Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Bransje
iStock_22499816_XLARGE.jpg
Foto: (Steve Cole - christie & cole stu)

Vil kvitte seg med ulovlig rusmisbruk

Utelivsaktører går sammen om å bekjempe et stadig økende narkotikaproblem i samarbeid med politiet.
Aase E. Jacobsen
04 September 2016 - 18:23

En gruppe utelivsaktører i Oslo oppfordrer gjennom et innlegg i Aftenpostenog et allmøte på Kulturhuset til en samling mot det økende narkotikamisbruket på by’n. «Det er på tide å vise at utelivet står samlet mot narkotika. Vi håper politiet ønsker å hjelpe oss med dette», heter det i innlegget som er signert av Ola Smith-Simonsen, som er daglig leder på Jæger, Maria Wood Moe, driftssjef på Kulturhuset og daglig leder Eyvind Brox på Blå.

Følgende øvrige utesteder står også bak oppfordringen: Parkteatret, Ingensteds, Cafe Mono, Internasjonalen, The Villa, Perestrojka, Peloton, Jæger, Skaugum, Himkok, Crow, Revolver, Vulkan Arena, Tilt, Nr. 19, Justisen, Stratos, Frognerveien 6 og Dattera til Hagen.

Et hyppig problem

Slik ønsker bransjen å vise at de tar problemet på alvor. Dette kommer i kjølvannet at sommerens hendelser knyttet til utestedet Blå hvor politiet ønsket å stenge for å få kontroll med både rusrelatert vold og misbruk.

Derfor prøver bransjen å komme politiet i møte gjennom initiativet Utestedet mot narkotika. Inspirasjonen henter de fra Stockholmsprosjektet Krogar mot knark som siden starten i 2001 med 18 viktige utesteder kan vise til veldig gode resultater.

Tilstede på allmøtet var prosjektleder og tidligere politibetjent Daniel Knutson samt Johanna Gripenberg, dr.med., begge tilknyttet STAD – Stockholm förebygger Alkohol- og Drogproblem. De understreker nødvendigheten av samarbeid mellom bransjen og politiet og at ulovlige rusmidler ikke er et bransjeproblem, men et samfunnsproblem.

Ifølge deres forskning har 83 prosent av de ansatte i serveringsbransjen registrert ulovlig ruspåvirkete gjester siste halvår, og 13 prosent opplever det hver kveld.

Også blant ansatte

Grepene som er tatt i bruk for å motvirke denne uheldige situasjonen er utarbeidelse av gjeste- og personalpolicy, pr-strategi (reklame og mediepåvirkning) samt opplæring av både ansatte og vakter. At det har hatt god effekt viser følgende resultater: Mens bare 7,5 prosent av vaktene avviste ulovlig ruspåvirkete gjester i 2003, var tallet økt til 66,5 prosent i 2008.

De understreker imidlertid at det ikke finnes noen quick-fix og at det må jobbes på flere fronter og med mange ulike tiltake.

Prosjektet inkluderer blant annet også rådgivning overfor utestedene når det kommer til interiørutforming. Særlig fokus legges på toalettene for å redusere til et minimum mulighetene for å gjemme dop. De 18 utestedene som er med i Krogar mot knark er dessuten utstyrt med plakater, omtrent som smilefjesordningen, slik at gjestene skal føle seg trygge på at her er dop uønsket.

Det er dessverre ikke bare blant gjester at ulovlige rusmidler florerer. Også blant ansatte er dette utbredt. Knutson og Gripenberg kunne imidlertid fortelle at bruken av narkotika blant ansatte hadde gått ned fra 27 til 19 prosent i perioden prosjektet har eksistert.

Utvidelse av Salutt?

Den norske organisasjonen vil ta form i løpet av september, sier Ola Smith-Simonsen som mener at Oslo har en vei å gå når det gjelder samarbeid, men at det ikke er noen vei utenom. Han er klar på at dop er en trussel mot det åpne utelivet. Få andre bransjer er så utsatt for å midte selve driftsgrunnlaget som en konsekvens av at gjester, eller andre, misbruker lokalene og tilliten.

Politioverbetjent Marius Gunnerud ved Sentrum Politistasjon hilser initiativet velkommen. Han merker daglig den økende narkotikabruken og mener at bruken av ecstasy og MDMA nå er på nivå med den forrige bølgen på 1990-tallet.

Allerede er det et samarbeid etter STAD-modell for å motvirke alkoholmisbruk og tilhørende vold, kalt Salutt. Et samarbeid som er svært vellykket. Utesteder mot narkotika ønsker at Salutt skal inkludere også de ulovlige rusmidlene.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her