Brennevin på fransk

Islendingene er kjent for sitt Brennivin, og her hjemme får vi også kjøpt brennevin - men begrepet er mer en fellesnevner for drikkevarer som holder rundt 40 volumprosent. Nå har det kommet ekte brent vin fra Frankrike, en brandy signert Philippe Braastad
Redaksjonen
10 Mai 2004 - 12:06

Cognac-elskere med en smule sans for slektsforskning har for lengst fått med seg at «alle» cognac-produsenter har et søskenbarn på Gjøvik. Det er i alle fall flere i byen Jarnac, midt i Grande Champagne, som kan skilte med aner i rett linje tilbake til Sverre Braastad som flyttet fra Gjøvik til Cognac-distriktet i 1911.

For noen år tilbake skilte søskenbarnene Antoine og Philippe Braastad-Tiffon lag etter en smule uenighet om hvordan cognachuset Tiffon skulle drives. Mens Antoine fortsatte med det vi i Norge kjenner som Braastad cognac, flyttet fetter Philippe over elven, den ikke helt ukjente Charente, der han startet sin egen virksomhet. Det er på denne siden lystbåter og andre elvefarende legger til, og dette har gitt navnet til Philippes brennevinsmerke. Med adresse Quai de l'Orangerie, har han skapt Philippe Braastad-Tiffon brennevin.

Philippe Braastad-Tiffon kjøper eaux-de-vie fra forskjellige leverandører, og i tillegg til at han er masterblender for et annet kjent cognachus med norske aner, har han også ansvaret for destillasjonen på den japanskeide eiendommen Domaine de Fontsèche - en eiendom som for øvrig er til salgs til den som legger rundt en million euro på bord...

- Mens de store sliter, er det mulig å drive i litt mindre skala der en ikke er avhengig av store lagre og store, faste kostnader. Vi kan kjøpe et par fat her og der, eller et større kvantum - alt etter hva vi er ute etter, sier Philippe Braastad-Tiffon.

Ekte norsk
Philippe Braastad-Tiffons Brennevin kom i Vinmonopolets hyller i mars, og de sterke båndene til Norge har også gjort at det er innslag av norsk kultur også på etiketten. Her aner vi mønster fra lusekofta med innslag av mønster fra tinnknapper (eller var det kanskje sølv?).

Philippe B. brennevin (42240) har en drikkestyrke på 36 volumprosent alkohol. Med et så «beskjedent» alkoholinnhold, skulle en kanskje tro at Brennevin var noe «slapp i fisken», men monsieur Braastad-Tiffon har klart å sette sammen en brandy med både smak og kraft. Brennevin er en moden druebrandy med innslag av frukt som aprikos og pære, lagret på utvalgte eikefat i seks måneder.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her