Dessert i flaske

Fløtebaserte likører som Baileys er en dessert i seg selv og er en utmerket ingrediens i en rekke kaker og desserter. Her får du gode tips og varierte oppskrifter.
Redaksjonen
23 Oktober 2001 - 13:06

Baileys er klar markedsleder i segmentet fløtebaserte likører. Og nordmenn ligger langt foran finner, svensker og dansker i per capita-inntak av denne lysebrune væsken hvis bruksområder er både som ingrediens i cocktails og servert alene med eller uten is.

Men Baileys kan benyttes til mye mer. Faktum er at Baileys egner seg utmerket som istopping eller som ingrediens i kaker og kakekrem. Enda bedre enn å drikke som den er, vil mange si. Prøv en av kakeoppskriftene eller eksperimenter selv: Baileys passer som ingrediens i hjemmelaget iskrem, parfait og mousse, og er ikke minst en fin ingrediens i både varme og kalde kaffedrinker.

Baileys som produkt er relativt nytt. Født av 70-tallets etterspørsel etter mildere, og mer damevennlige, brennevinsprdukter. Det er den irske fløten som gir Baileys fylde. Faktisk går hele 33 prosent av Irlands melkeproduksjon, eller 182 millioner melk, med til å produsere dette ene merket. Hvilket forteller mye om populariteten. Den andre viktige ingrediensen er irsk whiskey. Whiskeyindustrien er sikkert like glad for suksessen som de irske melkebøndene. Whiskey bidrar med smak og fungerer samtidig som konserveringsmiddel. For selv om Baileys ikke inneholder noen holdbarhetsfremmende stoffer utover de to ingrediensene, tåler en åpnet flaske inntil seks måneders oppbevaring, og en uåpnet flaske halvannet år. Best-innen-dato trykkes på flaskens etikett.

Jordbærpai
(6-8 porsjoner)

Paideig
3 dl hvetemel
150 g smør/margarin
3 ss vann
Bland smøret med melet og ha i vann. Arbeid raskt sammen til en deig som du lar hvile kaldt en stund. Kjevle deigen ut og kle en paiform med den. Stek paideigen ved 225 grader i 15-20 minutter. Pass på at den ikke blir for brun.

Fyll
5 dl kesam
5 dl jordbær
6 dl jordbæryoghurt
1½ dl Baileys
Del jordbærene i skiver (spar noen til pynt). Mariner dem i Baileys i to timer. Bland forsiktig kesam og yoghurt i en stor bolle. Ha i jordbærblandingen og rør om. Hell den i den avkjølte paibunnen. Sett paien i fryseren i minst to timer slik at fyllet stivner. Pynt med jordbær rett før servering.

Baileys Cheese Cake
(6-8 porsjoner)
4½ dl knuste digestivekjeks
1 dl smeltet smør
150 g Tine kremost naturell
75 g Philadelphiaost
4 egg
1½ dl sukker
1,3 dl Baileys
1 ts vaniljesukker
½ ts salt

Bland den knuste kjeksen med smør. Fordel massen i en form hvor bunnen kan tas ut. Sett til avkjøling. Sett ovnen på 175 grader. Bland ostene til en jevn masse. Bland i resten av ingrediensene og rør godt. Hell over i formen. Sett den i ovnen i 1 time og 15 minutter. La kakaen avkjøles i 20-30 minutter før kaken tas ut av formen. Server den kald gjerne med et lett melisdryss.

Og til slutt et par flytende desserter:

Dream Shake
4 cl Baileys
2 kuler vaniljeis
litt vispet krem
Bland ingrediensene i 30 sekunder i en mikser. Server i høye glass.

Banana Yum
1 cl Baileys
5 cl kald melk
1 banan
Bland ingrediensene i en mikser og hell i et høyt glass.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula
Dagens rett
Helstekt svinefilet med appelsinsaus

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula

Svinefilet kan fint erstattes av kylling eller kalkun i denne oppskriften. Og appelsin kan erstattes med klementiner om du har mye av dem fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula
Dagens rett
Helstekt svinefilet med appelsinsaus

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula

Svinefilet kan fint erstattes av kylling eller kalkun i denne oppskriften. Og appelsin kan erstattes med klementiner om du har mye av dem fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her