Bronse til trøst i Kokke-OL

Det var nok to skuffete norske landslag som mottok sammenlagt-resultatene i Kokke-OL i Erfurt i Tyskland. Mens seniorene noterte en historisk svak 9. plass, kan juniorlandslaget i det minste trøste seg med en bronsemedalje for innsatsen.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2004 - 14:34

Sverige sikret seg den etterlengtede gullmedaljen i Kokke-OL som ble avsluttet denne uken. Og det for andre gang. Mens det norske laget altså måtte nøye seg med en meget skuffende niendeplass sammenlagt. Nummer to ble Sveits og nummer tre USA.

Om det har noe med at det underveis i konkurransen har vært antydet boikott og trenering fra juryens side overfor det norske seniorlandslaget, er selvsagt bare spekulasjoner. Den omtalte hevnaksjonen etter kritiske uttalelser fra Harald Osa under et kokketoppmøte tidligere i år, oppstod etter at det norske laget måtte vente lenge før dommerne innfant seg etter kaldmatkonkurransen sist mandag. Dette er den mest nervepirrende delen siden slike anrettinger ikke tåler å stå for lenge fremme før maten faller sammen, glasur sprekker og den rett og slett begynner å se udelikat ut.

Men det er likevel varmmatkonkurransen hvor det skal lages 110 identiske treretters menyer som veier mest i totalvurderingen, men innsatsen der var altså ikke nok til å løfte Norge oppover på poengskalaen.

Parallelt med seniorlagene konkurrerte juniorene i en tilsvarende om enn ikke like omfattende konkurranse. Totalt for det norske laget ble det bronse, men gleden var likevel stor over gullet i varmmat. Seniorlandslaget fikk en av tre gull i kaldmatkonkurransen. Etter ett års nitidige forberedelser med utallige helger og lange arbeidsøkter var det kanskje ikke stort nok plaster på såret. Fra 2005 skal begge landslagene få ny sammensetting, og det nye laget vil dermed få et voldsomt forventningspress mot seg. I mellomtiden forbereder landslagskokken tom Victor Gausdal seg på en annen OL-gren, nemlig single i Lyon i januar. Han har neppe mindre press mot seg siden Norge tok gull forrige gang med Charles Tjessem som tredje nordmann siden starten i 1987, og onde tunger mener at Norge har fått altfor mange gullmedaljer.

Seniorlaget klarte med et skrik å lansere sin tykke kokebok før avreise til OL. Rent umiddelbart høres det ut som en dårlig kombinasjon med intense forberedelser å skulle gi ut en kokebok i et slik format. Men det har de rutinerte kokkene kommet rimelig godt ut av, selvsagt med god hjelp av fagfolk på andre områder. Formatet er litt trangt for de innbydende rettene som holder landslagnivå - og som ikke alle innehaverne av kokeboka kommer til å våge seg på. Men det er mye matglede i å bare se også. Kokkelandslagets store kokebok. ISBN 82-7547-162-1, kr 399.

Kokkelandslaget:
w Charles Tjessem, Statoil, Stavanger
w Erling Sundal, Flavours, Oslo
w Gunnar Hvarnes, Annen Etage, Oslo
w Kjetil Gundersen, Gastronomisk Institutt, Oslo
w Lars Erik Undrum, Pascal, Oslo
w Roy Magne Berglund, Du verden, Svolvær
w Sverre Sætre, frilanser, Oslo
w Tom Victor Gausdal, Flavours, Oslo
w Trond Svendgård, Svendgårds, Bodø

Juniorlandslaget:
w Kari Innerå, En smak av oliven, Harstad
w Petter Mugaas Joakimsen, frilanser, Oslo
w Trond Åm, Palace Reserva, Oslo
w Espen Aunaas, Gastronomisk Institutt, Stavanger
w Steffen Engelhard, Statoil, Stavanger
w Frode Helberg, Craigs, Stavanger
w Andreas Myhrvold, Bølgen & Moi, Bergen
w Sven Erik Renaa, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Artikkel oppdatert 22. oktober 2004

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her