Dårlig sporbarhet

Restauranter i Oslo har ikke god nok sporbarhet på kjøttet de serverer.
Redaksjonen
04 Desember 2008 - 11:00

Mattilsynet har i høst gjennomført en tilsynskampanje der 97 serveringssteder ble sjekket.

Bare ni av de undersøkte spisestedene hadde gode rutiner for sporbarhet.

- Sporbarhet er et viktig tiltak for å begrense skade hvis det viser seg å være næringsmidler på markedet som er helsefarlig. God sporbarhet gjør at serveringsstedene har full oversikt over hvor råvarer kommer fra, og at de raskt kan gi Mattilsynet viktig informasjon hvis det blir nødvendig å kartlegge hvor eventuelle helseskadelige produkter har blitt omsatt, sier Gry Marianne Holmbakken, seksjonssjef hos Mattilsynet i Oslo.
 
Gode rutiner nødvendig
Mattilsynet i Oslo har hittil hatt liten oversikt over hvor god sporbarheten til serveringsstedene har vært, fordi tilsynet tidligere har vært konsentrert om kjøttbutikker og ferskvareavdelinger.
 
- Serveringsstedene bearbeider i stor grad råvarene sine på kjøkkenet, for eksempel ved å marinere og ved å lage halvferdige retter som kan varmes raskt opp. Dette gjør at det er en stor utfordring for serveringsstedene å ha god nok sporbarhet, sier Holmbakken.
 
Hun påpeker at spisesteder må ha gode rutiner for mottak, behandling og merking av varer, slik at de kan spore kjøttet tilbake til rett leverandør etter at det er bearbeidet på serveringsstedet.
 
Gode rutiner for sporbarhet gjør at virksomhetene i tillegg har mulighet for å ha god oversikt over holdbarheten til de varene som blir benyttet.
 
Under tilsynskampanjen i høst var det kun ni virksomheter som hadde gode rutiner for sporbarhet, mens Mattilsynet måtte varsle vedtak på 63 steder om å etablere eller utbedre rutiner for sporbarhet.
 
Dårlig hygiene
Hos de virksomhetene hvor leverandør av kjøtt var ukjent, samtidig som kjøttet ble oppbevart på en uhygienisk måte, ble det satt omsetningsforbud på til sammen 900 kilo kjøtt.
 
- Under kampanjen ble det også avdekket større hygieniske mangler som førte til at fire virksomheter ble stengt på grunn av fare for helseskade. Videre fikk tre serveringssteder beskjed om å vaske ned virksomheten i løpet av 24 timer fordi renholdet var svært dårlig, sier Holmbakken til Matportalen.no.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her