøy på Sunnmøre) gjorde han det med andre ord sterkt på hjemmebane.

Vanskelig for dommerne
Dommerne bedømte den treretters finalemenyene på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.

Det internasjonalt dommerpanelet bestod av profilerte kokker: Hoveddommer er Gissur Gudmundsson fra Island, Håvard Ravn Larsen, Andrus Laaniste fra Estland, Peter J Skogström fra Sverige (bl.a. Årets Kokk i Sverige av året), Johan Slettvåg Hoel, Stian Haugnes og Sigmund Hansen. Norgesmesteren, flankert av sølvvinner Erling Sundal (t.v.) og bronsevinner Even Ramsvik under avspilling av nasjonalsangen.

- Nivået ser ut til å bli høyere for hvert år. Dermed blir prestasjonene større for norgesmesteren. Men det gjør det også vanskeligere og vanskeligere å være dommer i slike konkurranser. Man skal tross alt kåre vinnere. Og med så høyt og jevnt nivå er det slett ikke enkelt å skille den ene fra den andre, sier prosjektleder for NM i kokkekunst, Bjørn Darup.

Finalistene
under årets NM ble tatt ut blant i overkant av 30 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierspodiet var det:
• Lars Erik Vesterdal, Bølgen & Moi, Lysverket, Bergen
• Lasse Wågbø, Britannia Hotell, Trondheim.
• Bjørnar V. Håkonsrud, Bølgen & Moi, Kristiansand.
• Ronny Haug, Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo.
• Ole Edvart Molteberg, Hotell Neptun, Bergen.
• Sebastian Myhre, Gastronomisk Institutt, Oslo.
• Børge Brekke, Bjørnefjorden Gjestetun, Os.
• Jørn Andre Dahl, Nannestad VGS.
• Torbjørn Fjellhaugen, NB Sørensen, Stavanger
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her