Cava eller champagne?

Trenede vinsmakere kan som oftest fortelle deg om det er cava eller champagne de har i glasset under en blindsmaking. Nå er det mulig også for alle andre å skille boblevannet fra hverandre, og det uten å ta den minste smak på godsakene.

I følge en artikkel i 16. juni-utgaven av New Scientist Magazine hevder spanske forskere fra Universitetet i Sevilla at de med 100 prosent sikkerhet kan skille viner fra to regioner fra hverandre. Dette gjøres ved å analysere nivået av sporbare restmetaller i vinen. I ytterste konsekvens betyr dette at nok et middel i kampen mot forfalskede viner kan være oppfunnet.
 
Forskerne testet 35 prøver av musserende vin, derav 18 cava og 17 ekte champagne. Som utgangspunkt hadde de at spor av metaller i vinen kunne sammenholdes med vinområdenes innhold av de samme metaller. De benyttet atomspektrometere som måler det enkelte metalls evne til å ta opp elektromagnetisk stråling. Hele 16 forskjellige metaller måles på denne måten. I de innledende faser ble det testet med to metaller, men dette var ikke nok informasjon til å gi et entydig svar.
 
Med andre ord er de individuelle nivåene av de 16 metallene vinens unike fingeravtrykk. Det forteller oss også noe om at vinområdenes egenkarakter egentlig ikke kan etterliknes.
 
De spanske forskerne har ennå ikke utført tester for å se om også vin fra andre områder kan skilles like effektivt.
 
Kilde: Wine Spectator

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen