Dagens rett

Andebryst med rødvinssaus, byggryn- og potetkake

Lag en høstfest med andebryst og en annerledes vri på potetfølget
Foto: (ClarkandCompany)

Lag en høstfest med andebryst og en annerledes vri på potetfølget

Andebryst er ikke det kjøttet vi spiser mest av, derfor passer det så godt til en mer feststemt meny.
14 Oktober 2022 - 23:00

And er et kjøtt som befinner seg mellom det mørke og det lyse kjøttet, omtrent som lam. Det har også alt fettet på utsiden og så er det på brystet at kjøttet befinner seg. Når du steker and, trenger du derfor ikke fett, med mindre du fjerner skinnet. Men det er dumt å gjøre, for det er i fettet smaken sitter. 

Kast for all del ikke fettet som danner seg i pannen, men ta vare på det til neste gang du skal stekte poteter. Andefett holder seg lenge i kjøleskapet. 

Denne oppskriften har mange elementer, noen synes kanskje den virker uoverkommelig. Men den er vel verd å bruke tiden på. For i andre enden venter et velsmakende måltid. 

Se våre andre oppskrifter med and 

Andebryst med rødvinssaus, byggryn- og potetkake

Andebryst med rødvinssaus, byggryn- og potetkake

Fremgangsmåte

Andrebrystet: Gni kjøttet inn med salt og pepper. La det ligge kjølig natten over.

  1. Brun kjøttet først med skinnsiden ned ved middels til sterk varme.og deretter på kjøttsiden ved middels varme.
  2. La kjøttet hvile når det er stekt.
  3. Ved servering legges kjøttet inn i forvarmet stekeovn (185 grader) og får ligge på stekeovnsplate med skinnsiden opp i ca. 7 minutter.
  4. La hvile litt igjen før kjøttet skjæres i pene skiver.

Byggryn- og potetkake:Bløtlegg byggryn i kaldt vann natten over. 

  1. Hell fra bløtevannet og fyll på nytt. Kokes nesten tørt slik at grynene blir klebrige.
  2. Rør inn hakket timian, salt og pepper.
  3. Skrell de nykokte varme potetene og lag stappe 2/3. Skjær resten i biter og bland inn i stappen. Smak til med salt og pepper.
  4. Press stappen ned i en godt smurt kakeform.
  5. Legg over et lokk av byggryn og la kaken stivne i kjøleskapet.
  6. Like før servering varmes kaken ved 150 grader i stekeovnen i ca. 10 minutter.
  7. Bruk ettervarmen etter kjøttet og la potetkaken stå i ovnen mens kjøttet hviler.
  8. La kaken stå ute i 10 minutter før den skjæres i porsjonsstykker. 

Sausen:

  1. Hakk sjalottløk og fres i smør.
  2. Tilsett vin og la sausen koke inn til den er redusert til et par spiseskjeer.
  3. Tilsett kjøttkraft og kok opp.
  4. Skum godt og la sausen koke til det er ca. 6 dl igjen.
  5. Blir sausen for tynn, kan den jevnes med maisennamel rørt ut i litt kald vin.
  6. Smak sausen godt til.

Rosenkål:

  1. Rens rosenkål og del opp i blader.
  2. Blansjer disse i 10-15 sekunder i kokende vann.
  3. Skyll i kaldt vann. 

Ved servering fordeles varm saus på tallerkenene.

Anrett kjøttet og stykker av potetkaken oppå sausen. Pynt med rosenkålblader, tyttebærsyltetøy og timian.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her