Julemat

Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Foto: (Liliboas)

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.
27 Desember 2024 - 09:10

Det er noen som spiser kalkun på julaften, noen spiser det i løpet av romjulen og enda fler har det som festmiddag på nyttårsaften. Så hva skal vi da drikke til kalkunen?

Kalkun er kanskje den mest vinvennlige retten av tradisjonell julemat i Norge. Du slipper unna salt og røkt, som i pinnekjøtt, den er uten lut og fermentering, og tilbehøret er ofte mer vinvennlig enn for eksempel surkål. Kalkunen smaker ikke så mye i seg selv, så lurt å holde seg unna de kraftigste mest alkoholrike eller eikede rødvinene, men ellers står du faktisk ganske fritt.

Hvis du ønsker hvitvin til kalkunmiddagen, står du egentlig ganske fritt, men jeg vil anbefale å velge en vin med god konsentrasjon, altså litt opp i kvalitet. En god chardonnay fra Burgund, Jura eller USA vil være et godt valg, en chenin blanc fra Loire eller en semillon fra Sør-Afrika i god kvalitet vil også fungere fint.

På lille julaften sender NRK alltid «Grevinnen og hovmesteren» som egentlig er en sketsj fra nyttårsaften. Her proklamerer grevinnen at de tar champagne til fuglen, og grevinnen har selvfølgelig rett. Champagne eller eventuelt britisk musserende vil være et strålende valg til kalkunmiddagen.

Hvis du er av typen som har lyst på litt god rødvin til kalkunen, finnes det også mange muligheter. En god og saftig pinot noir, kanskje fra USA, vil være godt til. Det vil også god, men ikke for kraftig barbera fra Piemonte, en ikke altfor kraftig sangiovese og mange rødviner av Østerrikes lokale druer.

Alt i alt er det som tidligere nevnt mye som passer til kalkunen, også øl vil være godt til så lenge det ikke er altfor bittert. Pass på at kalkunen får ha hovedrollen og ikke blir overdøvet av hverken vin eller tilbehør, så blir festmiddagen helt strålende.

På de neste sidene finner du forslag i de mange kategoriene av drikke som passer til kalkun

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandag er wokdag - denne smaker både godt og er unnagjort på et kvarter
Dagens rett

Mandag er wokdag - denne smaker både godt og er unnagjort på et kvarter

En smakfull og rask wok med saftig kylling er en favoritt på middagsbordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her