Bransjen kan redde Arendal sentrum

Restauranter og utesteder er en avgjørende brikke i spillet om fremtidens levende sentrum. Kortere skjenketid får så store økonomiske konsekvenser at næringen trues.
Redaksjonen
27 Oktober 2009 - 11:29

Restaurantforeningen søker nå om utvidet skjenketid til sommeren. Fremtiden og muligheten for et felles spleiselag, ikke minst den sosiale arenaen restaurantene og utestedene skaper er viktig for Knud Nilsen, som sammen med John Simonsen er en av de fem eierne og hovedinvestor i Pollen Bar på Tyholmen. De har dessuten bakgrunn fra Phileas Fogg, og driver nå Big Horn Steakhouse. Det skriver Arendals Tidende.

Færre og færre folk
- Det blir færre og færre folk i sentrum både på dag og på kveldstid. Vi trenger et unikt sentrum, med nisjeforetninger. Foreksempel en delikatessebutikk, ulike spesialforetninger, motebutikker, og en god slakter. Vi må investere, skape og også tenke byforskjønnelse for å skape et mer attraktivt sentrum, sier Nilsen som etterlyser realiseringen av planen om en "grønnere" Kanalplass og kanaler.

- Vi må alle kjempe kampen mot et tomt sentrum hvis det skal være noen fremtid for bykjernen, sier han.

Vinn eller forsvinn
Nilsen mener også at skjenkepolitikken henger tett sammen med vinn eller forsvinn for restauranter og utestedenes sin del i bykjernen. De nye skjenketidene trådte i kraft 1.september 2008, og skjenketiden ble satt til 02.00 hele året. Men tidligere hadde man en utvidet skjenketid om sommeren fra 01. mai - 01.september til klokken. 03.00. Det ble derfor ingen endringer før etter 1. mai 2009. "Alkoholpolitiske virkemidler er viktige og man ser rundt i landet positive effekter av reduserte skjenketider, står det i kommunens saksdokumenter.

I Trondheim og Hamar falt volden med 30 prosent og 50 prosent etter de innførte innstrammet skjenketid. Rådmannen anbefalte, og bystyret bestemte den gang at skjenketidene i Arendal kommune skulle evalueres høsten 2009, altså nå.

Illegale klubber
Generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) Ingunn Jordheim skriver i et brev til stortingskandidatene før valget i år at reduserte skjenketider kan flytte konsumet fra serveringsstedene til hjemmene og illegale klubber, hun bruker Fredrikstad og Sarpsborg som eksempel der det har oppstått ulovlige nattklubber etter at de reduserte skjenketidene. Byene er ikke unike, illegale klubber har også blitt funnet i Arendal.

80 konkurs
I første kvartal gikk hele 80 restauranter konkurs. Hun mener derfor at endringer i åpningstider kan få store konsekvenser for næringen.  Regjeringen har sendt et forslag om nasjonal skjenkestopp klokken 02.00 ut på høring. Men landets ledende klubber frykter at en nasjonal reduksjon i skjenketidene vil føre til en rasering av kulturlivet. Nilsen er av samme oppfatning som Jordheim.

- Tidligere stengetider betyr ikke mindre inntak av alkohol. Folk drikker mer hjemme først og etterpå. Voldsproblematikk er meget sammensatt, men vold som skjer på byen, der den er noenlunde kontrollerbar og synlig, er ikke like alvorlig som den som kan skje på nachspiel bak lukkede dører unntatt offentligheten.

- Alle vil ha en trygg by, også vi i næringen selv, sier Nilsen som krever at politikerne må ta konsekvensene av sine handlinger.

Halvparten må stenge
- Se på Risør og Tvedestrand som snart er folketomme byer. Hvis vi fortsetter i denne tralten kommer Arendal til å følge i naboenes fotspor. Han nevner venstrepolitiker Jan Kløvstad som et eksempel, han har fremmet en tanke om at en stengetid på 01.00 hadde vært ønskelig.
Det ville fått fatale konsekvenser mener Nilsen.

Politikerne må ikke glemme at vi også driver næring. At det er snakk om arbeidsplasser, gründere som har tatt store investeringer. Vi er gitt regler, når politikerne endrer forutsetningene får det økonomiske konsekvenser, det er oss som får svi. Da nytter det ikke å sitte der på sin høye bestemmelseshest og være overrasket hvis alt går til galt. Politikerne råder over vår skjebne, det må de ha i minnet, sier Nilsen. Restaurantforeningen har ifølge Nilsen sendt inn et forslag til høring. De vil ha utvidet åpningstid i Arendal fra 1. mai til 1.september til 03.00.

- Vi må erkjenne at Arendal blir en ferieby om sommeren, hvis vi skal klare oss må vi ha muligheten til å tjene penger i høysesongen. De må i alle fall gi oss 1 måned og vi kan i alle fall ikke operere med ulike tider i nabobyene, da blir det kaos, sier Nilsen til Arendals Tidende.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her