Brennevin på fransk

Islendingene er kjent for sitt Brennivin, og her hjemme får vi også kjøpt brennevin - men begrepet er mer en fellesnevner for drikkevarer som holder rundt 40 volumprosent. Nå har det kommet ekte brent vin fra Frankrike, en brandy signert Philippe Braastad
Redaksjonen
10 Mai 2004 - 11:06

Cognac-elskere med en smule sans for slektsforskning har for lengst fått med seg at «alle» cognac-produsenter har et søskenbarn på Gjøvik. Det er i alle fall flere i byen Jarnac, midt i Grande Champagne, som kan skilte med aner i rett linje tilbake til Sverre Braastad som flyttet fra Gjøvik til Cognac-distriktet i 1911.

For noen år tilbake skilte søskenbarnene Antoine og Philippe Braastad-Tiffon lag etter en smule uenighet om hvordan cognachuset Tiffon skulle drives. Mens Antoine fortsatte med det vi i Norge kjenner som Braastad cognac, flyttet fetter Philippe over elven, den ikke helt ukjente Charente, der han startet sin egen virksomhet. Det er på denne siden lystbåter og andre elvefarende legger til, og dette har gitt navnet til Philippes brennevinsmerke. Med adresse Quai de l'Orangerie, har han skapt Philippe Braastad-Tiffon brennevin.

Philippe Braastad-Tiffon kjøper eaux-de-vie fra forskjellige leverandører, og i tillegg til at han er masterblender for et annet kjent cognachus med norske aner, har han også ansvaret for destillasjonen på den japanskeide eiendommen Domaine de Fontsèche - en eiendom som for øvrig er til salgs til den som legger rundt en million euro på bord...

- Mens de store sliter, er det mulig å drive i litt mindre skala der en ikke er avhengig av store lagre og store, faste kostnader. Vi kan kjøpe et par fat her og der, eller et større kvantum - alt etter hva vi er ute etter, sier Philippe Braastad-Tiffon.

Ekte norsk
Philippe Braastad-Tiffons Brennevin kom i Vinmonopolets hyller i mars, og de sterke båndene til Norge har også gjort at det er innslag av norsk kultur også på etiketten. Her aner vi mønster fra lusekofta med innslag av mønster fra tinnknapper (eller var det kanskje sølv?).

Philippe B. brennevin (42240) har en drikkestyrke på 36 volumprosent alkohol. Med et så «beskjedent» alkoholinnhold, skulle en kanskje tro at Brennevin var noe «slapp i fisken», men monsieur Braastad-Tiffon har klart å sette sammen en brandy med både smak og kraft. Brennevin er en moden druebrandy med innslag av frukt som aprikos og pære, lagret på utvalgte eikefat i seks måneder.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her