Bryggeriene får støtte blant folket

Bryggeriene får støtte blant folket

Åtte av ti nordmenn gir sin støtte til Petter Nome i kampen for at norske bryggerier skal kunne informere om øl og vise bilder av øl på sine hjemmesider.
02 Juli 2012 - 17:26

– Den brede støtten viser at sunn fornuft ikke alltid er jevnt fordelt mellom de som styrer og de som blir styrt, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han tror folk virkelig ser hvor urimelig regelverket er.
– I dag får verken Bryggeriforeningen eller bryggeriene lov til å vise bilder av alkoholholdig øl, glass med øl, eller øl sammen med mat. Vi får heller ikke lov til å drive forbrukerinformasjon om øl eller lenke til nyhetsartikler om øl, sier han.

Helsedirektoratets pålegg har ført til at Bryggeriforeningen har sladdet ølbildene på sine hjemmesider.

Folkets støtte

– Undersøkelsen viser at flere enn åtte av ti over hele landet, i alle aldersgrupper, både menn og kvinner, støtter oss. Hele 70 prosent svarer at de selv ønsker informasjon om øl, om smak til ulikt øl og hvilke øltyper som passer til forskjellig mat.

Nome synes det er et overgrep å nekte forbrukerne nøktern informasjon om hva en øl inneholder, hvordan den smaker og hvilken mat den passer til.

I dag finnes det over 500 ulike ølmerker å få kjøpt i Norge, mangfoldet av øltyper med svært forskjellig smak og alkoholstyrke er enormt.
– Alkoholpolitisk er det et paradoks at staten, gjennom Vinmonopolet, gir detaljert informasjon om importert vin og sprit, men forbyr den samme informasjonen om alkoholsvakt øl.

Bryggeriene ønsker å nå ut med informasjon om ingrediensene i øl, tilvirkningsmåte, smak, bruksområde, farge, serveringstemperatur, alkoholstyrke og anbefalte serveringsglass.
– Vi ønsker også å kunne legge ut denne informasjonen på bryggerienes og bransjeforeningens nettsider, på forhandlere og serveringssteders nettsider, og i brosjyremateriell på salgs- og serveringssteder.

Avventer

Nome tror ikke noe kommer til å skje før tidligst etter neste valg.
– Vi har tatt opp saken med de fleste partiene på Stortinget og møter alt fra forståelse til full støtte. Ingenting kommer til å skje fra forvaltningen nå, men etter et eventuelt regjeringsskifte har vi godt håp om at hele reklamebestemmelsen blir gjennomgått på nytt og endret på noen punkter som er viktige for oss.

Nome ønsker ikke å oppheve forbudet mot alkoholreklame, men han ønsker at det skal være mulig å gi nøktern forbrukerinformasjon på plattformer som publikum selv oppsøker, slik som på nettet og der produktene selges.

Foto: Dag Øyvind Olsen, Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gled de yngste med dette alternativet for pølse i brød
Dagens rett

Gled de yngste med dette alternativet for pølse i brød

Om du skal på tur med familiens yngste, er det dette du skal ta med deg. Høydepunktet blir når barna får grille sine egne pølser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her