Det Norske Måltid 2009 er servert

Norges beste matprodukter i 2009 er Finnmarksrøye fra Sør-Varanger, Ytrefilet av hjort fra Løten på Hedmarken og Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken i Onsøy.
Redaksjonen
21 November 2009 - 17:00

- Dette er himmelske råvarer, jubler juryleder i Det Norske Måltid Bent Stiansen.
Selv en tidligere verdensmester må finne fram store ord når han vurderer smak, konsistens og utseende på hjortefileten fra Løiten Hjorteoppdrett og ishavsrøya fra Kirkenes Charr i Sør-Varanger.

Under Årets Måltid i Stavanger ble Ytrefilet av hjort utropt til Årets råvare land og Finnmarksrøye til Årets råvare sjø. - Det er en glede å være kokk med slike råvarer, legger Stiansen til. Med vurderingen av de 51 fylkesvinnende produktene friskt i minne, slår juryens leder fast at vi har grunn til å være stolte over det Norge kan mønstre av råvarer og produkter.

Klar sekser
Den tredje kategorien i konkurransen Det Norske Måltid er produkter der de mer bearbeidede og videreutviklede matvarene veies opp mot hverandre. Mens ostene dominerte i denne klassen i fjor, måtte karaktersterke oster i år se seg slått av en smakfull og lekker dessert.

Crème brûlée var den av de fire Spesialitetsmerkede dessertene fra Ek Gårdskjøkken i Onsøy som Ingrid og Joar Ek deltok med denne gangen. Crème brûleen, laget av gårdsegg fra frittgående høner, tok først hjem seieren i Østfold, for så å gå helt til topps nasjonalt, som Årets produkt 2009.

- Denne desserten er så god at den ville ha gitt sekser på terningen på hvilken som helst restaurant, sier en begeistret Bent Stiansen, selv mangeårig innehaver av Michelin-stjerne.

Heder og diplom
Gjennom hele sommeren og høsten har lokale arrangementskomiteer og dommere vært i sving for å finne smaken av sitt fylke. Om lag 500 produkter var påmeldt og er nøye vurdert. Helt avgjørende vekt er lagt nettopp på smaken. I den nasjonale finalen har ni likeverdige jurymedlemmer gitt sine poeng for smak (maks 60 poeng), konsistens (maks 20) og utseende (maks 20). Da poengene ble summert, sto tre vinnere på toppen.

På grunn av det høye nivået, bestemte juryen at hele seks produkter, to i hver kategori, fortjente hederlig omtale og diplom. Dermed gikk det premier til seks av landets fylker, med et klart utropstegn ved Østfold, som har fått diplom for alle sine fylkesvinnere.

De premierte produktene spilte hovedrollene under Årets Måltid i Stavanger Forum den 19. november, da tre hundre feststemte og utpreget matinteresserte mennesker feiret vinnerne og smaken av Norge.
 

Resultater:
• Årets råvare sjø: Finnmarksrøye fra Kirkenes Charr AS, Sør-Varanger i Finnmark
• Årets råvare land: Ytrefilet av hjort fra Løiten Hjorteoppdrett, Løten i Hedmark
• Årets produkt: Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken, Onsøy i Østfold

Hederlig omtale sjø:
• Levende teinefanget sjøkreps fra Seashell AS i Frøya, Sør-Trøndelag
• Levende sjøkreps fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold

Hederlig omtale land:
• Bryst av Livèche-kylling fra Nortura Østfold
• Flatbiff av villhjort fra Kystvilt, Furset i Ytre Fjaler i Sogn og Fjordane

Hederlig produktomtale:
• Skjenning fra Hyllan Hjemmebakeri, Snåsa i Nord-Trøndelag
• Molte- og appelsinyoghurtis fra Helland Gardsprodukter, Alm Gard, Feios i Sogn og Fjordane

Det Norske Måltid
Det Norske Måltid setter fokus på råvarer og produkter i regionene. Kåringen av Årets råvare land og sjø, samt Årets produkt ble gjennomført for første gang i fjor.

Næringsforeningen i Stavanger-regionen eier prosjektet, DnB NOR er hovedsponsor og Stiftelsen Norsk Matkultur er prosjektleder. Viktige støttespillere for øvrig er Norges Kokkemesteres Landsforening, Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Innovasjon Norge og NHO Reiseliv.

Representanter for de lokale laugene i Norges Kokkemesteres Landsforening leder gjennomføringen av konkurransene i fylkene og har med seg representanter fra DnB NOR, bondelaget, fiskarlaget og andre med engasjement for lokale matprodukter i arrangementskomiteene. Det har vært avviklet 18 fylkesvise konkurranser, med Oslo og Akershus slått sammen i den ene.

Foto: Philip Tornes

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her