Godbiter i pollisten
Det er fortsatt sesong for barolo, i hvert fall når den er så innsmigrende som denne

Det er fortsatt sesong for barolo, i hvert fall når den er så innsmigrende som denne

2015-årgangen for barolo har gitt viner med høy sjarmfaktor og tanniner som er snille nok til at vinen kan nytes i ung alder.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2019 - 13:45
 

Mario Marengo Barolo Brunate 2015 er all den innsmigrende og deilig nebbiolofrukten til tross, en solid kraftpakke av en vin. Her får du alt hva denne druen evner å by på av krydder og eksotiske toner. Og de 15 alkoholprosentene er godt pakket inn. 

I 2015 var naturen sjenerøs med Barolo-området og Brunate-vinmarken som er sør-sørøstvendt, fikk dermed alt den trengte for å vise sitt sanne jeg som er noe av det mest konsentrerte som finnes av barolo. Jordsmonnet har sandinnhold som resten av La Morra, men har høyt innhold av kalk, vulkanske elementer og leire, som sammen med at den ligger i en skråning som går fra 260 til 405 m.o.h., skaper disse ideelle forholdene.

Her kan du studere Brunatene som her/har vært på polet

 
Mario Marengo har 6 hektar i La Morra.

Mario Marengos parseller i Brunate ligger i den vestlige øvre delen og er sørøstvendt. Det har gjort at 2014-årgangen herfra har litt lavere alkohol, men står ikke noe tilbake når det kommer til konsentrasjon, og er mer blomsterpreget enn 2015. Det er fortsatt noen flasker igjen av denne vinen som er en av de mest vellykkete 2014-baroloer jeg har smakt.

Bricco delle viole 2015 tilhører landsbyen Barolo i sørvestlig retning for La Morra, men kjennetegnes av det samme type jordsmonn. Denne vinmarken er en av de høyestliggende i hele Barolo DOCG, mellom 390 og 480 m.o.h,, hvilket gir den en mer delikat og elegant barolostil, noe som kommer fullt til uttrykk gjennom Marengos utgave. Men den er likefullt en svært lagringsdyktig barolo.  Også den er fortsatt tilgjengelig i 2014-versjonen som er litt slankere.

Mario Marengo er en liten produsent som holder til i La Morra by, og fra sine 6 hektar lager de 35.000 flasker, inkludert litt barbera og dolcetto. De har hatt sine parseller i Brunate og Bricco delle Viole på henholdsvis 1,2 og 1 hektar, i fem generasjoner. Men det var først i 1974 at de satte eget navn på etiketten. 

Jenny, Marco og sønnen Stefano Marengo.

Selv om de ikke er sertifisert økologisk, spontangjæres vinene, og de modnes i 2 år i fransk eik (barriques), men bare 15 prosent ny, og med 10 dagers uttrekkstid, befinner Mario Marengo seg midt mellom de moderne og de mer tradisjonelle baroloprodusentene. 

 

Også deres vanlige barolo som er en miks av druer fra fire vinmarker, Boiolo, Serradenari, Roncaglie og Fossati, alle i La Morra, er en knallgod vin og et veldig godt kjøp. 

Se alle Mario Marengos baroloer her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her