Bohem Absinth - Den forbudte nytelse

-Årets virkelige nyskapning på brennevinssiden i Norge. Slik karakteriserer direktør Arve Røys Stranden den grønne myteomgitte drikken Bohem Absinth som i disse dager lanseres på Vinmonopolet (varenr 33319) og på serveringsstedene. - Dette er gjenskapning
Redaksjonen
24 November 2000 - 02:00

Bohem Absinth er utviklet av akevitt-produsenten Gavin i samarbeid med den fremste produsenten av absint i Tsjekkia. Utviklingen tok nesten 1 år. Bohem Absinth er et krydret brennevin av meget høy kvalitet med
55 %vol alkohol, aromatisert med ekte malurt.

Opprinnelig ble absint produsert i Frankrike. Produktet ble ansett som
skadelig og forbudt først i Sveits i 1907, i Frankrike i 1912, i Tyskland i 1926 og senere i USA og flere andre land.

Malurt er kjent allerede fra antikkens Roma, hvor vinneren av firspann-kappløpet på Capitol ble belønnet met et glass malurtvin, med den begrunnelse at den helsefremmende virkningen av denne drikken var belønning nok. Malurt er gjennom historien brukt til å døyve den dårlige smaken på mye av tidligere tiders øl og vin og brennevin.

Når malurt ble brukt ved fremstilling av absint i Frankrike, var man først og fremst ute etter den narkotiske virkningen av stoffet tujon som finnes i malurtbladene. Absint ble på slutten av 1800-tallet forbundet med så vel dekadente kunstnere som fattigfolks nød. Høyt forbruk av datidens franske absint medførte alvorlig psykiske og fysiske skadevirkninger hos misbrukerne.

I Norge ble absint drukket blant annet av kunstnerne i Christiania-bohemen, derav navnet Bohem Absinth. Etiketten er meget stilren og utformet av Strag-gruppens egen designer Inger Nergaard.

Bohem Absinth inneholder malurt-olje med et tujon-nivå som er godkjent av norske og europeiske nærings- og nytelsesmiddel-myndigheter. Gavin finner det allikevel riktig å påpeke at et stort inntak av absint kan være helseskadelig.

Bohem Absinth er basert på historiske oppskrifter fra Frankrike, Spania og Sveits. Flasken er en gammel originalflaske fra Tsjekkia. Fargen på Bohem Absinth er lys grøn. Smaksatt med blant annet anis, fennikel, koriander ved siden av malurt. Aroma: lakris/anis, fennikel og alkohol. Smak: behagelig, minner om anisbrennevin som ouzo, sødme som gjør alkoholen bløtere og rundere. Nytes med vann/is eller som ingrediens i drinker.

Kontaktperson: Arve Røys Stranden, daglig leder Gavin as

Tel 22 59 07 60
Mob 90 76 24 50
Fax 22 59 07 51
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her