De gamle er best

Heini Petersen vant sitt andre NM i østersåpning og lover norsk seier i verdensmesterskapet i Galway om en drøy måned.
Aase E. Jacobsen
21 August 2006 - 09:27

Åpning av østers er en krevende sport. Ikke bare klarte årets norgesmester Heini Petersen, frilans kokk, å åpne 30 østers på 2.52.75, de var dessuten så å si perfekt åpnet. Hvilket betyr at innmaten ikke var skadet, at det ikke var skallrester eller andre uvedkommende elementer (det er nemlig veldig fort å skjære seg) i skjellene og ikke minst at de var anrettet på en elegant måte.

VM-seier i sikte
Det er et resultat som krever erfaring, mye trening og god teknikk. Det faktum bevises ytterligere gjennom at NM'ets andreplass ble kapret av Rune Pal, Haga Restaurant (3.58,28), som ble norgesmester i 1998, og nummer to sist Petersen vant, nemlig i 2002. Veteranene var altså best denne gang. Fjorårets NM var det motsatte beviset da "førstereisegutten" Øystein Reinsborg dro av gårde med seier i så vel NM som VM, for øvrig Norges andre på rad.

Og det er også Petersens mål. Derfor kommer han til å ligge i hardtrening fram til VM som går 1. oktober i Galway Irland. Det var irske østers av typen edulis (flatøsters), som ble brukt i NM og som selvsagt er det som er gangbart under VM. Disse østersene er enda mer krevende å åpne enn vanlige østers (gigas), og utfordringen kan lett beskrives som den ene av de to kvinnelige NM-deltakerne, Tone H. Engebretsen fra Bord Brasserie: - Å fy så tungt det var!

Minneverdige premier
Hun kom ikke til finalen, men det gjorde en annen veteran, også han dansk, Gorm Nørum. Hans sluttid ble 4.40,05. Fjerde- og femteplassen gikk til Alexander Bremer, Max & Martin (5.04,66), og Jon Erik Dal, Baltazar (6.57,75. Bedømmingen av innsatsen ble utført at fjorårets vinner, Øystein Reinsborg, Real Food, sammen med veteranene Tore Namstad, Kjell-Tores Orkester, og Daniel Karlsson, Klosteret Restaurant.
 

Det var det niende norgesmesterskap i Apéritif-regi og i år som tidligere år var Omega ansvarlig for tidtakingen. Samt for førstepremien som er en klokke av typen Seamaster til en verdi av 15.000 kroner. Konkurranseøstersene var det a la Carte Produkter som sto for. Haugen-gruppen sørget på sin side for at vinneren fikk med seg hjem en flott Bollinger-pokal som minne.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Roger Kolbu og Atle Kildahl Torp

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her