Dan til EM

Regjerende norgesmester Dan Lystad kan nå legge nok en seier til sine tidligere bragder etter at han kvalifiserte seg for Trophée Ruinart som er det uoffisielle Europamesterskapet for vinkelnere.
Redaksjonen
30 Oktober 2001 - 01:00

Seier i den norske uttakingen til Trophée Ruinart, Europamesterskapet for vinkelnere, som går i Reims 15.-16. juni 2002, gjør Dan Lystad, restaurantsjef på Le Canard, Oslo, til Norges i øyeblikket dyktigste vinkelner. Men han fikk merkbar konkurranse av de to andre i finalen, Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt, samt Trude Rinaldo, Café de France, begge Stavanger. I det hele er nivået på norske vinkelnerkonkurranser stigende, og dyktige vinkelnere nyter restaurantbransjen godt av.

Trophée Ruinart er som de fleste vinkelnerkonkurranser todelt med en skriftlig og en muntlig del hvor sistnevnte er finalen som er åpen for publikum. Her skal det demonstreres servitørkunnskaper på toppnivå, både hva fremtreden og kunnskap angår. Champagne skal åpnes og serveres, det skal dekanteres etter alle kunstens regler samtidig som kandidatene kan få overraskende spørsmål, nøyaktig som i det daglige virke.

Selvsagt er blindsmaking av så vel vin som brennevin med i konkurransen, og som vanlig er dette en av øvelsene som det er lettest å bomme på. Men i motsetning til hva mange tror er det ikke fasiten som er viktigst men resonnementet frem til svaret. Lett å miste oversikten er det også når kandidatene skal finne feil i et vinkart. En av de viktigste øvelsene er utvilsomt det å presentere en meny med tilhørende drikkeforslag for liksomgjester. Nytt av året var servering av sigar.

Lystad har deltatt i vinkelnerkonkurranser kontinuerlig de siste fem årene og har dermed sikret seg en solid erfaring og rutine. Han behersker de praktiske øvelsene svært godt. Hvilket er meget viktig å beherske i denne sportsgrenen. Det kan Toralf Bølgen som har flere nasjonale seire i så vel NM som Trophée Ruinart bak seg, underskrive på: - Du må kunne spillet som er en form for teater, for å få juryens oppmerksomhet, sier han.

Sjarmere og overbevise med stor grad av selvsikkerhet er altså stikkord. Kanskje Bølgen i regi av vinkelnerforeningen burde arrangere kurs for kommende deltakere i konkurranser, for disse ferdighetene er jo nyttige også i vinkelnernes daglige virke?

Til sammen ni kandidater møtte opp til årets konkurranse, som er et samarbeid mellom Arcus Produkter og Den Norske Vinkelnerforening. Denne gangen var det gledelig nok en rekke nye navn i tillegg til de nevnte finalistene:

Laila Skorge, Utstein Kloster
Emil Heimdal, Craigs Kjøkken
Trond Lie, Bølgen & Moi
Tine Åmot, Bølgen & Moi
Fei Xu, Akerrestauranter
Hege Hansen, Cartellet

Hvilket burde stimulere enda flere til å prøve seg neste gang. Og det er allerede om et par måneder, for den 18. januar går NM i Stavanger og de to beste derfra skal representere Norge i Nordisk i Helsinki i mars.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik burger kan ingen motstå
Dagens rett
Burger med glasert rødløk

En slik burger kan ingen motstå

Medisterdeig på tilbud blir til en saftig burger og når den toppes med rødløksmarmelade og sprø eplesalat blir den rett og slett uimotståelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her