Chablis Masterclass-smaking med Michel Laroche - inntrykk

Vi var 25 personer som forventningsfulle møtte opp til smaking på Süd Øst Restaurant torsdag 5. oktober. Interessen og nysgjerrigheten var stor under den vel gjennomførte smakingen.
Redaksjonen
12 Oktober 2005 - 14:25

Michel Laroche begynte med skrukork på sine viner f.o.m. 2001-årgangen, dette for å sjekke hvordan dette ble mottatt i markedet. I dag har nesten hele hans portefølje skrukork.

Michel mener bestemt at hans viner med skrukork er helt identiske fra flaske til flaske, skrukork forringer m.a.o. ikke kvaliteten (korksmak etc.).

Det var en meget informativ smaking og med mange tekniske detaljer, noe Michel mener vil føre til friskere og mer elegante viner ved lagring. Han poengterte bl.a. at det ved bruk av naturkork alltid vil være ulikheter fra kork til kork og dermed fra flaske til flaske. I tillegg mente han at ved å bruke skrukork oksyderer ikke vinen og dermed trenger man mindre svoveldioksyd ved selve tappingen.

Vi fikk bl.a. sjansen til å smake en Chablis 1er Cru Vaudevey 2003 - én med skrukork og én med naturkork. 2003-årgangen er den første vinen som er spesielt tilpasset skrukork, fortalte Michel, og her var det helt tydelig forskjell. Vinen med naturkork var mer moden og hadde et oksydert preg enn den med skrukork. Vinen med skrukork var helt klart friskere og renere.

Vi smakte oss i tillegg gjennom to Grand Cru-vinmarker fra 2002-årgangen. Vinene var i seg selv meget vellagete, både Le Clos og Blanchot, og i begge tilfeller var det mindre forskjell mellom den med skrukork og den med naturkork.

Michels kommentar var at en topp vin uansett vil ha fordel av naturkork lengre enn en vanlig Village-vin og avsluttet med å si at den lille forskjellen som var tilstede vil være til nytte for vinen om 5 - 10 år. Vi kan jo bare håpe på en oppfølging......

vi takker Andy Douglas fra Strøm for initiativet til denn smakingen og håper å se langt flere Vinkelnere på fremtidige arrangement.

Den Norske Vinkelnerforening
Grethe Millar, Engelstad
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her