Bronse til trøst i Kokke-OL

Det var nok to skuffete norske landslag som mottok sammenlagt-resultatene i Kokke-OL i Erfurt i Tyskland. Mens seniorene noterte en historisk svak 9. plass, kan juniorlandslaget i det minste trøste seg med en bronsemedalje for innsatsen.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2004 - 15:34

Sverige sikret seg den etterlengtede gullmedaljen i Kokke-OL som ble avsluttet denne uken. Og det for andre gang. Mens det norske laget altså måtte nøye seg med en meget skuffende niendeplass sammenlagt. Nummer to ble Sveits og nummer tre USA.

Om det har noe med at det underveis i konkurransen har vært antydet boikott og trenering fra juryens side overfor det norske seniorlandslaget, er selvsagt bare spekulasjoner. Den omtalte hevnaksjonen etter kritiske uttalelser fra Harald Osa under et kokketoppmøte tidligere i år, oppstod etter at det norske laget måtte vente lenge før dommerne innfant seg etter kaldmatkonkurransen sist mandag. Dette er den mest nervepirrende delen siden slike anrettinger ikke tåler å stå for lenge fremme før maten faller sammen, glasur sprekker og den rett og slett begynner å se udelikat ut.

Men det er likevel varmmatkonkurransen hvor det skal lages 110 identiske treretters menyer som veier mest i totalvurderingen, men innsatsen der var altså ikke nok til å løfte Norge oppover på poengskalaen.

Parallelt med seniorlagene konkurrerte juniorene i en tilsvarende om enn ikke like omfattende konkurranse. Totalt for det norske laget ble det bronse, men gleden var likevel stor over gullet i varmmat. Seniorlandslaget fikk en av tre gull i kaldmatkonkurransen. Etter ett års nitidige forberedelser med utallige helger og lange arbeidsøkter var det kanskje ikke stort nok plaster på såret. Fra 2005 skal begge landslagene få ny sammensetting, og det nye laget vil dermed få et voldsomt forventningspress mot seg. I mellomtiden forbereder landslagskokken tom Victor Gausdal seg på en annen OL-gren, nemlig single i Lyon i januar. Han har neppe mindre press mot seg siden Norge tok gull forrige gang med Charles Tjessem som tredje nordmann siden starten i 1987, og onde tunger mener at Norge har fått altfor mange gullmedaljer.

Seniorlaget klarte med et skrik å lansere sin tykke kokebok før avreise til OL. Rent umiddelbart høres det ut som en dårlig kombinasjon med intense forberedelser å skulle gi ut en kokebok i et slik format. Men det har de rutinerte kokkene kommet rimelig godt ut av, selvsagt med god hjelp av fagfolk på andre områder. Formatet er litt trangt for de innbydende rettene som holder landslagnivå - og som ikke alle innehaverne av kokeboka kommer til å våge seg på. Men det er mye matglede i å bare se også. Kokkelandslagets store kokebok. ISBN 82-7547-162-1, kr 399.

Kokkelandslaget:
w Charles Tjessem, Statoil, Stavanger
w Erling Sundal, Flavours, Oslo
w Gunnar Hvarnes, Annen Etage, Oslo
w Kjetil Gundersen, Gastronomisk Institutt, Oslo
w Lars Erik Undrum, Pascal, Oslo
w Roy Magne Berglund, Du verden, Svolvær
w Sverre Sætre, frilanser, Oslo
w Tom Victor Gausdal, Flavours, Oslo
w Trond Svendgård, Svendgårds, Bodø

Juniorlandslaget:
w Kari Innerå, En smak av oliven, Harstad
w Petter Mugaas Joakimsen, frilanser, Oslo
w Trond Åm, Palace Reserva, Oslo
w Espen Aunaas, Gastronomisk Institutt, Stavanger
w Steffen Engelhard, Statoil, Stavanger
w Frode Helberg, Craigs, Stavanger
w Andreas Myhrvold, Bølgen & Moi, Bergen
w Sven Erik Renaa, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Artikkel oppdatert 22. oktober 2004

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her