Dårlig sporbarhet

Restauranter i Oslo har ikke god nok sporbarhet på kjøttet de serverer.
Redaksjonen
04 Desember 2008 - 11:00

Mattilsynet har i høst gjennomført en tilsynskampanje der 97 serveringssteder ble sjekket.

Bare ni av de undersøkte spisestedene hadde gode rutiner for sporbarhet.

- Sporbarhet er et viktig tiltak for å begrense skade hvis det viser seg å være næringsmidler på markedet som er helsefarlig. God sporbarhet gjør at serveringsstedene har full oversikt over hvor råvarer kommer fra, og at de raskt kan gi Mattilsynet viktig informasjon hvis det blir nødvendig å kartlegge hvor eventuelle helseskadelige produkter har blitt omsatt, sier Gry Marianne Holmbakken, seksjonssjef hos Mattilsynet i Oslo.
 
Gode rutiner nødvendig
Mattilsynet i Oslo har hittil hatt liten oversikt over hvor god sporbarheten til serveringsstedene har vært, fordi tilsynet tidligere har vært konsentrert om kjøttbutikker og ferskvareavdelinger.
 
- Serveringsstedene bearbeider i stor grad råvarene sine på kjøkkenet, for eksempel ved å marinere og ved å lage halvferdige retter som kan varmes raskt opp. Dette gjør at det er en stor utfordring for serveringsstedene å ha god nok sporbarhet, sier Holmbakken.
 
Hun påpeker at spisesteder må ha gode rutiner for mottak, behandling og merking av varer, slik at de kan spore kjøttet tilbake til rett leverandør etter at det er bearbeidet på serveringsstedet.
 
Gode rutiner for sporbarhet gjør at virksomhetene i tillegg har mulighet for å ha god oversikt over holdbarheten til de varene som blir benyttet.
 
Under tilsynskampanjen i høst var det kun ni virksomheter som hadde gode rutiner for sporbarhet, mens Mattilsynet måtte varsle vedtak på 63 steder om å etablere eller utbedre rutiner for sporbarhet.
 
Dårlig hygiene
Hos de virksomhetene hvor leverandør av kjøtt var ukjent, samtidig som kjøttet ble oppbevart på en uhygienisk måte, ble det satt omsetningsforbud på til sammen 900 kilo kjøtt.
 
- Under kampanjen ble det også avdekket større hygieniske mangler som førte til at fire virksomheter ble stengt på grunn av fare for helseskade. Videre fikk tre serveringssteder beskjed om å vaske ned virksomheten i løpet av 24 timer fordi renholdet var svært dårlig, sier Holmbakken til Matportalen.no.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her