Ukens drink

Mai Tai på norsk

Gjensyn med den aller beste tikidrinken

Gjensyn med den aller beste tikidrinken

Mai Tai er legendarisk takket være sin geniale miks av ingredienser. Oppskriften er dessuten superenkel.
17 Februar 2023 - 12:00

Som med alle andre drinklegender, har også Mai Tai en «splittet» historie. Denne tiki-drinken over alle andre forårsaket nemlig stor splid mellom tikikulturens fremste eksponenter, Don «The Beachcomber» (Donn Beach) og «Trader» Vic (Victor Bergeron). Det var disse to karene som virkelig startet tikibølgen før og under andre verdenskrig, en bølge som ruller fortsatt.

Men én ting var de uenig om, og det var drinken Mai Tai.

«Trader» Vic ble tilkjent æren for å ha laget den første gang i 1944, mens Don «The Beachcomber» hevdet at han oppfant drinken allerede i 1933.

Victor seiret
Da hadde han nemlig en drink han kalte Mai Tai Swizzle på menyen, men den forsvant en tid før 1937.

Også bartendere elsker Mai Tai

«Trader» Vic oppfant sin egen Mai Tai i 1944 – uten kjennskap til Donns «forsøk». Det er i hvert fall det han hevder selv.

Uansett ble Victors versjon den mest ikoniske tikidrinken, og Mai Tai slik vi kjenner den i dag – som også er en bedre drink en Donns versjon.

Presidentfavoritt
I Victors Mai Tai er brennevinet i fokus og ikke all mulig fargesprakende fruktjuice som i så mange andre tikidrinker.

Vi har mange forskjellige varianter av denne klassikeren

Mange lurer sikkert på hva selve navnet står for. Det skal ha vært hva den som smakte drinken første gang utbrøt i pur ekstase over smaken: «maita'i roa ae!»betyr nemlig «veldig godt» på tahitiansk.

Mai Tai ble en kjempesuksess utover 1940-tallet. Den gjorde stor suksess på Hawaii på 1950-tallet, og den skal ha vært favoritten til president John F. Kennedy. Hva den tidligere amerikanske presidenten Obama mener om Mai Tai, sier historien ikke noe om. Men gitt sin hawaiiske oppvekst, må han nødvendigvis ha smakt den han også.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her