Bronse til trøst i Kokke-OL

Det var nok to skuffete norske landslag som mottok sammenlagt-resultatene i Kokke-OL i Erfurt i Tyskland. Mens seniorene noterte en historisk svak 9. plass, kan juniorlandslaget i det minste trøste seg med en bronsemedalje for innsatsen.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2004 - 15:34

Sverige sikret seg den etterlengtede gullmedaljen i Kokke-OL som ble avsluttet denne uken. Og det for andre gang. Mens det norske laget altså måtte nøye seg med en meget skuffende niendeplass sammenlagt. Nummer to ble Sveits og nummer tre USA.

Om det har noe med at det underveis i konkurransen har vært antydet boikott og trenering fra juryens side overfor det norske seniorlandslaget, er selvsagt bare spekulasjoner. Den omtalte hevnaksjonen etter kritiske uttalelser fra Harald Osa under et kokketoppmøte tidligere i år, oppstod etter at det norske laget måtte vente lenge før dommerne innfant seg etter kaldmatkonkurransen sist mandag. Dette er den mest nervepirrende delen siden slike anrettinger ikke tåler å stå for lenge fremme før maten faller sammen, glasur sprekker og den rett og slett begynner å se udelikat ut.

Men det er likevel varmmatkonkurransen hvor det skal lages 110 identiske treretters menyer som veier mest i totalvurderingen, men innsatsen der var altså ikke nok til å løfte Norge oppover på poengskalaen.

Parallelt med seniorlagene konkurrerte juniorene i en tilsvarende om enn ikke like omfattende konkurranse. Totalt for det norske laget ble det bronse, men gleden var likevel stor over gullet i varmmat. Seniorlandslaget fikk en av tre gull i kaldmatkonkurransen. Etter ett års nitidige forberedelser med utallige helger og lange arbeidsøkter var det kanskje ikke stort nok plaster på såret. Fra 2005 skal begge landslagene få ny sammensetting, og det nye laget vil dermed få et voldsomt forventningspress mot seg. I mellomtiden forbereder landslagskokken tom Victor Gausdal seg på en annen OL-gren, nemlig single i Lyon i januar. Han har neppe mindre press mot seg siden Norge tok gull forrige gang med Charles Tjessem som tredje nordmann siden starten i 1987, og onde tunger mener at Norge har fått altfor mange gullmedaljer.

Seniorlaget klarte med et skrik å lansere sin tykke kokebok før avreise til OL. Rent umiddelbart høres det ut som en dårlig kombinasjon med intense forberedelser å skulle gi ut en kokebok i et slik format. Men det har de rutinerte kokkene kommet rimelig godt ut av, selvsagt med god hjelp av fagfolk på andre områder. Formatet er litt trangt for de innbydende rettene som holder landslagnivå - og som ikke alle innehaverne av kokeboka kommer til å våge seg på. Men det er mye matglede i å bare se også. Kokkelandslagets store kokebok. ISBN 82-7547-162-1, kr 399.

Kokkelandslaget:
w Charles Tjessem, Statoil, Stavanger
w Erling Sundal, Flavours, Oslo
w Gunnar Hvarnes, Annen Etage, Oslo
w Kjetil Gundersen, Gastronomisk Institutt, Oslo
w Lars Erik Undrum, Pascal, Oslo
w Roy Magne Berglund, Du verden, Svolvær
w Sverre Sætre, frilanser, Oslo
w Tom Victor Gausdal, Flavours, Oslo
w Trond Svendgård, Svendgårds, Bodø

Juniorlandslaget:
w Kari Innerå, En smak av oliven, Harstad
w Petter Mugaas Joakimsen, frilanser, Oslo
w Trond Åm, Palace Reserva, Oslo
w Espen Aunaas, Gastronomisk Institutt, Stavanger
w Steffen Engelhard, Statoil, Stavanger
w Frode Helberg, Craigs, Stavanger
w Andreas Myhrvold, Bølgen & Moi, Bergen
w Sven Erik Renaa, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Artikkel oppdatert 22. oktober 2004

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er sommerens beste salater
Guide
Oppskrifter på salater

Dette er sommerens beste salater

På varme dager frister det med lettlagete sprø og forfriskende salater. Her finner du de beste oppskriftene og tipsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her