Brannbombe på restaurant

Hele 840 liter matolje og fire flasker propan. Det er kort og godt en brannbombe. Men det var dette Brann- og redningsetaten fant under en sjekk i Oslo nylig.

Bildet viser en kinarestaurant som oppbevarte store mengder matolje og flere propanflasker ved siden av hverandre i restauranten. Ved en brann hadde redningsmannskapet vært utsatt for stor skade.
 
Miksen er en bombe og stedet er nå stengt av Mattilsynet.
 
Blokkerte rømningsveier
Brann- og redningsetaten i Oslo kontrollerer stadig utesteder og restauranter i hovedstaden. Alt for ofte finner etaten blokkerte rømningsveier og utkoblede alarmer i lokalene.
 
Mange ganger gis det forhåndsvarsel om engangsmulkt overfor utesteder som gir blaffen i gjestenes sikkerhet. Men det finnes også lyspunkter.
 
- De godt etablerte stedene, som har eksistert i flere år, har som regel tingene sine i orden. De fører vi jevnlig tilsyn med, og vi har en god dialog med disse stedene, sier branninspektør og seksjonsleder Jo Tangedal i Brann- og redningsetaten til ioslo.no.
 
Nye steder
Han mener problemet er at det kommer mange nyetablerte utesteder som gjør bygningsendringer. Dette utgjør en risiko.
 
De siste helgene har de avdekket flere kritikkverdige forhold ved utesteder i hovedstaden.
 
- Vi var inne på ett sted, hvor åtte propanflasker sto lagret i en kjeller, noe som ikke er tillatt og utgjør en fare ved brann. Et annet sted fikk pålegg om å rive en vegg, som sto inntil et luftinntak til en transformator. Det kunne ha ført til overoppheting og brann, sier Tangedal.
 
Bøter
Alle stedene som blir besøkt får sjansen til å rette opp i forholdene første gang de blir påpekt.
 
- Men andre gang vi kommer, og forholdene ikke er rettet på, ilegger vi stedet en engangsmulkt. Som oftest mellom 20.000 og 50.000 kroner, sier Tangedal.
 
Han mener likevel at folk stort sett er trygge på byen.
Foto: Brann- og redningsetaten.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen