Danmarks mest tradisjonsrike kro er Nordens beste

Danmarks mest tradisjonsrike kro er Nordens beste

I årets finale i Nordic Prize slo Søllerød kro ut både Maaemo og Franzen som begge har tre Michelin-stjerner.

Søllerød kro nord på Nord-Sjælland er slett ingen nykommer i Michelin-sammenheng, sin ene stjerne til tross, for den har restauranten hatt mer eller mindre uavbrutt siden 1987. Noe som regnes som en bragd.

Derfor er Jan Restorff, restaurantsjef gjennom 20 år, dypt beveget når han tar imot prisen på vegne av sine 30 kolleger, inkludert sønnen Torur Restorff som er servitør og for anledningen slo følge til Oslo og Restaurant Arakataka hvor prisen ble delt ut.

- Jeg kan nesten ikke tro det, men er veldig stolt, sier han før han løper for å ringe de ansatte som var i gang med søndagslunsjen på denne tradisjonsrike restauranten.

 

Søllerød kro stakk av med seieren foran de andre nordiske kandidatene som norske Maaemo, svenske Frantzen, finske Grön og islandske Óx. Mens Maaemo har vunnet prisen to ganger før, i 2012 og 2015, har de fire andre kandidatene ikke vunnet før.

Ifølge Arne Ronold, redaktør i Vinforum og leder for den norske juryen, er det en ren avstemming blant de fem medlemlandenes juryer som peker ut den nordiske vinneren. Nomineringen skjer på ulikt vis i de forskjellige landene, mens juryen i Norge består av en gruppe på fem personer, og det løses på en tilsvarende måte i Finland, er det White Guides Årets restaurant som gir den svenske kandidaten. Danmarks kandidat er Årets restaurant fra Den danske spiseguiden – en høythengende pris som Søllerød kro har mottatt to ganger, først i 2005 og nå sist i 2018.

 

Helstøpt opplevelse

Begrunnelsen for at Søllerød kro ble Årets restaurant i Danmark i 2018 er denne:

«Når klassisk fransk haute cuisine inspireres av et moderne dansk innovativt pirrende kjøkken hvor kreativitet, visualitet og talent prioriteres høyt, blir resultatet nytelsesfull, artistisk og sofistikert gastronomi. I tillegg til en fantastisk vinkjeller, en faglig kompetent og personlig service fra ankomst til avsreise. Makeløst! »

Mens Jan Restorff har den daglige ledelsen, er Brian Mark Hansen kjøkkensjef. Søllerød kro eies av Michael Jordan hvis familie har eid restauranten som har vært i drift siden 1677 de siste 26 årene.

I Den danske spiseguiden er Søllerød klassifisert med GLOBUS som står for: «Et skyhøyt nivå hvor ambisjon, kreativitet, nytelse og velvære danner en helstøpt opplevelse som det er få restauranter i verden forunt å prestere.»

Her kan du lese mer om Søllerød

Det er 10. gang Nordic Prize deles ut og prisen kom ifølge Arne Ronold som en naturlig konsekvens av Det nye nordiske kjøkkens manifest som René Redzepi og Claus Meyer tok initiativ til i 2004, og som ble signert av ledende kokker fra alle de nordiske land.

Bent Christensen, Arne Ronold fra den norske jury og Leif Friis Jørgensen samt Jan Restorff og sønnen Torur, begge fra Søllerød Kro. Foto: Eirik Sand Johnsen

Tidligere vinnere av Nordic Prize:

2017: Koks, Torshavn, Færøyene

2016: Sabi Omakase, Stavanger, Norge

2015: Maaemo, Oslo, Norge

2014: Koks, Torshavn, Færøyene

2013: Geranium, København, Danmakr

2012: Maaemo, Oslo, Norge

2011: Henne Kirkeby Kro, Danmark

2010: Matsalen, Stockholm, Sverige

2009: Noma, København, Danmark

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen