Det Norske Måltid 2009 er servert

Norges beste matprodukter i 2009 er Finnmarksrøye fra Sør-Varanger, Ytrefilet av hjort fra Løten på Hedmarken og Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken i Onsøy.
Redaksjonen
21 November 2009 - 16:00

- Dette er himmelske råvarer, jubler juryleder i Det Norske Måltid Bent Stiansen.
Selv en tidligere verdensmester må finne fram store ord når han vurderer smak, konsistens og utseende på hjortefileten fra Løiten Hjorteoppdrett og ishavsrøya fra Kirkenes Charr i Sør-Varanger.

Under Årets Måltid i Stavanger ble Ytrefilet av hjort utropt til Årets råvare land og Finnmarksrøye til Årets råvare sjø. - Det er en glede å være kokk med slike råvarer, legger Stiansen til. Med vurderingen av de 51 fylkesvinnende produktene friskt i minne, slår juryens leder fast at vi har grunn til å være stolte over det Norge kan mønstre av råvarer og produkter.

Klar sekser
Den tredje kategorien i konkurransen Det Norske Måltid er produkter der de mer bearbeidede og videreutviklede matvarene veies opp mot hverandre. Mens ostene dominerte i denne klassen i fjor, måtte karaktersterke oster i år se seg slått av en smakfull og lekker dessert.

Crème brûlée var den av de fire Spesialitetsmerkede dessertene fra Ek Gårdskjøkken i Onsøy som Ingrid og Joar Ek deltok med denne gangen. Crème brûleen, laget av gårdsegg fra frittgående høner, tok først hjem seieren i Østfold, for så å gå helt til topps nasjonalt, som Årets produkt 2009.

- Denne desserten er så god at den ville ha gitt sekser på terningen på hvilken som helst restaurant, sier en begeistret Bent Stiansen, selv mangeårig innehaver av Michelin-stjerne.

Heder og diplom
Gjennom hele sommeren og høsten har lokale arrangementskomiteer og dommere vært i sving for å finne smaken av sitt fylke. Om lag 500 produkter var påmeldt og er nøye vurdert. Helt avgjørende vekt er lagt nettopp på smaken. I den nasjonale finalen har ni likeverdige jurymedlemmer gitt sine poeng for smak (maks 60 poeng), konsistens (maks 20) og utseende (maks 20). Da poengene ble summert, sto tre vinnere på toppen.

På grunn av det høye nivået, bestemte juryen at hele seks produkter, to i hver kategori, fortjente hederlig omtale og diplom. Dermed gikk det premier til seks av landets fylker, med et klart utropstegn ved Østfold, som har fått diplom for alle sine fylkesvinnere.

De premierte produktene spilte hovedrollene under Årets Måltid i Stavanger Forum den 19. november, da tre hundre feststemte og utpreget matinteresserte mennesker feiret vinnerne og smaken av Norge.
 

Resultater:
• Årets råvare sjø: Finnmarksrøye fra Kirkenes Charr AS, Sør-Varanger i Finnmark
• Årets råvare land: Ytrefilet av hjort fra Løiten Hjorteoppdrett, Løten i Hedmark
• Årets produkt: Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken, Onsøy i Østfold

Hederlig omtale sjø:
• Levende teinefanget sjøkreps fra Seashell AS i Frøya, Sør-Trøndelag
• Levende sjøkreps fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold

Hederlig omtale land:
• Bryst av Livèche-kylling fra Nortura Østfold
• Flatbiff av villhjort fra Kystvilt, Furset i Ytre Fjaler i Sogn og Fjordane

Hederlig produktomtale:
• Skjenning fra Hyllan Hjemmebakeri, Snåsa i Nord-Trøndelag
• Molte- og appelsinyoghurtis fra Helland Gardsprodukter, Alm Gard, Feios i Sogn og Fjordane

Det Norske Måltid
Det Norske Måltid setter fokus på råvarer og produkter i regionene. Kåringen av Årets råvare land og sjø, samt Årets produkt ble gjennomført for første gang i fjor.

Næringsforeningen i Stavanger-regionen eier prosjektet, DnB NOR er hovedsponsor og Stiftelsen Norsk Matkultur er prosjektleder. Viktige støttespillere for øvrig er Norges Kokkemesteres Landsforening, Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Innovasjon Norge og NHO Reiseliv.

Representanter for de lokale laugene i Norges Kokkemesteres Landsforening leder gjennomføringen av konkurransene i fylkene og har med seg representanter fra DnB NOR, bondelaget, fiskarlaget og andre med engasjement for lokale matprodukter i arrangementskomiteene. Det har vært avviklet 18 fylkesvise konkurranser, med Oslo og Akershus slått sammen i den ene.

Foto: Philip Tornes

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her