Ble norgesmester i kokkekunst

I sitt fjerde forsøk gikk Gunnar Hvarnes endelig helt til topps under NM i kokkekunst som ble arrangert i forbindelse med Den Norske Matfestivalen i Ålesund.

Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hans beste plassering fra tidligere mesterskap kom i 2004, da han tok sølv bak Cameron Alexander. Både i 2004 og 1999 endte han på 4. plass.

Tidligere i år tok Hvarnes 4. plassen under Årets Kokk, blant annet bak den norske mesteren fra i fjor, og nordisk mester av året, Erling Sundal. Sundal kom på sølvplass i Årets kokk, en plassering han også fikk i årets NM. Han klarte med det bare nesten å forsvare sin NM-tittel.

Sølv ikke å forakte
Sølv var for Sundal en liten krone på verket, i et år som har vært særdeles begivenhetsrikt. Det startet med NM-tittel i 2005, gikk videre til 2. plass i konkurransen Årets Kokk, i april ble han Nordisk Mester i kokkekunst. I tillegg har han i løpet av årets startet restauranten Falcon Crest i Oslo, sammen med meritterte kokkevenner.

I den harde NM-konkurransen var det imidlertid Hvarnes' treretters meny Melkeposjert kyllinglår fra Stange, Grillet lammebrochette med sennepsglasert nyre og Vaniljebakt thailandsk mango med moreller "sousvide" som vant juryens hjerter. Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hvarnes medhjelper under årets NM-final var Heidi Camilla Uggedal.

På 3. plass kom Even Ramsvik, som jobber som Commis ved Gastronomisk Institutt. Han kommer opprinnelig fra Ørskog på Sunnmøre. Sammen med Sundal (fra Herøy på Sunnmøre) gjorde han det med andre ord sterkt på hjemmebane.

Vanskelig for dommerne
Dommerne bedømte den treretters finalemenyene på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.

Det internasjonalt dommerpanelet bestod av profilerte kokker: Hoveddommer er Gissur Gudmundsson fra Island, Håvard Ravn Larsen, Andrus Laaniste fra Estland, Peter J Skogström fra Sverige (bl.a. Årets Kokk i Sverige av året), Johan Slettvåg Hoel, Stian Haugnes og Sigmund Hansen. Norgesmesteren, flankert av sølvvinner Erling Sundal (t.v.) og bronsevinner Even Ramsvik under avspilling av nasjonalsangen.

- Nivået ser ut til å bli høyere for hvert år. Dermed blir prestasjonene større for norgesmesteren. Men det gjør det også vanskeligere og vanskeligere å være dommer i slike konkurranser. Man skal tross alt kåre vinnere. Og med så høyt og jevnt nivå er det slett ikke enkelt å skille den ene fra den andre, sier prosjektleder for NM i kokkekunst, Bjørn Darup.

Finalistene
under årets NM ble tatt ut blant i overkant av 30 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierspodiet var det:
• Lars Erik Vesterdal , Bølgen & Moi, Lysverket, Bergen
• Lasse Wågbø , Britannia Hotell, Trondheim.
• Bjørnar V. Håkonsrud , Bølgen & Moi, Kristiansand.
• Ronny Haug , Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo.
• Ole Edvart Molteberg , Hotell Neptun, Bergen.
• Sebastian Myhre , Gastronomisk Institutt, Oslo.
• Børge Brekke , Bjørnefjorden Gjestetun, Os.
• Jørn Andre Dahl , Nannestad VGS.
• Torbjørn Fjellhaugen , NB Sørensen, Stavanger

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen