Godbiter i pollisten
Dette er de nærmeste du kommer Burgund i Østerrike

Dette er de nærmeste du kommer Burgund i Østerrike

Når blaufränkisch dyrkes i kalkholdig jordsmonn, får du en eleganse som konkurrerer med de beste pinot noir-er.
Aase E. Jacobsen
28 November 2018 - 13:45
16_Samt&Seide Foto: Lehmann Herbert

Muhr van der Niepoort Samt & Seide 2016 er en svært så elegant og lekker vin med flott frukt, fint jordsmonnspreg, og stor god munnfølelse. Et veldig godt uttrykk for blaufränkisch-druen og for østerriksk rødvin, som også er et virkelig godt kjøp og en vin som sikkert holder i 10 år. Enda rimeligere er Muhr van der Niepoort Cuvee Vom Berg 2015 fra samme produsent. Også den en deilig vin med et godt lagringspotensial som er mer parfymert og sødmefylt i skogsbærfrukten, som skyldes at blaufränkisch har fått følge av syrah og litt st. laurent.

Også årgangen spiller inn. 2016 fikk noe regn i juli, som druene åpenbart har hatt glede av.

  Foto: © Herbert Lehmann, Vienna (A)

– Årgangen ga en enorm balanse til blaufränkisch, jeg kaller det et yoga-år, sier Dorli Muhr som er kvinnen bak disse vinene. – 2016 kom som et friskt pust etter et veldig varmt og tørt år i 2015 som ga mye, nesten massiv frukt.

2016 er generelt et supert år for østerriksk rødvin med ekstra god syrefriskhet sammenlignet med 2015, og det er i særdeleshet gyldig for området Carnuntum hvor disse vinene kommer fra. Her gjør blaufränkisch en spesielt god figur. Med zweigelt som en god nummer to. Det er konklusjonen etter å ha smakt 35 viner fra dette underområdet tidligere i høst. Det er egentlig den samme konklusjonen jeg trakk da jeg gjorde en lignende øvelse i 2015, men da med andre årganger. Eller det vil si, bruken av eik har avtatt, noe som særlig har gjort godt for zweigelt, men også blaufränkisch.

  Foto: © Herbert Lehmann, Vienna (A)

Og Muhr van der Niepoorts Spitzerberg-blaufränkisch stakk seg ut begge gangene med ekstra god frukt. Spitzerberg 2016-utgaven som ikke er i salg i Norge ennå, utmerker seg med friskere mer pinotaktig frukt enn 2013-årgangen som var i salg inntil nylig. På samme måte som Samt & Seide. Nylig har Spitzerberg 2014 overtatt, men den har jeg ikke smakt ennå.

Dette var en årgang som Dorli beskriver som veldig utfordrende på grunn regn i august. – Jeg droppet 60 prosent av druene, så det som var igjen ble veldig ren og god frukt, men ikke så massiv som 2015 som jeg holder tilbake siden den trenger mer tid, forklarer hun.

2013 ble høstet senere enn normalt.

– Men det finnes knapt noe normalt lenger, påpeker hun. - Tidligere plukket man blaufränkisch rundt 20-25. oktober, men fra 2003 er det blitt september, og i 2007 plukket jeg sågar 29. august.

De beste blaufränkisch-parsellene høstes likevel i den første uken av oktober. Årsaken er vinmarkenes beskaffenhet. Alle Dorlis 12 hektar er i Spitzerberg. Vinmarkene er anlagt som tre gamle terrasser hvor det er store forskjeller mellom den øvre og nedre delen når det kommer til modning. Det skyldes erosjon. De nederste delene modner tidligere, er mer produktive med mindre konsentrasjon, og gir viner som er mer tilgjengelige. Vom Berg-cuveen kommer herfra.

Inspirert av eksmannen fottråkker Dorli Muhr de mest perfekte druene som skal bli til Spitzerberg. Dette fremskynder uttrekksprosessen som bare tar bare tre dager. Noe som er positivt for en produsent som har liten kjellerkapasitet. Foto: Lehmann Herbert
Blaufränkisch i Spitzerberg. Foto: Lois lammerhuber/Photoagentur Lammerhuber

For å få fram det aller mest elegante uttrykket for blaufränkisch, blindsmaker Dorli de ulike fatene.

- Det er alltid de eldste vinstokkene på 45-60 år som gir slik vin. De har naturlig lav avling ned mot 1,5 tonn pr hektar som gir perfekt balanse, forklarer hun.

Resten blir til Samt & Seide. Det er oftest vinstokker med en alder på 30 år og navnet har hun valgt for silke (seide) er et uttrykk for både styrke og finesse, og fløyel (samt) representerer mykheten i blaufränkisch fra Spitzerberg.

Fortsatt fordommer

Dorli er den ene halvdelen av Muhr van der Niepoort, vingården hun startet i 2002 da hun fortsatt var gift med Dirk Niepoort. De visste at Spitzerberg hadde et historisk renomme, men vinene på den tiden kunne ikke dokumentere denne storheten, og blaufränkisch hadde ingen etterspørsel. Den ble ansett som bondsk. Fortsatt må Dorli kjempe mot fordommene fra folk som mener blaufränkisch er for syrlig og lett.  

– Jeg lager ikke vin for alle, slår hun fast. Selv om vinkjelleren fortsatt er en garasje, leder Dorli også et pr-byrå. Derfor har hun ansatt den unge vinmakeren Lukas Brandstätter.

– Han er vokst opp med blaufränkisch, sier Dorli og har dermed lagt deler av ansvaret i trygge hender. Men Dirk Niepoort er fortsatt tilgjengelig for råd når det trengs. 

Spitzerberg ligger i naturreservatet med samme navn. Det passer fint, for Dorli har jobbet økologisk lenge (øko-sertifisering fra 2018), hun spontangjærer vinene i åpne kar og bruker ikke svovel før etter den malolaktiske gjæringen. - Vi plukker svært nøye og selekterer kun de beste druene. Derfor trenger vi ikke svovel, annet enn i vanskelige år som 2014,  

Hvis Carnuntum er ukjent for deg, er du ikke alene. For området er et av de minste i Østerrike og er mest kjent for sin heurige eller buschenschank, enkle serveringssteder som tilbyr landlig mat og lokal vin. Og er et yndet mål for Wiens beboere. Området ligger nemlig rett sør for Wien og Donau og vinmarkene ligger mellom tre forskjellige åsrygger, Leithagebirge i sør, Arbesthal i midten og Hainburg-fjellene i nordøst, som stikker opp av et ellers veldig flatt landskap. Mens zweigelt er dominerende i den vestre delen av Carnuntum, er blaufränkisch konge i øst.

Dorlig Muhr i Spitzerberg. Foto: Lois lammerhuber/Photoagentur Lammerhuber

Navnet til tross er vinmarkene her ikke høyere enn 320 m.o.h. At den sentmodnende blaufränkisch trives så godt i dette varmeste og tørreste klimaet av alle i Østerrike, har en spesiell forklaring, ifølge Dorli. Kombinasjonen av kalk og sand gjør at jorden ikke holder på fuktigheten. Og alt av regn stopper før den når åsryggen Spitzerberg på grunn av den varme luften fra øst. Derfor er det kun 400 mm nedbør årlig.

Stor friskhet tross varmen

– Likevel gir dette friskere viner. Druene må slåss for å overleve. Modningen stopper helt opp i august og druene produserer ikke sukker i denne perioden, men i september når det kommer litt regn våkner de til live igjen. Da er det den fysiologiske modningen som skjer, men ingen videre sukkerutvikling, forklarer Dorli. Dermed får vinene ikke like høy alkohol som i andre varme områder.

At druene ikke koker i de høye sommertemperaturene, skyldes den gode ventilasjonen som skapes mellom Donau i nord og Neusiedlersee i sør. Og siden vinmarkene ligger opp mot åsryggene som har skog på toppen, skapes en ekstra avkjølende effekt. Derfor dyrkes det også hvitvinsdruer med bra resultat.

Men de røde er mye bedre, etter min mening. Og altså særlig blaufränkisch fra Spitzerberg. Denne vinmarken som totalt dekker 90 hektar har Erste Lage-potensial, siden Carnuntum nylig ble inkludert i Österreichische Traditionsweingüter. Erste Lage-ene blir først annonsert våren 2019. Grupperingen med 33 vinprodusenter i Donau-området, kan sammenlignes med tyske VDPs klassifiseringssystem, men har en mye kortere historie. Det startet først i 1992 og er fortsatt under utvikling. Det jobbes nå med den øverste delen av pyramiden, Grosse Lage, og ifølge Dorli er Spitzerberg en klar kandidat og til dette toppnivået for østerriksk vin.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her