Cavasuksess og -bråk

Cavasuksess og -bråk

Mens det er blitt vanskeligere å få spanjolene til å sprette cavakorkene, er det vekst på eksportmarkedet. Men det er langt fra idyllisk i cavaland.
Aase E. Jacobsen
25 Mars 2013 - 14:20

Totalt ble det eksportert 161 millioner flasker cava i 2012. Veksten er på seks prosent. Selv om cavaprodusentene sliter på hjemmemarkedet, selges det fortsatt 81 millioner flasker her, i følge decanter.com.

Tyskland er det største markedet for cava. I Norge derimot går det ikke like bra. Her møter cava konkurranse fra billig prosecco. Mens cava hadde en økning på 1,5 prosent gjennom Vinmonopolet, var tallet 34,1 prosent, til 1,58 millioner flasker. Dermed har Italia passert Spania som Norges viktigste bobleleverandør.

LES OGSÅ: Cavasalget til værs

Men cavaindustrien er ikke bare idyll. Produsenten Raventos i Blanc valgte fra 2010-årgangen å gå ut av Cava DO da de mener at appellasjonen favner om mye som ikke er av topp kvalitet. Fra 2010 står det derfor ikke lenger Cava på flaskene, men Conca del Riu Anoia som er et mer begrenset geografisk område enn Penedès og med strengere regler når det kommer til utbytte.

Pepe Raventos mener Cava DO bare fokuserer på volum og er et utvannet konsept uten kontakt med det som er konseptet for et DO, nemlig en geografisk begrensning og strenge krav til druedyrking.
Han er ikke alene om å kritisere. Ni andre produsenter har også forlatt DO-et.

LES OGSÅ: Torres vil lage cava

Mens vinbøndene som leverer til Cava DO får en gjennomsnittspris på 0,20 euro per kilo, tilbys bøndene fem ganger så mye fra Conca del Riu Anoia DO. Men da må druene dyrkes økologisk, plantene må være minst 10 år gamle og utbyttet maks 10 tonn per hektar. Videre skal ikke «fremmede» druer som chardonnay og pinot noir tillates.

Den ferdige vinen må dessuten ligge minst 18 måneder på bunnfallet, mot 9 som er kravet til Cava DO.

Josep Albet, som er president i consejo regulador-et, forteller til decanter.com at det kommer til å skje endringer også for Cava DO.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her