Bronse til Norge

Heini Petersen sikret Norge tredjeplass i helgens VM i østersåpning i Irland!
Redaksjonen
01 Oktober 2007 - 17:20

Etter en nervepirrende finale ble det tilslutt tredjeplass i verdensmesterskapet for årets norske mester i østersåpning - Heini Petersen.
 
Svensk seier
Det var Hasse Johannsson som gikk av med seieren for Sverige i årets VM foran Eamon Clarke fra Canada og vår egen Heini Petersen på tredje.
 
Johannsson er regjerende nordisk- og europamester, og har i tidligere konkurranser vært blant de aller beste.
 
- Dette er helt uvirkelig, det har ikke gått riktig opp for meg ennå, sa Johannsson til Apéritif etter seieren.
- Jeg hadde en god følelse for både tiden og presentasjonen, men det var veldig jevnt.
 
Johannsson hadde også den beste tiden av samtlige deltakerene i konkurransen, med 2 minutter og 41 sekunder på 30 østers. Med bare fire sekunders tillegg endte han på 2.45 i sluttid, 13 sekunder før Eamon Clarke og 15 sekunder før Heini Petersen.
 
Se alle resultatene nedenfor
 
Beste presentasjon avgjorde
Førstereisgutten, Eamon Clarke, fikk premie for beste presentasjon i sitt aller første verdensmesterskap, og med 17 bonussekunder sikret han sølvet.
 
Konkurransetiden på 3.15 sammen med bonusen gav han knappe to sekunder bedre slutttid enn Heini Petersen som hadde 3.04 i åpningstid og fire bonussekunder.
 
Hjemmefavoritten, Michael Kelly, havnet på en respektabel femteplass. Kelly driver for øvrig familiebedriften Michael Kelly Shellfish, som har levert østers til denne festivalen i alle de 53 årene den er blitt arrangert!
Fornøyd bronsevinner
Det var en smørblid Heini Petersen som møtte Apéritif etter at resultatene var klare.
 
- Jeg er kjempefornøyd med resultatet, og jeg har forbedret min plassering hvert år jeg har deltatt, sa Petersen til Apéritif. - Østersene var utrolig harde å åpne, ettersom de ble plukket så sent som dagen før konkurransen.
 
- De fire første østersene gikk som en drøm, men etter det mistet jeg noe av flyten og måtte virkelig jobbe med hver eneste østers. Det ser du også på sluttidene at dette var en svært tett konkurranse for alle, og det var utrolig nervepirrende å vente på juryens avgjørelse.
 
Deltakere fra hele verden
Verdensmesterskapet i østersåpning samlet deltakere fra 17 forskjellige land, der Europa var sterkt representert.
 
Ekstra gledelig var det derfor at konkurransen også hadde deltakere fra USA, Canada, Thailand og Singapore.
 
Fjorårets verdensmester, Michael Moran, var også tilstede, og sammen med 2500 andre tilskuere sørget de for å lage en skikkelig stemning i det de heiet frem sine favoritter.
 
Folkefest
Den siste helgen i september hvert år, avholdes verdensmesterskapet i østersåpning i den lille byen Galway på vestkysten av Irand. Årets konkurranse var den 53. i rekken som gjennom fire dager samler flere tusen mennesker rundt to av Irlands fremste spesialiteter; østers og Guinness.
 
For første gang ble hver av de 17 deltakerene i år tildelt en egen pub som fadder, og fredag ettermiddag ble det fullt liv på pubene i Galway i det verdens beste østersåpnere viste sin kunster for lokalbefolkningen.
 
På selve konkurransedagen kunne alle ta del i festivitasen da det ble servert 5 000 gratis østers til pubgjengere over hele Galway.
 
Resultatene for VM i østersåpning 2007:

Nr

Land

Navn

Tid

Tillegg

Totalt

1.

Sverige

Hasse Johannsson

2:41

0:04

2:45

2.

Canada

Eamon Clarke

3:15

- 0:17

2:58

3.

Norge

Heini Petersen

3:04

- 0:04

3:00

4.

Estland

Anti Lepik

3:15

- 0:14

3:01

5.

Irland

Michael Kelly

3:06

0:00

3:06

6.

U.K.

Fredrik Lindfors

3:24

- 0:12

3:12

7.

U.S.A.

Scott O'Lear

2:59

0:15

3:14

8.

Belgia

Xavier Caille

2:43

0:34

3:17

9.

Frankrike

Pires Francisco

3:06

0:12

3:18

10.

Finland

Olli Karvanen

2:52

0:39

3:31

11.

Danmark

Karsten Bonde

3:30

0:05

3:35

12.

Tyskland

Urs Mueller

3:09

0:30

3:39

13.

Wales

Simon Kealy

3:17

0:34

3:51

14.

Thailand

Chaiwat Suknongprong

3:55

0:59

4:54

15.

Singapore

Sim Chai Guan

4:09

0:46

4:55

16.

Sveits

Simic Milorad

3:57

1:17

5:14

17.

Tsjekkia

Jaroslav Kozdelka (disket)

2:34

2:06

4:40

Foto: Roger Kolbu og Gaute Gusrud

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her