Burger King slutter med transfettsyrer

Hamburgerkjeden Burger King skal stanse bruken av transfettsyrer i restaurantene sine i USA.
Redaksjonen
17 Juli 2007 - 15:58

Selskapet sa nylig at det har funnet to oljeblandinger med umettede fettsyrer som har passert gjennom Burger Kings kontrollapparat og er godkjent. Dette gjør at disse oljene nå skal spres over hele USA. Burger King håper at alle restaurantene skal bruke det nye fettet innen utgangen av 2008.
 
Nest størst
Burger King er verdens nest største hamburgerkjede. Selskapet er derfor avhengig av godvilje hos kundene. Derfor slår selskapet fast at dersom forsyningene blir store nok, så skal de nye oljene ut i restaurantene så fort som overhodet mulig.
 
Transfettsyrer regnes som det farligste fettet. Det finnes i herdet fett og er et resultat av at flytende oljer blir tilført ekstra hydrogen for å gjøre oljen om til fastere fett. Fettet øker kolesterolet og forskere tror også at disse fettsyrene fremkaller diabetes 2.
 
Gikk til sak
Nå er vi godt opplyste i Norge og er klar over farlig fett, men i USA har folk gått et skritt lenger. Der finnes blant annet organisasjonen Ban Trans Fat. Organisasjonen gikk til sak mot matgiganten Kraft Foods i 2003 med et krav om at de skulle slutte å bruke transfettsyrer.
 
Ban Trans Fat vant saken og fikk med det en dominoeffekt. Organisasjonen ville ikke ha en eneste dollar i erstatning. Målet var å få effekten - at andre selskaper også skulle slutte å bruke transfettsyrer.
 
Og nå er det altså Burger King som går ut med nyheten om at de går over til sunnere fett.
 
God respons
- Vi er henrykte med tanke på den responsen vi har fått fra kundene våre når det gjelder den nye oljen, sier Russ Klein, som er Burger Kings ansvarlige når det gjelder markedsføring, strategi og innovasjon.
 
- Vi har gjennomført mange tester og kundene våre sier at mat som er laget med umettet fett smaker like godt eller bedre enn maten som er laget med transfettsyrer. Så vi er stolte over å kunne tilby mat med sunnere fett, men med like god smak, sier han.
Burger King har over 11 200 restauranter over hele verden, i 65 forskjellige land.
 
Fire typer fett
Kort sagt kan vi si at det finnes fire typer fett: Umettet, flerumettet, mettet og transfettsyrer.
 
Industrielt fremstilte transfettsyrer dannes når oljer utsettes for en industriell prosess som heter herding (hydrogenering). Herdingen gir oljene et høyere smeltepunkt og en fastere form. For eksempel skal ikke sjokoladen smelte før den ligger i munnen.
 
Transfettsyrer finnes naturlig - men i små mengder - i melkefett, oksekjøtt og sauekjøtt.
 
Forskere antar risikoen for hjerte- og karsykdommer stiger med 25 prosent ved inntak av over 5 gram transfettsyrer om dagen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her