Bransje
Nå kommer smilefjestilsynet

Nå kommer smilefjestilsynet

Mattilsynet startet året friskt med å besøke de første av til sammen 8000 serveringssteder i Norge i anledning av at smilefjesorningen rulles ut på landsbasis.
Redaksjonen
15 Januar 2016 - 10:00

Ordningen som startet som et pilotprosjekt i Midt-Norge i 2007, gjelder fra 1. januar 2016 for alle landets serveringssteder. Mattilsynets inspektører har som mål å besøke drøyt 8000 bedrifter det første året.

Forbrukerne ønsker ordningen velkommen

VG var på plass da de første hovedstadsstedene ved Karl Johansgate ble testet ut, nemlig Egon Restaurant, TGI Fridays Restaurant, Hard Rock Cafe og McDonald’s Klingenberggaten.

Både Egon og McDonald’s fikk det store smilet, mens TGI Fridays og Hard Rock Café fikk middels karakter (strekmunn).

Smilefjesene deles ut etter hvilke funn som gjøres ifølge Forskrift om offentliggjøring av resultater fra Mattilsynets tilsyn med serveringssteder:

Stort smil: Mattilsynet har ikke funnet brudd på regelverket eller har bare funnet bagatellmessige brudd på regelverket og påpekt dette.

Strekmunn: Mattilsynet har funnet brudd på regelverket og gitt forhåndsvarsel eller fattet nødvendige vedtak.

Sur munn: Mattilsynet har funnet alvorlige eller gjentatte brudd på regelverket og gitt forhåndsvarsel eller fattet nødvendige vedtak.

Serveringsstedet plikter å henge opp smilefjesrapporten godt synlig og i inngangspartiet straks Mattilsynet har levert den. Det gjelder også om bedriften klager på resultatet.

Resultatet publiseres også på Mattilsynets sider.

Men dette er ingen gapestokk, for serveringsstedet får ny vurdering så snart regelverksbruddene er rettet opp.

Dette er bakgrunnen for forskriften

Avdelingssjef i Mattilsynet for Oslo, Asker og Bærum, Marit Kolle, advarer på vg.no mot å falle tilbake til gamle synder, for alle virksomheter hvor Mattilsynet finner feil og mangler under smilefjestilsynet, bør sørge for å gjøre endringer og utbedringer av varig karakter, slik at forholdene også er i orden når vi kommer tilbake på runde nummer to til høsten.

Smilefjesrapporten kommer ellers i tillegg til den ordinære tilsynsrapporten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her