Bronse til Norge

Heini Petersen sikret Norge tredjeplass i helgens VM i østersåpning i Irland!
Redaksjonen
01 Oktober 2007 - 18:20

Etter en nervepirrende finale ble det tilslutt tredjeplass i verdensmesterskapet for årets norske mester i østersåpning - Heini Petersen.
 
Svensk seier
Det var Hasse Johannsson som gikk av med seieren for Sverige i årets VM foran Eamon Clarke fra Canada og vår egen Heini Petersen på tredje.
 
Johannsson er regjerende nordisk- og europamester, og har i tidligere konkurranser vært blant de aller beste.
 
- Dette er helt uvirkelig, det har ikke gått riktig opp for meg ennå, sa Johannsson til Apéritif etter seieren.
- Jeg hadde en god følelse for både tiden og presentasjonen, men det var veldig jevnt.
 
Johannsson hadde også den beste tiden av samtlige deltakerene i konkurransen, med 2 minutter og 41 sekunder på 30 østers. Med bare fire sekunders tillegg endte han på 2.45 i sluttid, 13 sekunder før Eamon Clarke og 15 sekunder før Heini Petersen.
 
Se alle resultatene nedenfor
 
Beste presentasjon avgjorde
Førstereisgutten, Eamon Clarke, fikk premie for beste presentasjon i sitt aller første verdensmesterskap, og med 17 bonussekunder sikret han sølvet.
 
Konkurransetiden på 3.15 sammen med bonusen gav han knappe to sekunder bedre slutttid enn Heini Petersen som hadde 3.04 i åpningstid og fire bonussekunder.
 
Hjemmefavoritten, Michael Kelly, havnet på en respektabel femteplass. Kelly driver for øvrig familiebedriften Michael Kelly Shellfish, som har levert østers til denne festivalen i alle de 53 årene den er blitt arrangert!
Fornøyd bronsevinner
Det var en smørblid Heini Petersen som møtte Apéritif etter at resultatene var klare.
 
- Jeg er kjempefornøyd med resultatet, og jeg har forbedret min plassering hvert år jeg har deltatt, sa Petersen til Apéritif. - Østersene var utrolig harde å åpne, ettersom de ble plukket så sent som dagen før konkurransen.
 
- De fire første østersene gikk som en drøm, men etter det mistet jeg noe av flyten og måtte virkelig jobbe med hver eneste østers. Det ser du også på sluttidene at dette var en svært tett konkurranse for alle, og det var utrolig nervepirrende å vente på juryens avgjørelse.
 
Deltakere fra hele verden
Verdensmesterskapet i østersåpning samlet deltakere fra 17 forskjellige land, der Europa var sterkt representert.
 
Ekstra gledelig var det derfor at konkurransen også hadde deltakere fra USA, Canada, Thailand og Singapore.
 
Fjorårets verdensmester, Michael Moran, var også tilstede, og sammen med 2500 andre tilskuere sørget de for å lage en skikkelig stemning i det de heiet frem sine favoritter.
 
Folkefest
Den siste helgen i september hvert år, avholdes verdensmesterskapet i østersåpning i den lille byen Galway på vestkysten av Irand. Årets konkurranse var den 53. i rekken som gjennom fire dager samler flere tusen mennesker rundt to av Irlands fremste spesialiteter; østers og Guinness.
 
For første gang ble hver av de 17 deltakerene i år tildelt en egen pub som fadder, og fredag ettermiddag ble det fullt liv på pubene i Galway i det verdens beste østersåpnere viste sin kunster for lokalbefolkningen.
 
På selve konkurransedagen kunne alle ta del i festivitasen da det ble servert 5 000 gratis østers til pubgjengere over hele Galway.
 
Resultatene for VM i østersåpning 2007:

Nr

Land

Navn

Tid

Tillegg

Totalt

1.

Sverige

Hasse Johannsson

2:41

0:04

2:45

2.

Canada

Eamon Clarke

3:15

- 0:17

2:58

3.

Norge

Heini Petersen

3:04

- 0:04

3:00

4.

Estland

Anti Lepik

3:15

- 0:14

3:01

5.

Irland

Michael Kelly

3:06

0:00

3:06

6.

U.K.

Fredrik Lindfors

3:24

- 0:12

3:12

7.

U.S.A.

Scott O'Lear

2:59

0:15

3:14

8.

Belgia

Xavier Caille

2:43

0:34

3:17

9.

Frankrike

Pires Francisco

3:06

0:12

3:18

10.

Finland

Olli Karvanen

2:52

0:39

3:31

11.

Danmark

Karsten Bonde

3:30

0:05

3:35

12.

Tyskland

Urs Mueller

3:09

0:30

3:39

13.

Wales

Simon Kealy

3:17

0:34

3:51

14.

Thailand

Chaiwat Suknongprong

3:55

0:59

4:54

15.

Singapore

Sim Chai Guan

4:09

0:46

4:55

16.

Sveits

Simic Milorad

3:57

1:17

5:14

17.

Tsjekkia

Jaroslav Kozdelka (disket)

2:34

2:06

4:40

Foto: Roger Kolbu og Gaute Gusrud

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her