Dårlig sporbarhet

Restauranter i Oslo har ikke god nok sporbarhet på kjøttet de serverer.
Redaksjonen
04 Desember 2008 - 12:00

Mattilsynet har i høst gjennomført en tilsynskampanje der 97 serveringssteder ble sjekket.

Bare ni av de undersøkte spisestedene hadde gode rutiner for sporbarhet.

- Sporbarhet er et viktig tiltak for å begrense skade hvis det viser seg å være næringsmidler på markedet som er helsefarlig. God sporbarhet gjør at serveringsstedene har full oversikt over hvor råvarer kommer fra, og at de raskt kan gi Mattilsynet viktig informasjon hvis det blir nødvendig å kartlegge hvor eventuelle helseskadelige produkter har blitt omsatt, sier Gry Marianne Holmbakken, seksjonssjef hos Mattilsynet i Oslo.
 
Gode rutiner nødvendig
Mattilsynet i Oslo har hittil hatt liten oversikt over hvor god sporbarheten til serveringsstedene har vært, fordi tilsynet tidligere har vært konsentrert om kjøttbutikker og ferskvareavdelinger.
 
- Serveringsstedene bearbeider i stor grad råvarene sine på kjøkkenet, for eksempel ved å marinere og ved å lage halvferdige retter som kan varmes raskt opp. Dette gjør at det er en stor utfordring for serveringsstedene å ha god nok sporbarhet, sier Holmbakken.
 
Hun påpeker at spisesteder må ha gode rutiner for mottak, behandling og merking av varer, slik at de kan spore kjøttet tilbake til rett leverandør etter at det er bearbeidet på serveringsstedet.
 
Gode rutiner for sporbarhet gjør at virksomhetene i tillegg har mulighet for å ha god oversikt over holdbarheten til de varene som blir benyttet.
 
Under tilsynskampanjen i høst var det kun ni virksomheter som hadde gode rutiner for sporbarhet, mens Mattilsynet måtte varsle vedtak på 63 steder om å etablere eller utbedre rutiner for sporbarhet.
 
Dårlig hygiene
Hos de virksomhetene hvor leverandør av kjøtt var ukjent, samtidig som kjøttet ble oppbevart på en uhygienisk måte, ble det satt omsetningsforbud på til sammen 900 kilo kjøtt.
 
- Under kampanjen ble det også avdekket større hygieniske mangler som førte til at fire virksomheter ble stengt på grunn av fare for helseskade. Videre fikk tre serveringssteder beskjed om å vaske ned virksomheten i løpet av 24 timer fordi renholdet var svært dårlig, sier Holmbakken til Matportalen.no.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?
Dagens rett

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her