Godbiter i pollisten
Denne champagnen overgår det meste

Denne champagnen overgår det meste

I hvert fall ble jeg grundig overbevist av siste tapping av denne supermineralske og utrolig lagringsdyktige champagnen. Wow for et kupp.
Aase E. Jacobsen
23 Desember 2015 - 13:45

Emmanuel Lassaignes champagner kan du ikke være likegyldig til. De smaker mye og ganske kraftig.

Les mer om denne helt spesielle champagneprodusenten

Selv om Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut er uten årgang på etiketten og dermed tilhører kategorien «non vintage», er den aldri lik fra tapping til tapping. Og den siste som er en blanding av 2012, 2011 og 2010, overgår alt jeg har smakt av denne vinen før.

Se tidligere utgaver av denne vinen

Den kjennetegnes av svært god konsentrasjon, stålsyre og intens mineralkarakter. Selv kaller produsenten den en aperitiffchampagne, noe jeg ikke er helt enig i siden den er så vidt kraftig.

Dette er selvsagt ikke champagnen du skal ha med deg ut i snøfonna på nyttårsaften. Derimot den du serverer til rike retter med hummer, foie gras eller lyst kjøtt med god saus. Om du skal følge Lassaignes anbefaling og servere den til østers, må det være svært mineralske mektige utgaver, som kjøttfulle flatøsters eller gigas fra Gillardeau.

Prisen for denne kraftpakken er usedvanlig gunstig. For 350 kroner får du like mye champagne som du ellers må betale både to og fire ganger så mye for.

Den kommer fra et område som har grand cru-kvaliteter uten å ha det på papiret.

Det kommer også annen veldig gunstig priset toppchampagne fra samme område

Det skyldes at den har samme kalkjordsmonnet som i Le Mesnil lengre nord, og akkurat her i Montgueux kommer den spesielle kalksteinåren til overflaten igjen. Ikke uten grunn kalles Montgueux for «Le Montrachet de Champagne». Derfor er det også chardonnay som gjelder i vinmarkene her. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her