Bøker i siste liten

Firkantete pakker under treet er alltid en trygg løsning. Og er mottakeren matglad, er det enda enklere, for utvalget av matrelaterte bøker øker kraftig fra år til år. Som du sikkert allerede vet, også ut fra egen situasjon, er vi nordmenn storforbrukere
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2001 - 14:11

Ikke på langt nær alt som kommer ut er verdt å bry seg om. Mange kokebøker er me too-produkter og repriser på det du har fra før av. Andre skjemmes av lite spennende fotomateriale, slapp og repro- og trykkvalitet, hvilket er ganske drepende for en slik bok.

Mer spennende er det når tema er unikt eller i alle fall sjelden. Som når Ruth Hege Holst, faglært kokke og tidligere sjef for Gastronomisk Institutt, tar tak i Hulda Garborgs innsats for det norske kjøkken og matens betydning så vel sosialt som ernæringsmessig. I boka I Huldas kjøkken (Samlaget, ISBN 82 521 5857 9, kroner 328,-) presenterer Holst fru Garborgs retter i en moderne form. Gode norske klassiske råvarer kombineres med dagens brede utvalg av nyere ingredienser på en måte som garantert ville fått fru Garborgs velsignelse. Et must i Garborg-året som nå øyeblikkelig tar slutt, men forhåpentligvis vil interessen for Hulda Garborg (og selvsagt hennes mer berømte mann) holde seg.

En annen kvinne med bakgrunn fra opplæring av landets kokker er Turid Skjold Oldenborg. Hennes bidrag til bokhøsten tilhører den praktiske om enn ikke så glamorøse kategorien. Småretter (Kom Forlag, ISBN 82 90823 82 7, kroner 348,-) er nemlig en svært kjekk bok å ha for deg som liker å servere gjestene mange småretter, kalt koldtbord i riktig gamle dager, men som nå mer omtales som tapas og antipasti. En bok full av gode og lettlagete retter for enhver smak og lommebok.

Langt mer rocka og i en enda mer lettlaget sjanger er boka til de tidligere rock'n roll-kokkene fra Palace Grill og Bollywood, Tore Namstad og Jon Ruud. Deres ironiske oppgjør med mylderet av mer eller mindre uinteressante bøker heter Kok uten bok (Pantagruel, ISBN 82 7900 122 0, kroner 350,-) og henspiller på hvilke muligheter du har til å bli superkokk bare med hjelp av hva du får kjøpt på Rimi/Rema. Gutta behersker temaet til fulle. Her er det mengder av enkle men kreative versjoner fra medisterpølser med boksbønner til over poteter til salat med makrell i tomat. Nærmest amatørmessig foto, men så er dette en totalt ujålete bok.

Poteter har også fått en mer rocka status de siste årene. Og denne høsten har de også fått som fortjent, en egen potetkokebok, Pigge poteter (Schibsted, ISBN82 516 1840 1, kroner 298,-). Nødvendig faktastoff om poteter samt ikke minst mange gode oppskrifter som du ikke behøver å være potetelsker for å sette pris på, men det hjelper.

Blant de eksotiske kjøkkener er kanskje det indiske det som er lettest å like for flest. Et enormt spekter av smaker og dufter fra like mange forskjellige krydre som løfter selv den mest nøytrale råvare til himmelske høyder. Boken Indisk! (Schibsted, ISBN 82 516 1836 3, kroner 248,-) gir mye matopplevelse for pengene og er laget for den som er novise på området og som vil smake seg rundt dette enormt sammensatte matkammeret på egenhånd.

Har du problemer med å holde styr på alle uttrykkene som brukes i slike orientalske oppskrifter og i matbøker, kan den lille guiden Mat & Meny for globale gastronauter (Schibsted, ISBN 82 516 1884 3, kroner 248,-) være til nytte. Det er en av matbransjens oldies som står bak, Inni Karine Holm, som gjennom et langt liv og utallige reiser verden over har samlet kunnskap om gastronomiens enorme ordrikdom.

TV-kjendis Lars Barmens årlige bidrag er en fiskekokebok, Norsk sjømat (Kagge Forlag, ISBN 82 489 0163 7, kroner 348,-) hvor hver fiskesort er dedikert utvalgte og velprøvde oppskrifter. Som bør nytes sammen med musikken til Barmens sambygdinger, The Brazz Brothers. For disse eminente jazzgutta har på CD'en Aquarium, for øvrig utgitt på eget plateselskap, Brazz Records, laget en låt til hver sjømattype. Gaveidé til fiskeelskeren som vil ha nytelse i flere kanaler.

Et par vinbøker tar vi også med. Først og fremst Verdt å vite om vin (Fagbokforlaget, ISBN 82 7674 776 0, kroner 275,-) som er byr på uhyre mye kunnskap om vin fra alle verdenshjørner på sine 250 sider og hendige format. Perfekt for den som ikke orker store tykke bøker for å lete etter et område eller en type vin. Forfattere er Norges fremste vinekspert Arne Ronold samt dansken Jørgen Mønster.

Mer lesebok enn oppslagsbok er VGs vinskribent Stig Lundbergs Vinglede (Schibsted, 82 516 1830 4, kroner 298,-) som vil kunne glede en nybegynner i vinens verden.

En annen utpreget lese/kosebok som har fått mye oppmerksomhet i høst er Edle dråper (Cappelen, ISBN 82 02 20455 0, kr 349) av Torkjell Berulfsen som er oppfølgeren til programserien med samme navn. Stilen i boken er typisk Berulfsen, full av småhistorier relatert til tema som jo er de forskjellige typer brennevin samt portvin, sherry og champagne. Kanskje er dette gaven til far/bestefar som gjør at han har en ekstra unnskyldning for å ta seg en liten en i godstolen?

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her