Godbiter i pollisten
Det er fortsatt sesong for barolo, i hvert fall når den er så innsmigrende som denne

Det er fortsatt sesong for barolo, i hvert fall når den er så innsmigrende som denne

2015-årgangen for barolo har gitt viner med høy sjarmfaktor og tanniner som er snille nok til at vinen kan nytes i ung alder.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2019 - 13:45
 

Mario Marengo Barolo Brunate 2015 er all den innsmigrende og deilig nebbiolofrukten til tross, en solid kraftpakke av en vin. Her får du alt hva denne druen evner å by på av krydder og eksotiske toner. Og de 15 alkoholprosentene er godt pakket inn. 

I 2015 var naturen sjenerøs med Barolo-området og Brunate-vinmarken som er sør-sørøstvendt, fikk dermed alt den trengte for å vise sitt sanne jeg som er noe av det mest konsentrerte som finnes av barolo. Jordsmonnet har sandinnhold som resten av La Morra, men har høyt innhold av kalk, vulkanske elementer og leire, som sammen med at den ligger i en skråning som går fra 260 til 405 m.o.h., skaper disse ideelle forholdene.

Her kan du studere Brunatene som her/har vært på polet

 
Mario Marengo har 6 hektar i La Morra.

Mario Marengos parseller i Brunate ligger i den vestlige øvre delen og er sørøstvendt. Det har gjort at 2014-årgangen herfra har litt lavere alkohol, men står ikke noe tilbake når det kommer til konsentrasjon, og er mer blomsterpreget enn 2015. Det er fortsatt noen flasker igjen av denne vinen som er en av de mest vellykkete 2014-baroloer jeg har smakt.

Bricco delle viole 2015 tilhører landsbyen Barolo i sørvestlig retning for La Morra, men kjennetegnes av det samme type jordsmonn. Denne vinmarken er en av de høyestliggende i hele Barolo DOCG, mellom 390 og 480 m.o.h,, hvilket gir den en mer delikat og elegant barolostil, noe som kommer fullt til uttrykk gjennom Marengos utgave. Men den er likefullt en svært lagringsdyktig barolo.  Også den er fortsatt tilgjengelig i 2014-versjonen som er litt slankere.

Mario Marengo er en liten produsent som holder til i La Morra by, og fra sine 6 hektar lager de 35.000 flasker, inkludert litt barbera og dolcetto. De har hatt sine parseller i Brunate og Bricco delle Viole på henholdsvis 1,2 og 1 hektar, i fem generasjoner. Men det var først i 1974 at de satte eget navn på etiketten. 

Jenny, Marco og sønnen Stefano Marengo.

Selv om de ikke er sertifisert økologisk, spontangjæres vinene, og de modnes i 2 år i fransk eik (barriques), men bare 15 prosent ny, og med 10 dagers uttrekkstid, befinner Mario Marengo seg midt mellom de moderne og de mer tradisjonelle baroloprodusentene. 

 

Også deres vanlige barolo som er en miks av druer fra fire vinmarker, Boiolo, Serradenari, Roncaglie og Fossati, alle i La Morra, er en knallgod vin og et veldig godt kjøp. 

Se alle Mario Marengos baroloer her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her