Drikke
Denne supre sørafrikaneren finnes i alle polutsalg

Denne supre sørafrikaneren finnes i alle polutsalg

Den er laget av en av Sør-Afrikas beste produsenter og byr på solid valuta for pengene.
Aase E. Jacobsen
03 Februar 2015 - 14:42

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Kloof Street Swartland Syrah 2013 (17706)er parfymert og innbydende med godt krydder- og lakrispreg samt en veldig tiltalende bjørnebærfrukt. Den er fyldig og frisk med fint tanninbitt og god lengde. Det er også en vin som blir bedre jo mer luft den får. Hell den derfor i en karaffel minst en time før måltidet, og bruk romslige glass, og du får enda mer utbytte av både vinen og maten.

Tåler mye smak i maten

Den trives sammen med et bredt utvalg av retter. Lam er nesten selvsagt, gitt aromaene, men den tåler også veldig godt krydder. Dog ikke de skarpeste chilirettene.

Produsenten er en av Sør-Afrikas aller beste, Mullineux, men tilhører deres rimeligere Kloof Street-serie. Like fullt er den laget etter «alle kunstens regler» med håndplukking av druene, gjæring med naturgjær og lang modning i (brukt) eik.

Den ville normalt ligget noe høyere i pris, slik dens «forgjenger», Mullineux Kloof Street Rouge 2012 (9198), gjør. Men plasseringen i Vinmonopolets kategori 2 som betyr alle polutsalg så nær som to, skaper «stordriftsfordeler» og dermed lavere pris.

Jordsmonnet bidrar med karakter

Vinen som er laget av syrah alene, er dessuten komponert ene og alene for det norske markedet.

Likevel har den kompleksiteten som kjennetegner mange av vinene herfra. Denne delen av Sør-Afrika, Swartland, har nemlig et veldig sterkt og ikke minst sammensatt jordsmonn som gir karakter til de ulike druene.

Lær mer om Swartland og vinene derfra

Til denne vinen er det brukt druer fra både skifer- og granittjordsmonn. Dette er forhold som syrah er veldig glad i. Jordsmonn vi forbinder med denne druetypen i både Côte Rôtie og St. Joseph. Mens den første gir kraft, gir den andre mer eleganse. Begge jordsmonnene evner å gi viner med et godt lagringspotensial.

Driver framtidens jordbruk

Nå er ikke denne vinen ment å skulle lagres. Til det formålet lager Chris og Andrea Mullineux en annen syrah, Mullineux Syrah 2012 (3421).

De lager også en hvit budsjettutgave, Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2013 (9197), med mye særpreg. Druen er Sør-Afrikas egen, nemlig chenin blanc, og Mullineux bruker druer fra eldre vinstokker.

Selv om dette er deres rimeligste viner og til en viss grad laget av kjøpte druer, gjelder de samme prinsippene som har gjort vinene fra det unge Mullineux-paret berømt. Det betyr økologisk/biodynamisk (ikke sertifisert) druedyrking og praksis i vinkjelleren. Her er ingen tilsetninger av verken gjær, syre, enzymer, ei heller klaring eller filtrering.

Mullineux ble kåret til Winery of the Year i fjor av den meste kjente sørafrikanske vinguiden, Platter’s. Med seg på laget har de en gjeng med entusiaster som omfatter en tidligere forsker/dataingeniør, en kokk og en sommelier. I vinmarkene er det Chris sammen med Rosa Kruger som sørger for å følge en så naturlig tilnærming som mulig. De er ikke sertifisert som verken det ene eller andre, men sier at de driver jordbruk for framtiden og at det styrer måten både de og deres underleverandører jobber på.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her