Restaurant
Danmarks mest tradisjonsrike kro er Nordens beste

Danmarks mest tradisjonsrike kro er Nordens beste

I årets finale i Nordic Prize slo Søllerød kro ut både Maaemo og Franzen som begge har tre Michelin-stjerner.
Aase E. Jacobsen
13 Mai 2019 - 15:05

Søllerød kro nord på Nord-Sjælland er slett ingen nykommer i Michelin-sammenheng, sin ene stjerne til tross, for den har restauranten hatt mer eller mindre uavbrutt siden 1987. Noe som regnes som en bragd.

Derfor er Jan Restorff, restaurantsjef gjennom 20 år, dypt beveget når han tar imot prisen på vegne av sine 30 kolleger, inkludert sønnen Torur Restorff som er servitør og for anledningen slo følge til Oslo og Restaurant Arakataka hvor prisen ble delt ut.

- Jeg kan nesten ikke tro det, men er veldig stolt, sier han før han løper for å ringe de ansatte som var i gang med søndagslunsjen på denne tradisjonsrike restauranten.

 

Søllerød kro stakk av med seieren foran de andre nordiske kandidatene som norske Maaemo, svenske Frantzen, finske Grön og islandske Óx. Mens Maaemo har vunnet prisen to ganger før, i 2012 og 2015, har de fire andre kandidatene ikke vunnet før.

Ifølge Arne Ronold, redaktør i Vinforum og leder for den norske juryen, er det en ren avstemming blant de fem medlemlandenes juryer som peker ut den nordiske vinneren. Nomineringen skjer på ulikt vis i de forskjellige landene, mens juryen i Norge består av en gruppe på fem personer, og det løses på en tilsvarende måte i Finland, er det White Guides Årets restaurant som gir den svenske kandidaten. Danmarks kandidat er Årets restaurant fra Den danske spiseguiden – en høythengende pris som Søllerød kro har mottatt to ganger, først i 2005 og nå sist i 2018.

 

Helstøpt opplevelse

Begrunnelsen for at Søllerød kro ble Årets restaurant i Danmark i 2018 er denne:

«Når klassisk fransk haute cuisine inspireres av et moderne dansk innovativt pirrende kjøkken hvor kreativitet, visualitet og talent prioriteres høyt, blir resultatet nytelsesfull, artistisk og sofistikert gastronomi. I tillegg til en fantastisk vinkjeller, en faglig kompetent og personlig service fra ankomst til avsreise. Makeløst! »

Mens Jan Restorff har den daglige ledelsen, er Brian Mark Hansen kjøkkensjef. Søllerød kro eies av Michael Jordan hvis familie har eid restauranten som har vært i drift siden 1677 de siste 26 årene.

I Den danske spiseguiden er Søllerød klassifisert med GLOBUS som står for: «Et skyhøyt nivå hvor ambisjon, kreativitet, nytelse og velvære danner en helstøpt opplevelse som det er få restauranter i verden forunt å prestere.»

Her kan du lese mer om Søllerød

Det er 10. gang Nordic Prize deles ut og prisen kom ifølge Arne Ronold som en naturlig konsekvens av Det nye nordiske kjøkkens manifest som René Redzepi og Claus Meyer tok initiativ til i 2004, og som ble signert av ledende kokker fra alle de nordiske land.

Bent Christensen, Arne Ronold fra den norske jury og Leif Friis Jørgensen samt Jan Restorff og sønnen Torur, begge fra Søllerød Kro. Foto: Eirik Sand Johnsen

Tidligere vinnere av Nordic Prize:

2017: Koks, Torshavn, Færøyene

2016: Sabi Omakase, Stavanger, Norge

2015: Maaemo, Oslo, Norge

2014: Koks, Torshavn, Færøyene

2013: Geranium, København, Danmakr

2012: Maaemo, Oslo, Norge

2011: Henne Kirkeby Kro, Danmark

2010: Matsalen, Stockholm, Sverige

2009: Noma, København, Danmark

Les mer her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her