Brennevin på fransk

Islendingene er kjent for sitt Brennivin, og her hjemme får vi også kjøpt brennevin - men begrepet er mer en fellesnevner for drikkevarer som holder rundt 40 volumprosent. Nå har det kommet ekte brent vin fra Frankrike, en brandy signert Philippe Braastad
Redaksjonen
10 Mai 2004 - 12:06

Cognac-elskere med en smule sans for slektsforskning har for lengst fått med seg at «alle» cognac-produsenter har et søskenbarn på Gjøvik. Det er i alle fall flere i byen Jarnac, midt i Grande Champagne, som kan skilte med aner i rett linje tilbake til Sverre Braastad som flyttet fra Gjøvik til Cognac-distriktet i 1911.

For noen år tilbake skilte søskenbarnene Antoine og Philippe Braastad-Tiffon lag etter en smule uenighet om hvordan cognachuset Tiffon skulle drives. Mens Antoine fortsatte med det vi i Norge kjenner som Braastad cognac, flyttet fetter Philippe over elven, den ikke helt ukjente Charente, der han startet sin egen virksomhet. Det er på denne siden lystbåter og andre elvefarende legger til, og dette har gitt navnet til Philippes brennevinsmerke. Med adresse Quai de l'Orangerie, har han skapt Philippe Braastad-Tiffon brennevin.

Philippe Braastad-Tiffon kjøper eaux-de-vie fra forskjellige leverandører, og i tillegg til at han er masterblender for et annet kjent cognachus med norske aner, har han også ansvaret for destillasjonen på den japanskeide eiendommen Domaine de Fontsèche - en eiendom som for øvrig er til salgs til den som legger rundt en million euro på bord...

- Mens de store sliter, er det mulig å drive i litt mindre skala der en ikke er avhengig av store lagre og store, faste kostnader. Vi kan kjøpe et par fat her og der, eller et større kvantum - alt etter hva vi er ute etter, sier Philippe Braastad-Tiffon.

Ekte norsk
Philippe Braastad-Tiffons Brennevin kom i Vinmonopolets hyller i mars, og de sterke båndene til Norge har også gjort at det er innslag av norsk kultur også på etiketten. Her aner vi mønster fra lusekofta med innslag av mønster fra tinnknapper (eller var det kanskje sølv?).

Philippe B. brennevin (42240) har en drikkestyrke på 36 volumprosent alkohol. Med et så «beskjedent» alkoholinnhold, skulle en kanskje tro at Brennevin var noe «slapp i fisken», men monsieur Braastad-Tiffon har klart å sette sammen en brandy med både smak og kraft. Brennevin er en moden druebrandy med innslag av frukt som aprikos og pære, lagret på utvalgte eikefat i seks måneder.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her