Godbiter i pollisten
Det er fortsatt sesong for barolo, i hvert fall når den er så innsmigrende som denne

Det er fortsatt sesong for barolo, i hvert fall når den er så innsmigrende som denne

2015-årgangen for barolo har gitt viner med høy sjarmfaktor og tanniner som er snille nok til at vinen kan nytes i ung alder.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2019 - 14:45
 

Mario Marengo Barolo Brunate 2015 er all den innsmigrende og deilig nebbiolofrukten til tross, en solid kraftpakke av en vin. Her får du alt hva denne druen evner å by på av krydder og eksotiske toner. Og de 15 alkoholprosentene er godt pakket inn. 

I 2015 var naturen sjenerøs med Barolo-området og Brunate-vinmarken som er sør-sørøstvendt, fikk dermed alt den trengte for å vise sitt sanne jeg som er noe av det mest konsentrerte som finnes av barolo. Jordsmonnet har sandinnhold som resten av La Morra, men har høyt innhold av kalk, vulkanske elementer og leire, som sammen med at den ligger i en skråning som går fra 260 til 405 m.o.h., skaper disse ideelle forholdene.

Her kan du studere Brunatene som her/har vært på polet

 
Mario Marengo har 6 hektar i La Morra.

Mario Marengos parseller i Brunate ligger i den vestlige øvre delen og er sørøstvendt. Det har gjort at 2014-årgangen herfra har litt lavere alkohol, men står ikke noe tilbake når det kommer til konsentrasjon, og er mer blomsterpreget enn 2015. Det er fortsatt noen flasker igjen av denne vinen som er en av de mest vellykkete 2014-baroloer jeg har smakt.

Bricco delle viole 2015 tilhører landsbyen Barolo i sørvestlig retning for La Morra, men kjennetegnes av det samme type jordsmonn. Denne vinmarken er en av de høyestliggende i hele Barolo DOCG, mellom 390 og 480 m.o.h,, hvilket gir den en mer delikat og elegant barolostil, noe som kommer fullt til uttrykk gjennom Marengos utgave. Men den er likefullt en svært lagringsdyktig barolo.  Også den er fortsatt tilgjengelig i 2014-versjonen som er litt slankere.

Mario Marengo er en liten produsent som holder til i La Morra by, og fra sine 6 hektar lager de 35.000 flasker, inkludert litt barbera og dolcetto. De har hatt sine parseller i Brunate og Bricco delle Viole på henholdsvis 1,2 og 1 hektar, i fem generasjoner. Men det var først i 1974 at de satte eget navn på etiketten. 

Jenny, Marco og sønnen Stefano Marengo.

Selv om de ikke er sertifisert økologisk, spontangjæres vinene, og de modnes i 2 år i fransk eik (barriques), men bare 15 prosent ny, og med 10 dagers uttrekkstid, befinner Mario Marengo seg midt mellom de moderne og de mer tradisjonelle baroloprodusentene. 

 

Også deres vanlige barolo som er en miks av druer fra fire vinmarker, Boiolo, Serradenari, Roncaglie og Fossati, alle i La Morra, er en knallgod vin og et veldig godt kjøp. 

Se alle Mario Marengos baroloer her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

At noe så enkelt kan smake så godt
Dagens rett

At noe så enkelt kan smake så godt

Prøv denne oppskriften på bakt potet med skagensalat til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her