Bordeaux ønsker kineserne velkommen

Oppleves som vinbastionens redningsmenn.
12 April 2011 - 16:20

Rike kinesiske forretningsfolk kjøper opp det ene fornemme vinslott etter det andre i Bordeaux. Selv den kinesiske regjeringen har sikret seg et, Château de Viaud, gjennom det statseide selskapet Cofco.

Men "invasjonen" fra øst møter bemerkelsesverdig liten motstand i den tradisjonsrike regionen, melder vinavisen.dk, som siterer avisen The Sydney Morning Herald.

Mange slottseiere kjemper nemlig en hard kamp for å beholde eiendommer som ofte har vært i familiers eie i flere hundre år.

I 2009 falt eksporten av Bordeaux-vin til USA og Storbritannia med henholdsvis 23 og 25 prosent som følge av finanskrisen. Kombinasjonen med økende konkurranse fra Australia, Amerika og Sør-Afrika, tærer hardt på slottseiernes pengepung.

Derfor er det vanskelig å finne slottseiere som ikke vil selge til den riktige prisen. Og den riktige prisen er akkurat den kineserne vil betale, sier eieren av Château de Malle, Henri de Bournazel, til den avisen. Den slår fast at mange eiere i i Bordeaux nærmest betrakter kineserne som distriktets redningsmenn.

Investorene legger store summer i de gamle vinslottene, og det forventes at dette vil føre til enda større eksport til Kina. I 2010 steg eksporten med hele 68 prosent, og Asia konsumerer nå mest Bordeaux-vin i verden, bare slått av Frankrike.

Like fullt advares det mot at kineserne og deres begrensede kunnskap om vin på sikt kan ødelegge distriktets rykte, skriver The Sunday Morning Herald og gjengir skrekkhistorier om forretningsfolk fra Midtens rike som drikker vin til 15.000 kroner flasken fra shotglass - "on the rocks".

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her