Bronse til Norge

Heini Petersen sikret Norge tredjeplass i helgens VM i østersåpning i Irland!
Redaksjonen
01 Oktober 2007 - 18:20

Etter en nervepirrende finale ble det tilslutt tredjeplass i verdensmesterskapet for årets norske mester i østersåpning - Heini Petersen.
 
Svensk seier
Det var Hasse Johannsson som gikk av med seieren for Sverige i årets VM foran Eamon Clarke fra Canada og vår egen Heini Petersen på tredje.
 
Johannsson er regjerende nordisk- og europamester, og har i tidligere konkurranser vært blant de aller beste.
 
- Dette er helt uvirkelig, det har ikke gått riktig opp for meg ennå, sa Johannsson til Apéritif etter seieren.
- Jeg hadde en god følelse for både tiden og presentasjonen, men det var veldig jevnt.
 
Johannsson hadde også den beste tiden av samtlige deltakerene i konkurransen, med 2 minutter og 41 sekunder på 30 østers. Med bare fire sekunders tillegg endte han på 2.45 i sluttid, 13 sekunder før Eamon Clarke og 15 sekunder før Heini Petersen.
 
Se alle resultatene nedenfor
 
Beste presentasjon avgjorde
Førstereisgutten, Eamon Clarke, fikk premie for beste presentasjon i sitt aller første verdensmesterskap, og med 17 bonussekunder sikret han sølvet.
 
Konkurransetiden på 3.15 sammen med bonusen gav han knappe to sekunder bedre slutttid enn Heini Petersen som hadde 3.04 i åpningstid og fire bonussekunder.
 
Hjemmefavoritten, Michael Kelly, havnet på en respektabel femteplass. Kelly driver for øvrig familiebedriften Michael Kelly Shellfish, som har levert østers til denne festivalen i alle de 53 årene den er blitt arrangert!
Fornøyd bronsevinner
Det var en smørblid Heini Petersen som møtte Apéritif etter at resultatene var klare.
 
- Jeg er kjempefornøyd med resultatet, og jeg har forbedret min plassering hvert år jeg har deltatt, sa Petersen til Apéritif. - Østersene var utrolig harde å åpne, ettersom de ble plukket så sent som dagen før konkurransen.
 
- De fire første østersene gikk som en drøm, men etter det mistet jeg noe av flyten og måtte virkelig jobbe med hver eneste østers. Det ser du også på sluttidene at dette var en svært tett konkurranse for alle, og det var utrolig nervepirrende å vente på juryens avgjørelse.
 
Deltakere fra hele verden
Verdensmesterskapet i østersåpning samlet deltakere fra 17 forskjellige land, der Europa var sterkt representert.
 
Ekstra gledelig var det derfor at konkurransen også hadde deltakere fra USA, Canada, Thailand og Singapore.
 
Fjorårets verdensmester, Michael Moran, var også tilstede, og sammen med 2500 andre tilskuere sørget de for å lage en skikkelig stemning i det de heiet frem sine favoritter.
 
Folkefest
Den siste helgen i september hvert år, avholdes verdensmesterskapet i østersåpning i den lille byen Galway på vestkysten av Irand. Årets konkurranse var den 53. i rekken som gjennom fire dager samler flere tusen mennesker rundt to av Irlands fremste spesialiteter; østers og Guinness.
 
For første gang ble hver av de 17 deltakerene i år tildelt en egen pub som fadder, og fredag ettermiddag ble det fullt liv på pubene i Galway i det verdens beste østersåpnere viste sin kunster for lokalbefolkningen.
 
På selve konkurransedagen kunne alle ta del i festivitasen da det ble servert 5 000 gratis østers til pubgjengere over hele Galway.
 
Resultatene for VM i østersåpning 2007:

Nr

Land

Navn

Tid

Tillegg

Totalt

1.

Sverige

Hasse Johannsson

2:41

0:04

2:45

2.

Canada

Eamon Clarke

3:15

- 0:17

2:58

3.

Norge

Heini Petersen

3:04

- 0:04

3:00

4.

Estland

Anti Lepik

3:15

- 0:14

3:01

5.

Irland

Michael Kelly

3:06

0:00

3:06

6.

U.K.

Fredrik Lindfors

3:24

- 0:12

3:12

7.

U.S.A.

Scott O'Lear

2:59

0:15

3:14

8.

Belgia

Xavier Caille

2:43

0:34

3:17

9.

Frankrike

Pires Francisco

3:06

0:12

3:18

10.

Finland

Olli Karvanen

2:52

0:39

3:31

11.

Danmark

Karsten Bonde

3:30

0:05

3:35

12.

Tyskland

Urs Mueller

3:09

0:30

3:39

13.

Wales

Simon Kealy

3:17

0:34

3:51

14.

Thailand

Chaiwat Suknongprong

3:55

0:59

4:54

15.

Singapore

Sim Chai Guan

4:09

0:46

4:55

16.

Sveits

Simic Milorad

3:57

1:17

5:14

17.

Tsjekkia

Jaroslav Kozdelka (disket)

2:34

2:06

4:40

Foto: Roger Kolbu og Gaute Gusrud

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her