Godbiter i pollisten
Deilige old-school burgundere

Deilige old-school burgundere

Disse vinene står ut fordi de er så tradisjonelle – uten smak av ny eik eller overdreven fruktighet.
Aase E. Jacobsen
17 Juni 2020 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Når du smaker disse vinene føles det som å ta et steg tilbake, ikke til tidligere tiders burgundvin som var et resultat av for høye avlinger og manglende konsentrasjon, men til den tidens fravær av vin som investeringsobjekt. Den gang du kunne finne en flaske for en slikk og ingenting som etter noe år i kjelleren viste seg å være den stygge andungen som hadde utviklet seg til en svane.

For mange er dette bare en fortidsdrøm, og noe som ikke kan gjenoppleves, men med vinene til Anne Ferret Ramonet kan du altså få et innblikk i hvordan det kunne være, når alt klaffet.

Anne Ferret Ramonet med døtrene Anne-France og Clarisse.

Ja, hun har noe med Domaine Ramonet å gjøre, i dag er det bare gjennom døtrene Clarisse og Anne-France som jobber sammen med faren og burgundkjendis Jean-Claude Ramonet i Chassagne-Montrachet, for etter skilsmissen tok hun over foreldrenes vingård innen underområdet Mâcon-Péronne, en av de 20 landsbyene som kan bruke navnet sitt som vedheng til Mâcon. Peronne ligger i den nordlige delen av Mâcon, på grensa til Cote Chalonnaise, alt i det sørlige Burgund. Anne var nemlig ikke «bare gift med», hun har bakgrunn fra vinfagskolen i Beaune og jobbet sammen med eksen i 12 år, og var involvert i alle vingårdens oppgaver. Også den kommersielle, derfor har hun snudd opp ned på familiebedriften og endret den fra å være drueleverandør til å produsere vin.

  Foto: 
  Foto: 

Fra sine nå 11 hektar med primært chardonnay fra 50 år gamle vinmarker, men også noe gamay lager hun viner som har et veldig godt avtrykk av både området og vinmakeren.

Både den hvite Dom. de la Tour Penet Mâcon-Péronne 2018 og den røde Dom. de La Tour Penet Mâcon-Péronne Rouge 2018 er om ikke reserverte, så i alle fall veldig dempet i fruktigheten sammenlignet med mye annet rimelig burgundvin. Det er åpenbart nok frukt til at selve jordsmonnskarakteren får slippe til, uten at det er i nærheten av å bli rustikt, bare veldig harmonisk og for meg altså en smule nostalgisk.

Ingen av dem har vært innom fat, men har fått modne på bunnfallet i ståltankene i 6 måneder før flasketapping. På den måten har de med seg alt det gode fra sørvendte vinmarker som er beskyttet av skogen i nord og med et kalk- og leirholdig jordsmonn.

Nyt dem gjerne nå, men legg noen flasker dypt i kjelleren og glem dem. Jeg er ganske så overbevist om at de vil by på en åpenbaring når du en gang henter dem fram igjen. 

Ferret-familien har eid denne vingården i generasjoner, men med Anne kom det en ny tidsregning.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her