Dacapo for Ørjan Johannessen

Dacapo for Ørjan Johannessen

Det blir nytt forsøk for Ørjan Johannessen i neste Bocuse d’Or.

Ørjan Johannessen tok det som formodentlig var en knepen seier i Årets Kokk 2013. Dermed skal han representere Norge, først i Bocuse Europa i Stockholm neste år og så forhåpentligvis også i Bocuse d’Or 2015 i Lyon.

Før resultatet ble ropt opp fikk jeg en prat med Ørjan som alt i alt var fornøyd med egen innsats. Men konkurransen hadde ikke forløpt uten nerver:
- Først kom kjøttet altfor sent, og så måtte vi bytte ovn to ganger underveis, forteller han. At han ikke mistet konsentrasjonen, skyldes i følge ham selv at han har er mer rutinert etter alle konkurransene de siste årene, Ørjan vant jo Bocuse Europa i 2010 og fikk beste fiskerett i Lyon i vinter.

Ekstremnivå

En av suksessfaktorene er åpenbart å øve på «krisehåndtering». Men som i alle slike konkurranser er det smaken som betyr aller mest.

Ørjan serverte en pannestekt uer med «behagelig tilbehør» og deretter kjøtt stekt ved høy temperatur med norske rotgrønnsaker.

Om dette høres veldig hverdagslig, så var det bestemt ikke det. Det holder å ta en titt på bildene av hans seierretter for å skjønne at dette er kokekunst på ekstremnivå.

Vanskelig å vinne

Vi må ikke glemme Ørjans medhjelper, eller commis, Jimmy Øien. Uten en dyktig commis er det vanskelig å seire.

Men konkurransens beste commis ble ikke Jimmy, derimot Håkon Solbakk som assisterte Adrian Løvold.

I følge hoveddommer Eyvind Hellstrøm er det vanskeligere å vinne i Årets Kokk enn i Lyon. Meddommer Bent Stiansen bekrefter at det var uhyre jevnt, og at i prinsippet kunne hvem som helst av de seks kandidatene gått seirende ut av konkurransen.

Deltakere i Årets Kokk

Ørjan Johannessen er 28 år og oppvokst i Austevoll. Han startet opp som lærling ved Hotell Neptun i Bergen i 2004 og fikk fagbrev som kokk i 2005. Ørjans arbeidskarriere til nå, har vært ved Mathuset Solvold i Sandefjord, Gastronomisk institutt i Stavanger og i Det Norske Kokkelandslaget. I dag jobber Ørjan på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll. På merittlista blant en rekke utmerkelser, står 1. plass i Bocuse d’Or Europe i 2012 og beste fiskerett i Bocuse d’Or 2013.

Jan Robin Ektvedt er 27 år og oppvokst i Tønsberg. I dag jobber han på Strand Restaurant i Oslo som assisterende kjøkkensjef. Videre har han vært soussjef på Engø Gård på Tjøme, kokk ved det kongelige Slott avd. Skaugum og kokk og kjøkkensjef på Falcon Crest i Oslo. Jan Robin startet sin karriere som lærling i Mathuset Solvold i Sandefjord 2003. På merittlista til Jan Robin står også commis for blant annet Tom Victor Gausdal og 1. plass i NM for lærlinger i 2006.

Øyvind Bøe Dalelv er 24 år og oppvokst i Bodø. For tiden jobber han som soussjef ved Statholdergaarden i Oslo, hvor han også startet sin karriere som lærling i 2007. Videre har Øyvind også yrkeserfaring fra Restaurant Eik i Oslo og som kokk i Det norske yrkeslandslaget og Junior-kokkelandslaget. Øyvind har også en hel del mesterskap og utmerkelser på sin merittliste, blant annet 1. plass i World Skills, VM i yrkesfag, kokk i London 2011 og 2. plass i NM i Kokkekunst 2013.

Adrian Løvold er 25 år og fra Trondheim. Han startet sin karriere på Kontoret. Siden har Adrian blant annet gått i lære hos Odd Ivar Solvold og Mathuset Solvold. Adrian har også assistert tidligere vinner av Bocuse d’Or - Geir Skeie. Videre har han vært kjøkkensjef hos Mathias Dahlgren i Stockholm, en restaurant som har plassert seg med to stjerner i Guide Michelin.

Gunnar Hvarnes er 36 år, oppvokst i Larvik og for tiden jobber han i Spiseriet Restaurant i Stavanger. Han har en bred karriere fra restauranter som kjøkkensjef i Bølgen & Moi på Høvik, Bon Lloc i Stockholm og Annen Etage i Oslo. Han har også vært kaptein på Det Norske Kokkelandslaget fra 2004 - 2008. Gunnar har mottatt en rekke priser og plasseringer og fikk bronsemedalje i Bocuse d’Or Lyon 2011.

Alexander Berg er 31 år, oppvokst i Drammen og jobber for tiden som kjøkkensjef på Restaurant Oro i Oslo. Han startet som lærling i 2000 på Hotel Continental i Oslo og har jobbet som kokk i Oppe&Nede i Oslo, Timbuktu i Stavanger og Palace Grill i Oslo. I tillegg har Alexander også tatt gode plasseringer i en rekke mesterskap, som 1. plass i Nordisk Mesterskap i kokkekunst i 2009 og 4. plass i Årets Kokk 2011.

Dommerpanelet bestod av tidligere Bocuse d'Or-vinnere og -deltakere: Odd Ivar Solvold, Terje Ness, Charles Tjessem, Eyvind Hellstrøm, Bent Stiansen, Sven Erik Renaa og Tom Victor Gausdal samt gjestedommernee Allan Poulsen, Jonas Lundgren og Jesper Kock.

Foto: Impuls

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen