Drikke
Denne supre sørafrikaneren finnes i alle polutsalg

Denne supre sørafrikaneren finnes i alle polutsalg

Den er laget av en av Sør-Afrikas beste produsenter og byr på solid valuta for pengene.
Aase E. Jacobsen
03 Februar 2015 - 13:42

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Kloof Street Swartland Syrah 2013 (17706)er parfymert og innbydende med godt krydder- og lakrispreg samt en veldig tiltalende bjørnebærfrukt. Den er fyldig og frisk med fint tanninbitt og god lengde. Det er også en vin som blir bedre jo mer luft den får. Hell den derfor i en karaffel minst en time før måltidet, og bruk romslige glass, og du får enda mer utbytte av både vinen og maten.

Tåler mye smak i maten

Den trives sammen med et bredt utvalg av retter. Lam er nesten selvsagt, gitt aromaene, men den tåler også veldig godt krydder. Dog ikke de skarpeste chilirettene.

Produsenten er en av Sør-Afrikas aller beste, Mullineux, men tilhører deres rimeligere Kloof Street-serie. Like fullt er den laget etter «alle kunstens regler» med håndplukking av druene, gjæring med naturgjær og lang modning i (brukt) eik.

Den ville normalt ligget noe høyere i pris, slik dens «forgjenger», Mullineux Kloof Street Rouge 2012 (9198), gjør. Men plasseringen i Vinmonopolets kategori 2 som betyr alle polutsalg så nær som to, skaper «stordriftsfordeler» og dermed lavere pris.

Jordsmonnet bidrar med karakter

Vinen som er laget av syrah alene, er dessuten komponert ene og alene for det norske markedet.

Likevel har den kompleksiteten som kjennetegner mange av vinene herfra. Denne delen av Sør-Afrika, Swartland, har nemlig et veldig sterkt og ikke minst sammensatt jordsmonn som gir karakter til de ulike druene.

Lær mer om Swartland og vinene derfra

Til denne vinen er det brukt druer fra både skifer- og granittjordsmonn. Dette er forhold som syrah er veldig glad i. Jordsmonn vi forbinder med denne druetypen i både Côte Rôtie og St. Joseph. Mens den første gir kraft, gir den andre mer eleganse. Begge jordsmonnene evner å gi viner med et godt lagringspotensial.

Driver framtidens jordbruk

Nå er ikke denne vinen ment å skulle lagres. Til det formålet lager Chris og Andrea Mullineux en annen syrah, Mullineux Syrah 2012 (3421).

De lager også en hvit budsjettutgave, Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2013 (9197), med mye særpreg. Druen er Sør-Afrikas egen, nemlig chenin blanc, og Mullineux bruker druer fra eldre vinstokker.

Selv om dette er deres rimeligste viner og til en viss grad laget av kjøpte druer, gjelder de samme prinsippene som har gjort vinene fra det unge Mullineux-paret berømt. Det betyr økologisk/biodynamisk (ikke sertifisert) druedyrking og praksis i vinkjelleren. Her er ingen tilsetninger av verken gjær, syre, enzymer, ei heller klaring eller filtrering.

Mullineux ble kåret til Winery of the Year i fjor av den meste kjente sørafrikanske vinguiden, Platter’s. Med seg på laget har de en gjeng med entusiaster som omfatter en tidligere forsker/dataingeniør, en kokk og en sommelier. I vinmarkene er det Chris sammen med Rosa Kruger som sørger for å følge en så naturlig tilnærming som mulig. De er ikke sertifisert som verken det ene eller andre, men sier at de driver jordbruk for framtiden og at det styrer måten både de og deres underleverandører jobber på.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her