Tester
And på nyttårsfesten - planlegg drikkefølget nå: Dette drikker du til and
Foto: (Nikada)

And på nyttårsfesten - planlegg drikkefølget nå: Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.
07 Desember 2023 - 09:56

Siden and er en av de mest brukte og mest anvendelige råvarene i verdens matkultur, blir også utvalget av drikkevarer som passer til and veldig stort. Det er nemlig stor forskjell på hvilke krav som stilles til eksempelvis vinen om det er et andebryst med stekesjy eller en tandoori-and som ligger på tallerkenen.

I det første tilfellet blir andens magre og litt tørre munnfølelse fremtredende, mens i det andre er krydderet dominerende samtidig som kjøttet (ofte) oppleves som saftigere.

Det er naturlig nok også forskjell på de ulike typene and, alt fra vårandens ultradelikate smak til de velvoksne "beistene" på et par kilo. Og ikke minst andeconfit hvor kjøttet er gjennomtrukket av fettet etter syltingen. Enn si crispy duck som får følge av den salt-syrlige hoisin-sausen. 

Crispy duck krever mer sødme i vinfølget enn klassisk juleand. Foto: Paul_Brighton

Musserende vin har god syrlighet og litt restsødme som takler and godt, spesielt i rosa utgave. Av hvitviner peker Alsace (og det sørvestlige Tyskland) seg ut med sine pinot griser og gewurztraminere, samt halvtørre modne rieslinger. Men også fra Nordøst-Italia kan stille med slike viner. Vinen må imidlertid ha litt kraft. 

Kraft finner man mer av blant rødviner, men de må ikke være for tanninpregete, men ha god syre og frukt. And er heller ikke redd for alkohol, men selvsagt alt med måte. Nord-Italia stiller sterkt her, det gjør også Rhone med sine ulike kombinasjoner med syrah og grenache.

Det gjør også Burgund, selv om du må noe opp i pris for å finne noe velegnet, men den som leter finner, og det har vi gjort. Det kan også være en ide å gå til den amerikanske vestkysten, som Oregon hvor pinot noirene ofte har ekstra munnfølelse kombinert med krydder.

Er øl din greie, smaker belgisk/flamsk fatlagret øl fantastisk til and. Den volatile syren bryter ned fettet lett som bare det. Det er en karakter som også finnes i en del naturviner som de oransje. Her stiller førnevnte Nordøst-Italia sammen med Slovenia og Georgia sterkt. 

På neste side finner du et utvalg drikkevarer i ulike kategorier som har det til felles at de fungerer til and, i en eller annen form

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du virkelig luksus på tallerkenen
Dagens rett
Pannestekt piggvar med hvit asparges

Slik lager du virkelig luksus på tallerkenen

Et lekkert fiskemåltid står på helgemenyen. Piggvar er en ytterst smakfull fisk, og den hvite aspargesen topper luksusen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En hjerteformet bløtkake blir midtpunktet på kakebordet
Ukens kake

En hjerteformet bløtkake blir midtpunktet på kakebordet

Når den i tillegg er fylt med en deilig og tykk sitronkrem, er kakelykken sikret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

To fra denne porteføljen er noe av det mest spennende blant de sterkere nyhetene i mai
+
Tester

To fra denne porteføljen er noe av det mest spennende blant de sterkere nyhetene i mai

Vi snakker vellagret sherry, men også historiske sørfranske sterkviner. Samt drikke som passer perfekt inn i mai

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du virkelig luksus på tallerkenen
Dagens rett
Pannestekt piggvar med hvit asparges

Slik lager du virkelig luksus på tallerkenen

Et lekkert fiskemåltid står på helgemenyen. Piggvar er en ytterst smakfull fisk, og den hvite aspargesen topper luksusen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En hjerteformet bløtkake blir midtpunktet på kakebordet
Ukens kake

En hjerteformet bløtkake blir midtpunktet på kakebordet

Når den i tillegg er fylt med en deilig og tykk sitronkrem, er kakelykken sikret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg

Det er en sjelden godbit som venter den som setter pris på champagnens fascinerende univers av tertiæraromaer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol
+
Ukens vin

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol

Denne Franciacorta-klassikeren er oppgradert av selveste Richard Geoffroy, kjellermester for Dom Pérignon gjennom 28 år. Som også utfordrer sake-tradisjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her