Ukens drink

Mai Tai på norsk

Gjensyn med den aller beste tikidrinken

Gjensyn med den aller beste tikidrinken

Mai Tai er legendarisk takket være sin geniale miks av ingredienser. Oppskriften er dessuten superenkel.
17 Februar 2023 - 13:00

Som med alle andre drinklegender, har også Mai Tai en «splittet» historie. Denne tiki-drinken over alle andre forårsaket nemlig stor splid mellom tikikulturens fremste eksponenter, Don «The Beachcomber» (Donn Beach) og «Trader» Vic (Victor Bergeron). Det var disse to karene som virkelig startet tikibølgen før og under andre verdenskrig, en bølge som ruller fortsatt.

Men én ting var de uenig om, og det var drinken Mai Tai.

«Trader» Vic ble tilkjent æren for å ha laget den første gang i 1944, mens Don «The Beachcomber» hevdet at han oppfant drinken allerede i 1933.

Victor seiret
Da hadde han nemlig en drink han kalte Mai Tai Swizzle på menyen, men den forsvant en tid før 1937.

Også bartendere elsker Mai Tai

«Trader» Vic oppfant sin egen Mai Tai i 1944 – uten kjennskap til Donns «forsøk». Det er i hvert fall det han hevder selv.

Uansett ble Victors versjon den mest ikoniske tikidrinken, og Mai Tai slik vi kjenner den i dag – som også er en bedre drink en Donns versjon.

Presidentfavoritt
I Victors Mai Tai er brennevinet i fokus og ikke all mulig fargesprakende fruktjuice som i så mange andre tikidrinker.

Vi har mange forskjellige varianter av denne klassikeren

Mange lurer sikkert på hva selve navnet står for. Det skal ha vært hva den som smakte drinken første gang utbrøt i pur ekstase over smaken: «maita'i roa ae!»betyr nemlig «veldig godt» på tahitiansk.

Mai Tai ble en kjempesuksess utover 1940-tallet. Den gjorde stor suksess på Hawaii på 1950-tallet, og den skal ha vært favoritten til president John F. Kennedy. Hva den tidligere amerikanske presidenten Obama mener om Mai Tai, sier historien ikke noe om. Men gitt sin hawaiiske oppvekst, må han nødvendigvis ha smakt den han også.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her