Bordeaux ønsker kineserne velkommen

Oppleves som vinbastionens redningsmenn.
12 April 2011 - 16:20

Rike kinesiske forretningsfolk kjøper opp det ene fornemme vinslott etter det andre i Bordeaux. Selv den kinesiske regjeringen har sikret seg et, Château de Viaud, gjennom det statseide selskapet Cofco.

Men "invasjonen" fra øst møter bemerkelsesverdig liten motstand i den tradisjonsrike regionen, melder vinavisen.dk, som siterer avisen The Sydney Morning Herald.

Mange slottseiere kjemper nemlig en hard kamp for å beholde eiendommer som ofte har vært i familiers eie i flere hundre år.

I 2009 falt eksporten av Bordeaux-vin til USA og Storbritannia med henholdsvis 23 og 25 prosent som følge av finanskrisen. Kombinasjonen med økende konkurranse fra Australia, Amerika og Sør-Afrika, tærer hardt på slottseiernes pengepung.

Derfor er det vanskelig å finne slottseiere som ikke vil selge til den riktige prisen. Og den riktige prisen er akkurat den kineserne vil betale, sier eieren av Château de Malle, Henri de Bournazel, til den avisen. Den slår fast at mange eiere i i Bordeaux nærmest betrakter kineserne som distriktets redningsmenn.

Investorene legger store summer i de gamle vinslottene, og det forventes at dette vil føre til enda større eksport til Kina. I 2010 steg eksporten med hele 68 prosent, og Asia konsumerer nå mest Bordeaux-vin i verden, bare slått av Frankrike.

Like fullt advares det mot at kineserne og deres begrensede kunnskap om vin på sikt kan ødelegge distriktets rykte, skriver The Sunday Morning Herald og gjengir skrekkhistorier om forretningsfolk fra Midtens rike som drikker vin til 15.000 kroner flasken fra shotglass - "on the rocks".

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her