De gamle er best

Heini Petersen vant sitt andre NM i østersåpning og lover norsk seier i verdensmesterskapet i Galway om en drøy måned.

Åpning av østers er en krevende sport. Ikke bare klarte årets norgesmester Heini Petersen, frilans kokk, å åpne 30 østers på 2.52.75, de var dessuten så å si perfekt åpnet. Hvilket betyr at innmaten ikke var skadet, at det ikke var skallrester eller andre uvedkommende elementer (det er nemlig veldig fort å skjære seg) i skjellene og ikke minst at de var anrettet på en elegant måte.

VM-seier i sikte
Det er et resultat som krever erfaring, mye trening og god teknikk. Det faktum bevises ytterligere gjennom at NM'ets andreplass ble kapret av Rune Pal, Haga Restaurant (3.58,28), som ble norgesmester i 1998, og nummer to sist Petersen vant, nemlig i 2002. Veteranene var altså best denne gang. Fjorårets NM var det motsatte beviset da "førstereisegutten" Øystein Reinsborg dro av gårde med seier i så vel NM som VM, for øvrig Norges andre på rad.

Og det er også Petersens mål. Derfor kommer han til å ligge i hardtrening fram til VM som går 1. oktober i Galway Irland. Det var irske østers av typen edulis (flatøsters), som ble brukt i NM og som selvsagt er det som er gangbart under VM. Disse østersene er enda mer krevende å åpne enn vanlige østers (gigas), og utfordringen kan lett beskrives som den ene av de to kvinnelige NM-deltakerne, Tone H. Engebretsen fra Bord Brasserie: - Å fy så tungt det var!

Minneverdige premier
Hun kom ikke til finalen, men det gjorde en annen veteran, også han dansk, Gorm Nørum. Hans sluttid ble 4.40,05. Fjerde- og femteplassen gikk til Alexander Bremer, Max & Martin (5.04,66), og Jon Erik Dal, Baltazar (6.57,75. Bedømmingen av innsatsen ble utført at fjorårets vinner, Øystein Reinsborg, Real Food, sammen med veteranene Tore Namstad, Kjell-Tores Orkester, og Daniel Karlsson, Klosteret Restaurant.
 

Det var det niende norgesmesterskap i Apéritif-regi og i år som tidligere år var Omega ansvarlig for tidtakingen. Samt for førstepremien som er en klokke av typen Seamaster til en verdi av 15.000 kroner. Konkurranseøstersene var det a la Carte Produkter som sto for. Haugen-gruppen sørget på sin side for at vinneren fikk med seg hjem en flott Bollinger-pokal som minne.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Roger Kolbu og Atle Kildahl Torp

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen