Cocktailen som fikk sin egen festival

Cocktailen som fikk sin egen festival

Dick Bradsells klassiske cocktail Espresso martini er populær så det holder i Melbourne. Årsaken er såre enkel.
01 Januar 2020 - 12:14

- I Melbourne elsker vi kaffe. Og vi tar gjerne et glass. Kombinasjonen av de to er en åpenbar suksess, sier Tom Baker, deleier i destilleriet som står bak kaffelikøren Mr Black.

Tom Baker og Philip Moore står bak kaffelikøren Mr Black og festivalen. Foto:

Han mener dessuten at drinkens appell sprer seg også til andre storbyer.

- Denne cocktailen er sterkt etterspurt i byer der det drikkes mye baristakaffe, som i New York, Sydney eller London.

Et bevis på den enorme populariteten viste seg i november 2016. Da fant det sted en Espresso martini-festival i Melbourne. Tom gjorde research før festivalen for å sjekke om noen hadde gjort dette før, men nei, denne var den første i sitt slag. Ingen andre festivaler hadde noen gang før vært tilegnet én enkelt cocktail.

Det kunne altså blitt fiasko. Men ikke i Melbourne. Espresso martini-festivalen som gikk over en helg hadde 2000 besøkende og billettene ble sluttsolgt i løpet av tre dager. Aller mest populær var fredagseventet som ble utsolgt på 60 sekunder.

- Det er helt utrolig, sier Tom Baker.

Tilnærmet speakeasy
Etter en slik førstegangssuksess besluttet arrangørene å utvide med Sydney. Denne fant sted i mai i år med 3500 besøkende. I Melbourne kommer årets utgave til å ha 7000 billetter for salg.

I cocktailhovedstaden må lokalbefolkningen fram til festivalen åpner, ta til takke med å slurpe Espresso martini på byens barer. På to av dem, Black Pearl og The Attic (som egentlig er samme bar, den ene ligger en trapp opp) selger de flere enn 500 Espresso martinis per måned.

- Den er vår mest populære cocktail, sier Chris Hysted, barsjef på The Attic.

The Attic ligger på loftet over Black Pearl. Foto:

På “loftet” har Chris jobbet i 10 år. Eller, rettere sagt, han har servert cocktails på The Attic siden baren åpnet for fem år sedan. Før det befant han seg en trapp ned på Black Pearl som ligger på gateplan. Om du ikke vet at The Attic ligger på loftet til Black Pearl, er det vrient å finne baren. Den er omtrent som en speakeasy.

— Vi hadde en gjest for en tid siden som sa at The Attic er som en oase i en ørken av “bogans” (red. anm. bønder), sier Chris og ler høyt og buldrende:

— Det kan nemlig bli ganske heftig på Brunswick Street i helgene. Men til oss kan man komme for å chille med venner. Det er aldri for mye folk her oppe.

Fatmodner cocktailen
På Black Pearl/The Attic har bartenderne, på grunn av den utrolige pågangen, eksperimentert seg fram til en Espresso martini fra fat, ikke av tre, men metallkeg av typen som brukes til øl. Seks måneder har det tatt. Men nå er de fornøyde.

— Vi har endelig fått cocktailen til å fungere i fat, sier Chris.

De bruker Mr Black kaffelikør og Ketel One vodka i sine Espresso martinis. Drinkens konsistens blir annerledes fra fat sammenlignet med når den ristes og serveres direkte.

- Den får en mer fløyelsaktig konsistens etter fatmodningen. Når du så rister den, vekkes drinken mer til liv igjen. Og tilsetter du litt nitrogen, blir den glattere og mykere.

Metallkegen inneholder 19 liter som tilsvarer rundt 80 cocktails. Om det ikke hadde vært for Espresso martini, ville det ikke vært mange vodkadrinker som ble sendt over disken på The Attic.

- Den står for 90 prosent av alle vodkabaserte cocktails vi selger, konstaterer Chris.

MrBlack- kaffelikør er laget for å passe i en espresso martini. Foto:

Resten er drinker som Vodka mule, Cosmopolitan, Vodka soda og Vodka martini. Ellers er det gindrinker som er det store her som alle andre steder. Chris forteller at de opplever en renessanse for vakre klassiske cocktails.

— Martinis er populære. Southside er også en fortryllende drink. Negroni er dessuten godt likt, sier Chris.

Oppkvikkende
Under mitt besøk påThe Attic forbereder Chris og hans kollega mis-en-place-en for kvelden. Det ristes og kuttes, og kveldens første Espresso Martini skjenkes for å teste at alt er som det skal før gjestene kommer. Klokken nærmer seg åtte og det er en torsdagskveld.

— Torsdager er stille og nå spiser alle middag. Etter hvert kommer de hit og bestiller en Espresso martini, sier Chris.

Cocktailen har i motsetning til det du kanskje skulle tro en helt kjønns- og aldersnøytral appell.

— Alle som kommer hit bestiller denne drinken. Yngre, eldre, menn og kvinner, smaken appellerer til dem alle, sier han.

Det er en drink man bestiller når man egentlig er klar for å gå hjem, men etter en Espresso martini, får du ny energi og du holder deg våken noen timer til.

Eller som en melbournekvinne sier det:

- Det er en helt sprø cocktail. Jeg drikker ikke cocktails til vanlig, men jeg har prøvd Espresso martini noen ganger og det er utrolig hvor pigg og oppløftet du blir, sier hun og ler.

Muligens er det melbournefolkets sans for det glade liv som gjør at de elsker Espresso martini, mer enn at det er en kombinasjon av kaffe og vodka.

Her finner du barene
The Attic/Black Pearl ligger på 304 Brunswick Street, i forstaden Fitzroy. På Brunswick Street ligger det restauranter, barer, mindre konsertlokaler, alternative klesbutikker m.m. Tidligere var området relativt bohempreget, når er det bare trendy.

Barene bytter drinkmeny to ganger i året. De har forskjellige menyer.

The Attic: Torsdag (19-01), fredag og lørdag (19-03)

Black Pearl: Alle dager 17-03

Mr Black Kaffelikør
Mr Black er en kaffelikør fra Australia som ble lansert i 2012. Bak produktet står Tom Baker og Philip Moore. De kjøper sine kaffebønner fra farmer de har besøkt, og det er viktig for dem at bøndene får godt betalt. De har avtale med et titalls kaffebønder rundt om i verden. De bruker blant annet brasilianske arabicabønner, etiopiske djimmahbønner og kaffebønner fra Papua Ny Guinea.

Kaffen som brukes i likøren er kaldpresset ved 23 grader og det brukes verken smakstilsetninger eller konserveringsmiddel. http://mrblack.co

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her