Det bobler hos bryggeriene

Vi lar oss imponere av kreativiteten hos de norske småskalabryggeriene.
Redaksjonen
20 August 2009 - 15:50

Det er Norøl som i sitt siste nyhetsbrev oppsummerer hva vi kan vente oss av nytt og spennende øl utover høsten.

Nøgne Ø har allerede lansert Tiger Trippel på 9 prosent. Og vinnerbrygget fra hjemmebrygger Gahr Smith Gahrsen, Andhrímnir Barley Wine, er med sine 10 prosent klart for tapping. Det gjelder også Special Holiday Ale som er et resultat av et samarbeid med de to amerikanske bryggeriene Stone Brewing og Jolly Pumpkin. Nøgne Ø har også laget fatøl på "spesialbestilling" for Aku-Aku Tiki Bar i Oslo. Lemongrass Ale holder 6 prosent.

I svært begrenset utvalg, primært for puber, er Imperial Stout Highland Cask og God Jul Islay Cask. Alle med et godt whiskyutvalg bør kjenne sin besøkelsestid. Og samtidig med at Nøgne Ø jobber med en ny versjon av Dark Horizon, planlegges det lansering av bryggeriets første undergjærete øl, som går under arbeidstittelen Kortreist Pils, men det blir altså først neste sommer.

Vann fra Helvete
Men det er ikke bare i Grimstad at humlen blomstrer. Haandbryggeriet i Drammen har tilbudt Blondie (5,5 prosent) som fatøl i sommer, samt Aqua Vita Porter som er en porter lagret på gamle akevittfat. Valhall skal være et eksperimentelt øl med honning og tørkede søte frukter. Dessuten jobbes det med et "villgjæret" øl, Wild Thing med rips og tranebær. Og Hesjeøl skal være et forsøk på å gjenskape tradisjonell innhøstingsøl fra gårdene. Ølet som er av aletype, brygges på bygg, havre og rug og holder 6,5 prosent.

I Gudbrandsdalen serverer Ruten Fjellstue både andres og egenbrygget øl. Blant andre Bjørkeale som er en pale ale brygget på bjørkesevje i stedet for vann. Og Porter from Hell oppkalt etter en turistattraksjon i Espedalen. Porteren inneholder vann fra Helvete samt litt røykmalt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her