Tradisjonell eller moderne?

Barolo lages nå i mange forskjellige stiler. Fra de mest tradisjonelle i den ene enden til veldig moderne i den andre. Med mange viner liggende innimellom disse to ytterlighetene.

Liker du strukturerte viner, finnes det alltid en barolo for deg. Som et eksempel kan vi se på tre vinprodusenter som alle er suverene i sine stilarter. Bartolo Mascarello som er erketradisjonell, Elio Altare som er moderne, og Aldo Conterno som bruker tradisjonelle sammen med mer moderne teknikker.

Likt i vinmarkene
Disse tre produsenter har alle samme målet ved at de tilstreber optimal druekvalitet som en start for vinproduksjonen. Ingen av dem liker å påvirke mye under fremstillingen av vinene, men ønsker at det gode råmaterialet skal endre seg naturlig i størst mulig grad.

Vinmarkene deres ligger i ulike underområder av Barolo. Mascarello i selve Barolo by, Conterno i Bussia, og Altare i La Morra. Det er helt klare forskjeller på vinmarkene i disse delene av Barolo DOCG, men det kommer ikke så tydelig frem, siden produksjonsmetodene varierer en del.

Når det gjelder arbeidet i vinmarkene, er imidlertid ikke forskjellene så store. Alle tre produsenter har et strengt regime for å oppnå et best mulig naturlig miljø. De har gamle vinstokker som varierer fra 20 til 50 år. De tilstreber alle lav avlingsavkastning for druene. Det dyrkes økologisk med kun naturlig gjødsel. I tillegg brukes ikke sprøytemiddel mot ugress eller skadedyr.

Forskjeller i vinkjelleren
Når vi kommer til vinkjelleren, bruker alle tre naturlig gjær, og holder gjæringstemperatur på maksimalt 32 grader. Resten av teknikkene i vinkjelleren har imidlertid større variasjon. Mascarello (t.h.) gjør nytte av sementtank, 15 dagers gjæring og 15 dager med maserasjon på drueskallene etterpå. Conterno bruker temperaturregulerte ståltanker, og drueskallet er i kontakt med druemosten/vinen i 15 dager. Skallet siles deretter fra og den nye vinen holdes på ståltank tre til fem måneder, før den has over på eiketønner.

Altare på sin side bruker rotofermenter, med kun fem dager skallkontakt. Deretter fjernes drueskall, og gjæringen avsluttes innen et par dager til en uke i tank. En rotofermenter er en spesiell tank, som brukes for å trekke ut mer farge og smaksaromaer fra drueskallet. Dette gjøres ved hjelp av temperatur og et roterende element inni tanken. En annen metode Altare bruker er å la andregangsgjæringen (malolaktisk) foregå i eiketønner for å oppnå en rundere vin som er drikkeklar tidligere.

Under modningsperioden lagrer Mascarello sin vin i tre år i gamle store slavonske eiketønner som er den tradisjonelle måten å gjøre det på. Conterno bruker samme type tønner for lagring, men for en kortere periode, rundt 28 måneder. Og Altare bruker nye små franske eiketønner i to år. Deretter er vinen ett år i blandingstank, før den får ett år på flaske. Altare varierer graden av ny eik fra 20-50 prosent, avhengig av hvilken av baroloene hans det er snakk om.

Bedre enn de andre?
Disse forskjellene i produksjonsmetoder gjør at de tre produsentenes baroloer er drikkeklare på ulike tidspunkt. Mascarello sin barolo er den som trenger lengst tid, rundt 10-15 år. Conterno sine baroloer trenger rundt åtte til ti år. Mens Altare sine baroloer er klare til å nytes etter kun seks til åtte år. Dette kan selvsagt variere noe på grunn av årgangsendringer og hvilken av baroloene til Conterno og Altare det gjelder.

Resultatet for vinene etter bruk av de forskjellige metoder er at Mascarello sin klassiske tradisjonelle stil for barolo er kraftig, fyldig og strukturert, viner som blir praktfulle og harmoniske med alder. Conterno med sin blanding av tradisjonell og moderne barolofilosofi oppnår en kompleks, stilren og elegant vin med harmoniske tanniner. Mens Altare sin moderne barolo har en mørkere farge med en fantastisk dybde og konsentrasjon i bouqueten.

Ut fra en vinfaglig vurdering kan vi ikke si at den ene stilen er bedre enn den andre, men ut fra en individuell gane vil nok vurderingen være ulik. Med andre ord, vurderingen vil være smaksavhengig. Så det avgjørende her må være hvor tilgjengelige eller hvor mye struktur den som skal nyte vinen setter pris på. Prøv og kjenn forskjellen selv.

Tekst: Ann J. Samuelsen
Foto: Cephas, iStockphoto

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen