Cohiba tilbake til røttene

Da Columbus gjenoppdaget Amerika i 1492, var noe av det første han støtte på "indianere som drakk røyk". Det gjorde de ved hjelp av sigarblader, som spanjolene senere foredlet frem til dagens sigarer. Cohiba var Taino-indianernes ord for tobakk. Når cogna
Redaksjonen
05 Oktober 2001 - 10:00

Det måtte bare komme, en cognac med utgangspunkt i verdens kanskje mest kjente sigar, Cohiba, Castros svært begrensede stolthet gjennom mange år. Det var godbiten alle sigarkjennere kjente til, men ikke fikk tak i, med mindre du var statsdignitær eller diplomat eller noe annet Cuba ønsket å gjøre forretninger med.

Castros sigar
Cubanerne nektet lenge for dens eksistens, men etter flere tiårs "hemmelighold", ble Cohiba frigjort for kommersiell handel i 1982, og etablerte seg raskt som ett av verdens ledende sigarmerker. Ingen tvil om at det var og er en kvalitetssigar. Så bra at den er blitt verdens mest kopierte, men forholdet pris/kvalitet har opptatt mang en sigarrøyker. I løpet av disse årene har cubanske sigarbyråkrater åpenbart også fått med seg litt om merkevarebygging og markedsføring (det ryktes at de har et ukjent antall utvalgte "parti"-studenter ved anerkjente spanske businesskoler).

For det som begynte med caps, skjorter og annen enkel bekledning for mange av de mest kjente sigarmerkene, har nå gått over i den tunge livsstilsdivisjonen; cognac og parfyme. Montecristo parfyme for menn er helt OK, men lik veldig mange andre. Fyrstikkene til Cohiba og Montecristo brenner som andre fyrstikker. Og nå altså cognac, laget på lisens hos Bisquit. Her var imidlertid konkurrenten Davidoff først ut med sine to, VSOP og XO, begge produsert på lisens hos Hennessy.

"Cohiba Cognac Extra er det ultimate produktet fra sitt område", er Bisquits egen beskrivelse.

Nisjeprodukt for kjennere
- Vi ønsker å nå alle seriøse sigarelskere. Dette er et høykvalitetsprodukt som harmonerer perfekt med de beste sigarer. Den har sødmen og fylden som trengs, sier brand manager for Skandinavia og Baltikum i Renault Bisquit, Alain Ayrault. Renault Bisquit er igjen en del av vin- og spritgiganten Pernod Ricard.

Og cognacen var utmerket den, med nok sødme og punch til å takle, ja, en sterk havaneser. Cohiba Cognac er sterk, hele 43 prosent, og vil med sin utpris på 2350 til horeca og 2450 over disk, bli et nisjeprodukt for kjennere. Den består utelukkende av Grande Champagne, med vellagret vare fra 1945 og 50- årene, den eksakte fordelingen fikk vi ikke svar på. Men som alle vet, er det vi nordmenn ved siden av finnene som konsumerer mest cognac pr. hode. Derfor er det kanskje ikke så rart at Ayrault har sitt kontor i Helsinki.

- Det høres kanskje rart ut, men "nye" cognacer er ganske vanskelig å selge til folk. De fleste velger det de har hørt om tidligere. Det er ikke ofte jeg møter folk som virkelig har greie på cognac, slik mange nå har om vin. Men om flere hadde gjort en blindtest hjemme og sammenlignet ulike merker, tror jeg kvalitetscognacer som vår ville ha fått et mye større marked, sier han og fortsetter:

- Cognackonsumet på verdensbasis ligger fortsatt langt etter whisky totalt. De store husene vil fortsatt være store, og bli større. Problemet er ikke tilgangen på et bredt spekter av cognac, problemet er at folk ikke vet om det, sier Alain.

Foto: Stein Henningsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her