Bryggeriene får støtte blant folket

Bryggeriene får støtte blant folket

Åtte av ti nordmenn gir sin støtte til Petter Nome i kampen for at norske bryggerier skal kunne informere om øl og vise bilder av øl på sine hjemmesider.

– Den brede støtten viser at sunn fornuft ikke alltid er jevnt fordelt mellom de som styrer og de som blir styrt, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han tror folk virkelig ser hvor urimelig regelverket er.
– I dag får verken Bryggeriforeningen eller bryggeriene lov til å vise bilder av alkoholholdig øl, glass med øl, eller øl sammen med mat. Vi får heller ikke lov til å drive forbrukerinformasjon om øl eller lenke til nyhetsartikler om øl, sier han.

Helsedirektoratets pålegg har ført til at Bryggeriforeningen har sladdet ølbildene på sine hjemmesider.

Folkets støtte

– Undersøkelsen viser at flere enn åtte av ti over hele landet, i alle aldersgrupper, både menn og kvinner, støtter oss. Hele 70 prosent svarer at de selv ønsker informasjon om øl, om smak til ulikt øl og hvilke øltyper som passer til forskjellig mat.

Nome synes det er et overgrep å nekte forbrukerne nøktern informasjon om hva en øl inneholder, hvordan den smaker og hvilken mat den passer til.

I dag finnes det over 500 ulike ølmerker å få kjøpt i Norge, mangfoldet av øltyper med svært forskjellig smak og alkoholstyrke er enormt.
– Alkoholpolitisk er det et paradoks at staten, gjennom Vinmonopolet, gir detaljert informasjon om importert vin og sprit, men forbyr den samme informasjonen om alkoholsvakt øl.

Bryggeriene ønsker å nå ut med informasjon om ingrediensene i øl, tilvirkningsmåte, smak, bruksområde, farge, serveringstemperatur, alkoholstyrke og anbefalte serveringsglass.
– Vi ønsker også å kunne legge ut denne informasjonen på bryggerienes og bransjeforeningens nettsider, på forhandlere og serveringssteders nettsider, og i brosjyremateriell på salgs- og serveringssteder.

Avventer

Nome tror ikke noe kommer til å skje før tidligst etter neste valg.
– Vi har tatt opp saken med de fleste partiene på Stortinget og møter alt fra forståelse til full støtte. Ingenting kommer til å skje fra forvaltningen nå, men etter et eventuelt regjeringsskifte har vi godt håp om at hele reklamebestemmelsen blir gjennomgått på nytt og endret på noen punkter som er viktige for oss.

Nome ønsker ikke å oppheve forbudet mot alkoholreklame, men han ønsker at det skal være mulig å gi nøktern forbrukerinformasjon på plattformer som publikum selv oppsøker, slik som på nettet og der produktene selges.

Foto: Dag Øyvind Olsen, Newswire

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen