Dan til EM

Regjerende norgesmester Dan Lystad kan nå legge nok en seier til sine tidligere bragder etter at han kvalifiserte seg for Trophée Ruinart som er det uoffisielle Europamesterskapet for vinkelnere.
Redaksjonen
30 Oktober 2001 - 02:00

Seier i den norske uttakingen til Trophée Ruinart, Europamesterskapet for vinkelnere, som går i Reims 15.-16. juni 2002, gjør Dan Lystad, restaurantsjef på Le Canard, Oslo, til Norges i øyeblikket dyktigste vinkelner. Men han fikk merkbar konkurranse av de to andre i finalen, Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt, samt Trude Rinaldo, Café de France, begge Stavanger. I det hele er nivået på norske vinkelnerkonkurranser stigende, og dyktige vinkelnere nyter restaurantbransjen godt av.

Trophée Ruinart er som de fleste vinkelnerkonkurranser todelt med en skriftlig og en muntlig del hvor sistnevnte er finalen som er åpen for publikum. Her skal det demonstreres servitørkunnskaper på toppnivå, både hva fremtreden og kunnskap angår. Champagne skal åpnes og serveres, det skal dekanteres etter alle kunstens regler samtidig som kandidatene kan få overraskende spørsmål, nøyaktig som i det daglige virke.

Selvsagt er blindsmaking av så vel vin som brennevin med i konkurransen, og som vanlig er dette en av øvelsene som det er lettest å bomme på. Men i motsetning til hva mange tror er det ikke fasiten som er viktigst men resonnementet frem til svaret. Lett å miste oversikten er det også når kandidatene skal finne feil i et vinkart. En av de viktigste øvelsene er utvilsomt det å presentere en meny med tilhørende drikkeforslag for liksomgjester. Nytt av året var servering av sigar.

Lystad har deltatt i vinkelnerkonkurranser kontinuerlig de siste fem årene og har dermed sikret seg en solid erfaring og rutine. Han behersker de praktiske øvelsene svært godt. Hvilket er meget viktig å beherske i denne sportsgrenen. Det kan Toralf Bølgen som har flere nasjonale seire i så vel NM som Trophée Ruinart bak seg, underskrive på: - Du må kunne spillet som er en form for teater, for å få juryens oppmerksomhet, sier han.

Sjarmere og overbevise med stor grad av selvsikkerhet er altså stikkord. Kanskje Bølgen i regi av vinkelnerforeningen burde arrangere kurs for kommende deltakere i konkurranser, for disse ferdighetene er jo nyttige også i vinkelnernes daglige virke?

Til sammen ni kandidater møtte opp til årets konkurranse, som er et samarbeid mellom Arcus Produkter og Den Norske Vinkelnerforening. Denne gangen var det gledelig nok en rekke nye navn i tillegg til de nevnte finalistene:

Laila Skorge, Utstein Kloster
Emil Heimdal, Craigs Kjøkken
Trond Lie, Bølgen & Moi
Tine Åmot, Bølgen & Moi
Fei Xu, Akerrestauranter
Hege Hansen, Cartellet

Hvilket burde stimulere enda flere til å prøve seg neste gang. Og det er allerede om et par måneder, for den 18. januar går NM i Stavanger og de to beste derfra skal representere Norge i Nordisk i Helsinki i mars.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her